OFFLINE

Ki képes egy valamirevaló vasárnapi levest főzni?

2008. február 26., kedd 09:40

Évek óta próbálok egy tisztességes vasárnapi levest összefércelni, de sose jött össze igazán. Még nem voltam elég érett hozzá. Az utóbbi hetekben kétszer is sikerült, ami már jelenthet valamit. Pár hete vettem egy komolyabb szemránckrémet, gyanítom, a két dolog szorosan összefügg, mindegy, így megy ez. Az elmélet már régóta megvan, de képtelen voltam végigcsinálni a procedúrát.

Ott kezdődik, hogy fel kell kelni vasárnap kilenckor. Mert az átkozott leves frissen az igazi, és amíg az ember másnaposan alszik, nekem szintén halványan zsibogó fejjel kéne elkészíteni az egyik leghatásosabb gyógyszert. A marhahús a leghálásabb alapanyag, kezdetnek mindenkinek ajánlom. Két főre fél kiló lábszár megteszi, klasszikus pörkölt-alapanyag, de nagyon jó levest csinál. A lemosott húst nem túl sok vízzel fel kell forralni és leszedni a habot. Broáf.

Utána mehetnek bele a zöldségek, minél többféle, annál jobb lesz a leves. Két-három sárgarépa (többet ennyi húshoz ne, mert alattomosan édesít a szemétládája) két fehérrépa, egy csokor petrezselyem, egy félbevágott hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, darab kelkáposzta, brokkoli, hegyes erős, kelbimbó, ilyesmi.

Kanál só, kevés köménymag, pár egész bors, (a darált csak frissen ér valamit, főzni nem jó, gyorsan elillan a lelke) egy kis pirospaprika, egy szem szegfűszeg a tetejére és a legalacsonyabb lángra vissza az egészet a tűzre. A "gyöngyözni" ige itt kap értelmet. Szabadfoglalkozás egyig, akkor mehet bele egy felkockázott krumpli és amikor az is megpuhult, kész a leves. Sajnos a befektetett munka ellenére sem lehet vele akkora sikereket elérni, mint piacon vásárolt savanyúval tálalt, primkó sült oldalas-tepsis krumplival.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.02.26 10:28:53Picinger

    Én kb 2 éve főztem először húslevest, minden 20 percben hívtam anyumat.

    Annyira jól sikerült, hogy azóta sem főztem, úgy érzem a csúcson kell abba hagyni :-))

  • 2008.02.26 10:50:51Katarina

    Anna, nagyon éhes vagyok!:-) A húslevesnél nincs jobb a világon! A recept jó, bár a 9 órai ébredést kicsit későinek tartom, ha húslevest főzök, akkor már rotyognia kell.

    Egyébként rengeteg finom és a húslevesnél sokkal gyorsabban elkészíthető leves van, ami a vasárnapi ebédhez szintén megteszi. Nálunk kedvenc a tejszínes-tárkonyos raguleves, csirke- vagy pulykamellből, cakk-pakk egy óra alatt elkészül.

  • 2008.02.26 10:56:31yamahakata

    Nem igazán tudok főzni (sajnos nagyon gyengécskén), de csak olyan levesbe vágok bele, ami a végén még lehet főzelék is (bab, borsó).

    A párom főz :P és nem késő a vasárnap 9 órai kelés egy húsleveshez, csak kuktában kell csinálni.

  • 2008.02.26 11:49:56ErrorFlynn

    a jó húsleves az egyik legjobb kaja a világon. nekem sikerült már kb. finomra, de anyámét persze meg sem közelíti.

  • 2008.02.26 13:33:50Cosmo

    Hmm.. mennyei húsleves meg minden leves. Lehet hogy én vagyok rosszul kódolva, de húslevest még nem rontottam el, és úgy gondolom elég nehéz is elrontani. Csak meg kell adni a lének mindazt amit kínál.

  • 2008.02.26 13:42:10ddevil

    Vagyis?

  • 2008.02.26 13:43:49Picinger

    ettem én már nagyon rossz húslevest.

    szóval el lehet rontani. nem csak kicsit. nagyon is:-)

  • 2008.02.26 14:14:30egyanyuka

    Szerintem sem lehet a húslevest elrontani. Egy könnyű csirkeleveshez meg a 9 órai kelés még korai is, az olyan hamar megfő. A marha, tyúk, sertés természetesen már tészta, annak több idő kell.

  • 2008.02.26 14:26:24maruska

    Nem egyszer ettem ehetetlen húslevest, szóval el lehet rontani.

  • 2008.02.26 14:26:55maruska

    Pontosítok! Kóstoltam ehetetlen leveset. :)

  • 2008.02.26 14:31:23zanzibar

    Sziasztok, szerintem tökéletes a leírás, szépek a képek, biztos nagyon finom volt, gratulálok.. Nekem két javaslatom / ötletem van: Az első:

    A húslevesbe kell csont szerintem. Amíg nem volt ez a marhavész para, addig marhacsont. Amióta nem merünk csont menti marhahúst enni, szerintem karajcsont (jó húsos). Megmosom a csontot, húst, és hideg vízben teszem oda forrni (húsok: marha: fartő / fehérpecsenye, csirke: comb - bőröstül, tyúk: egy kissebb tyúk alkatrészekre bontva - kérd meg a hentest, hogy daraboljon!) sóval, szemesborssal. Lassú tűzön forrjon, akkor nem kell lehabozni, mert nem lesz habos :)! Mikor már puhul a hús jöhet a zöldség (én jó sokra esküszöm: negyedelve szoktam beletenni, a sárga és fehérrépa arányra vigyázni kell), egész hagyma, egész paprika kicsumázva. Mikor vaj puha a husi és isteni az illat már az egész lakásban akkor a csirkemájat (ha akarunk beletenni) belefőzöm.

    A második javaslat az, hogy mindezt előző délután meg lehet főzni, mert ha egy éjszakát áll a hűtőben még finomabb. Egy dologra kell vigyázni, ha másnapra szeretnétek eltenni a levest gyorsan le kell hűteni és hamar betenni a hűtőbe (nagyon romlékony étel). Tyúklevesnél különösen ajánlom ezt az elkészítést, mert az bizony zsíros, így másnap a hideg levesről le lehet fejteni a zsírját, amiben a tyúk lényeges alkatrészeit (mellehusi, combok) át lehet sütni a sütőben, és megvan a 2. fogás.

    A marhahúslevest azért főzöm "de lux" húsokból, mert mi külön szeretjük enni a levest tésztával, meg a husit leveszöldséggel, levesben főtt krumplival, tejszínes tormával, mustárral.

    Ja és tálaláskor sok-sok friss vágott petrezselymet teszek a tányérokon a tetejébe.

    Jó étvágyat! :)

  • 2008.02.26 14:42:39Nyekkk

    Nem rossz a leírás, de zanzibárnak igaza van, a lelke a csont. MUSZÁJ bele tenni:)No és én nem tennék bele annyi fokhagymát.Max 1-2 gerezd, mert kocsonya szerű lesz az íze.

  • 2008.02.26 14:44:00Nyekkk

    Ja igen...Bármit, csak kuktát NE!!

    Mint említették, gyöngyöznie kell. Kuktában ezt úgy hogy?!

  • 2008.02.26 15:10:26Lynu

    Ebbe nem mernék belevágni, de a tárkonyos ragulevest régóta fontolgatom. Nem tud valaki egy biztos receptet?

  • 2008.02.26 16:27:27heart-shaped.box

    biztosan meg fogtok kövezni, de azért leírom: a húsleves annyira savas étel, hogy a bio-táplálkozásban csak halál-levesnek hívják... akik ügyelnek az egészséges táplálkozásra, ezt vegyék figyelembe. én egyébként ki nem állhatom a húslevest, úgyhogy ezzel könnyű dolgom van :)

    elnézést kérek a rajongóktól, de azt gondoltam, hozzátartozik a témához, hogy nem éppen egészséges. pedig mindig mondják a betegeknek is, hogy "egy kis húslevest kéne enned"... holott a szervezet elsavasodása a rákos sejtek melegágya...

  • 2008.02.26 16:43:24magyaranya

    Szerintem kis gyömbér jó még bele!

  • 2008.02.26 17:21:48dzsedofka

    tárkonyos ragu: sokféleképpen csinálják, én csirkemellet kockázok, póréhagymán fehéredésig pirítom, rá só bors tárkony, felönt vízzel, első forráskor kis kockás karalábét, leveszöldséget bele, összefőz, ha minden puha, kiveszek belőle egy kanálnyit, amit bekeverek tejszínnel és petrezselyemzölddel, vissza a levesbe még rotyog picit és kész. néha teszek bele tésztát is, de anélkül is jóság.

  • 2008.02.26 17:37:11R.T.F.M.

    Nagymamámtól tanultam, hogy kell a húslevesbe egy paradicsom, mert attól szépen kitisztul a leves.

  • 2008.02.26 17:45:40celluxmag

    Nnnnna végre egy jó cikk a velveten. Rendesen megírva, ráadásul szórakoztató is. úgyhogy Anna...méééég!

    Úgy látszik 30 környékén az ember egyre jobban be akar férni a "házias nő" képbe, ennek első pillére a húsleves gyártás lehet, mert mostanában mindenki ezt a kérdést vetette fel az ismerős nők között.

    Tehát a húslevesfőzésiingerencia valami kódolt dolog, vagy hormonális változás idézi elő.

  • 2008.02.26 18:27:18melcseee

    a nagyim tuti receptje szerint, ha felforrt és habosodik, ki kell önten a levét, átmosni vagy 3szor a húst és úgy vissza új vízbe megint forralni...nemtom ez miért jó neki, és senki más nem csinálja így, de a nagyimé nagyon finom..az a vicc, h mikor én próbálom ezt ki, nem lesz olyan az íze, pedig tényéeg mindent úgy csinálok ahogy ő mondja...

  • 2008.02.26 18:29:05melcseee

    jah és állítólag az a jó húsleves, ami a hidegben összeáll kocsonyává.. a nagyimé ilyen...

  • 2008.02.26 18:38:46Cosmo



    melcseee, valószínűleg nem vagyok a nagymamád, de az első levet én is mindig leöntöm. Ezután átmosom a húst, csontot hideg vízben és utána új, szintén hideg vízben teszem vissza.

    Pirospaprikát soha nem tennék bele semmi pénzért azért.

  • 2008.02.26 18:47:11VilágosKékHarisnya

    Hahó,



    igen, a jó húsleves megkocsonyásodik. :)



    Lehabozni azért kell, mert ha nem tesszük, zavarossá válik.



    Én nemcsak gyökeret, répát, (igazi, nem vízízű) paprikát, vöröshagymát és fokhagymát, petrezselymet teszek bele, hanem paszternákot is. Próbáljátok ki, olyan az íze, mint a fehérrépának, de édesebb.



    Nekem a tyúkhúsleves a kedvencem. A főtt húst nagyon szeretem paradicsom- vagy meggyszósszal.



    Aki dögléként emlegette a húslevest, biztos igaza van, mindenesetre tény, hogy a húslevesből felszabaduló anyagok valóban gyógyító hatással vannak a meghűléses betegségekre.



    Ja igen! Pulyka- vagy kacsanyakból is isteni husilevest lehet készíteni! Nyamm!

  • 2008.02.26 18:48:38Pista Bácsi

    "a húsleves annyira savas étel, hogy a bio-táplálkozásban csak halál-levesnek hívják... akik ügyelnek az egészséges táplálkozásra"



    Tegyél bele magadnak valami lúgos dolgot (pl. lefolyó tisztító) mindjárt sokkal jobbb lesz!



    Főként nekünk, mert többet nem fogsz ilyen sületlenségekkel ámítani bennünket a továbbiakban. A húsleves (erőleves) igenis fontos tápanyagokat tartalmaz, a legyengült szervezetnek hasznos, mert gyorsan felszívódik, nem terheli az emésztőrendszert, stb. norbiápdétfanok (felesleges jelezni, tudom, hogy normális esetben nagybetűvel kezdjük a mondatot) pedig kíméljenek !!!

  • 2008.02.26 18:49:46VilágosKékHarisnya

    Cellux,



    van egy idősebb barátnőm, ő mondogatja mindig, hogy szerinte az a jó háziasszony, aki le tud tenni az asztalra egy jó húslevest egy jó desznyópörkölttel (azzal a fajtával, amitől összeragad az ujjad :) ) és nem az, aki mindenféle különleges nevű pancsot készít.



    Szerintem is így van. :)

  • 2008.02.26 18:52:07VilágosKékHarisnya

    Ja igen, még valami!



    A húslevest mindig hideg vízben kell feltenni főni.



    Na és most vacsorázom, mert hangosan korog a gyomrom :)

  • 2008.02.26 18:52:45Pista Bácsi

    Ja, a cikkhez: Húsleves tészta nélkül ?!?!



    (Mint a szex nő nélkül ...)

  • 2008.02.26 20:10:42fűzfavirág

    Hát lehet, hogy megöregedtem:-)

    Húslevest főzni szerintem a legegyszerűbb a földön. És tényleg előző nap kell megfőzni, mert akkor másnapra feljön a zsírja, és le lehet szedni. Nálunk senki sem eszi meg, ha nincs lezsírozva. Bár voltam olyan helyen, ahol a háziasszony megkóstolta a levest, azt mondta: -- De kis ízetlenke -- és belezuttyantott egy kis merőkanál zsírt... Senki nem tudta leküzdeni, pedig addig a világ legjobb húslevesének az illatát árasztotta.

    És akkor a nyafi: sose fogok olyan csodálatos, illatos, mennyei húslevest főzni, mint anyósom! Anyámnál jobbat főzök, de őt nem fogom utolérni. Lehet, hogy azért, mert ő neveli a tyúkot, veti a répát és a hagymát?!? Vagy csak a víz jobb arrafelé? Ki tudja... Igaz, rétest sem tanultam meg tőle nyújtani, pedig az a kedvencem. Főleg a vége, kis tepsiben, pici zsíron megsütve, sok köménymaggal.

    Most meg elmegyek vacsorázni, bár ma nem akartam:-)

  • 2008.02.26 20:37:52szamócaábris

    nem kell leszedni a habját, mert szépen elfővi, tele van értékes fehérjével, nem árt b ele zeller, karláb, karfiol, vagy kel, de egész gombácskák isnagyon finomak benne. nagyon lassan kell főzni, és a lényeg, hogy ha kész hagyni kell félórácskát pihentetni, utánna szűrni, különválogatni az ehetőt, külön kicsontozni a húsokat.

    Mivel nagyon macerás, érdemesebb egyszerre nagytételt főzni,és lefagyasztani - másnaposság ellen aranyat ér! valóban ha kifagy leszedhető a zsir, de langyosan papirszalvétával letörölhető (mint az erőlevesnél meg a kocsonyánál)Én karaj csont hivő vagyok mert a legjobb hús az ami a csontra tapad, egy kis füstöltet is szoktam bele dobni -nem rontja el.

    Az alap levet aztán sok mindenre fel lehet használni, kis becsinált levesnek: gomba+zöldborso+tejszines legirozás+kis tárkonnyal, de simán mártásokhoz kiinduló alapként is. az erőlevest hasonlo képpen főzik de a húst megdarálják, hogy jobban ki jöjjön az ize, sajnost itt a húst már nemtudjuk tálalni, de a többi húsokat igen,

    a főtt húsokhoz kitűnő mártások készithetők,tehát egy komplett ebédünk van a levesből

  • 2008.02.26 20:48:58izlésrendőrség

    csak egy apro eszrevetel am annal fontosabb.. a husleves nem frissen jo, teves megallapitas, ugyanis nem ernek össze az izek, a legjobb masnaposan, avagy harmadnaposan!!

  • 2008.02.26 21:06:15VilágosKékHarisnya

    Többen írjátok, hogy nem kell leszedni a habot.

    Hánemtom..... én még úgy nem próbáltam, de ha a nagymamám kapirgálós tyúkjából főzöm a húslevest (márpedig vagy abból, vagy sehogy) annak vastag fekete habja van.



    Hihetetlennek tűnik számomra, hogy az elfő.



    Segícccsééééééég hol az igazság? :D

  • 2008.02.26 21:09:00VilágosKékHarisnya

    Szia fűzfa,



    én most tanulom az asztal körül rohangálást a rétestésztával :D



    Az odacsapkodás már nagyon megy! :D



    Pont egy hete volt nálunk rétes (almás, diós, mákos, tűrós, és káááááposztás nyamnyam, degeszre zabáltam magam!)És természetesen az én kiváltságom a kissé megsült vége. (fogyókúrázok és az egészséges táplálkozás hívei kövezzenek és vessenek meg, vállalom! :) )

  • 2008.02.26 21:28:02fűzfavirág

    VilágosKékHarisnya:-)

    Akkor most irigyellek!



    A hab: én csak gyári csirkéből főzöm a levest (máshoz macerás, bár nem lehetetlen hozzájutni itt Pestországban), és kuktában -- bele mindent, lezárni, ha felforrt és sípol, lehajtani és egy óra múlva elzárni a gázt, kész. Szóval akkor sem tudnám leszedni, ha akarnám. Ha nagyon habos volt, akkor undorító foszlányok alakulnak ki a levesben, de miután lezsíroztam, úgyis átszűröm és akkor eltűnnek. A leves viszont kristálytiszta és aranyszínű... És azon kevés étel egyike, amit mindenki megeszik! A család 3 másik tagja eltérő elképzelésekkel bír a követendő konyháról: az uram a hagyományos magyaros kosztot szereti, a nagy a francia főzéskultúra híve, sok zöldséggel és kevés hússal, a kicsi az olaszé, sok tésztával és paradicsommal... hát nem egyszerű egy vasárnapi ebédet összerakni, hogy mindenki elégedett legyen... szóval húsleves rulez!

  • 2008.02.26 21:35:14Moira

    Én csak 22 vagyok, de eddig még mindenki meg volt elégedve a húslevesemmel. Most vegyek szemránckrémet? :-))

    Sokáig kell főzni, habozni, hogy tiszta legyen, de nagyon jó kaja.

    Anyám szerecsndió-virágot is tesz bele és az is nagyon finom.

  • 2008.02.26 21:36:24VilágosKékHarisnya

    Nekem nincs is kuktám...



    Én is megfőzöm már előtte való nap, mert sztem is újraforralva az igazi.

    Szóval megfőzöm, kihűtöm, zsír le, forralom, átszűröm, tálba be, husi, zöldség másik tálra ki, aztán megverem a kolompot, hogy kész az ebéd :D

    Így tanultam, eddig bevált és senki nem panaszkodott.

    Anyósom a nagy kuktás, majd megkérdezem tőle, hogy ő le szokta-e habozni.

    Nálunk egyszerűbb a helyzet, mindenkinek "parasztgyomra" van. :)



    Én hagyományos magyar konyhát viszek, de szeretek mindent, ezért elég vegyes a felhozatal.

    Imádok sütni és főzni, úgy megnyugodtam a poszt láttán, mert azt hittem, ez már divatjamúlt :)

  • 2008.02.26 21:54:49fűzfavirág

    Ha nagyon fel akarok vágni (vagy elkápráztatni valakit), akkor 2 borókabogyó, kis rozmaringág,2 megroppantott szegfűbors kerül a sztenderd 10 szem bors, kanál só, fehérrépa, sárgarépa, egy hagyma, 2 gerezd fokhagyma mellé. De ez igazán ünnepi leves:-)

  • 2008.02.26 21:55:54fűzfavirág

    Moira:-)

    A szemránckrém az élet örömei közé tartozik! Lehet, hogy nem használ, de olyan jó hinni benne:-)

  • 2008.02.26 23:24:56antoinette

    én nem szoktam leszedni a habot, legalább 6 órán át főzöm minimál lángon, nagyon szépen kitisztul:)

  • 2008.02.27 00:17:43nyuszek

    Minkis egész éjjel szokjuk főzni. Nagyon kicsi lángon kell és isteni jó az illata, annyira, hogy másnap reggel már enni akarnék belőle:) És tényleg akkor az igazni, ha kocsonyás lesz a hűtőben.

  • 2008.02.27 08:13:38black laced butterfly

    Én is szombaton megfőzöm már a húslevest, s vasárnap csak a tésztával együtt kifőzöm.



    Amúgy ha a húsleves lenne az egyetlen egészségetlen étel a világon, amit eszünk, akkor sokkal egészégesebbek lennénk.

    Én szeretem a húslevest.



    Én is kóstoltam már pocsék húslevest. Anyós teleszórta vegetával, hogy sárga legyen, meg még meg is sózta. Az egész leves ki lett öntve, mert még az anyós se, de még a kutya sem bírta megenni.

  • 2008.02.27 15:51:20boszor

    Könyörgöm, mitől egészségtelen egy húsleves? Sütni nem kell, ipari adalékanyag nincs benne (ha az ember annyira bio, hát biozöldséget és -csirkét rak bele), a zsírját le lehet szedni, mi kell még? Unom már, hogy lassan a levegőt is egészségtelennek kiáltják ki, úgyhogy szuszognom se lenne szabad, kössenek lélegeztetőgépre:-p

  • 2008.02.27 17:23:18vasszűz

    Sajnos már találkoztam nagyon rossz izű csirkével, teljesen agyonvágta a mellékíze a levest:(



    Nekem furcsa, hogy marhalábszárból készült, szerintem oldalasból vagy szegyből a legjobb, anyámtól legalábbis így tanultam.



    Nem hiszem, hogy nagyon savas étel lenne, nekem, mint refluxosnak:D legalábbis nagyon jót tesz.

  • 2008.02.27 19:16:53eusapia

    Eddigiekhez picit off téma: másnaposságra igaz, hogy a húsleves az ős, de ha nem csak az embered, hanem te is másnapos vagy, nálunk a legbeváltabb a özösen legyártott jó sűrű fokhagymakrémleves... Igaz, egész nap fokhagymaszagú lehellet és kipárolgás garantált - viszont jó tisztítókúra és gyorsabban is megvan, mint az igazi husileves :)



    On: első húslevesemre azt hittem én vok a kiály, annyira ízlett páromnak is. Aztán jött anyósé, azt hittem leesek a székről, ennél jobb nem lehet. Évekig próbálkoztam olyat főzni, persze sose sikerült. Anyós nyugtatott: ő se tud olyat főzni, mint az ő anyósa... És télyeg! Anyósom anyósá eddig a legjobb! :) Remélem, majd sok év múlva a leendő menyem is így gondolja... :D

  • 2008.02.27 19:31:53fedaykin

    Másnaposságra legjobb a kohelyleves.

  • 2008.02.27 19:32:18fedaykin

    Szóval koRhely :)

  • 2008.02.27 21:52:32madz

    boszor, márpedig a levegő tényleg elég egészségtelen mostanság :)

    másnaposságra korhely vagy legalább frankfurti

    húsleves marhával isteni, én a csirkének mindig a csontos részét (nyak, láb, farhát) szerettem benne. és a csigatésztát!

  • 2008.02.28 08:59:19Bedekó

    Nekem másnaposságra a kefír vált be. S főzni sem kell ;-)

  • 2008.02.29 19:18:30Mitzi von Küche

    15 éve mindig kuktában főzöm az igazán elsőosztályú húslevest! Persze a kukta egy 8 literes WMF. Minden alapanyagot /többféle hús+csont, mindenféle zöldség/ és ízesítőt bele + hideg víz - 1 órát főjön!! Hűlés után zsírtalanítani - tessék kipróbálni: ezerszer bevált és még energiatakarékos is.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta