Sminkesünk megmondja: hogyan alapozzunk?

A megfelelő színű alapozó a tökéletes arc elkészítésének alapja. Ha az arcunk sárgásnak tűnik alapozás után, másik árnyalatot kell keresnünk. Az alapozó színét mindig a nyakunkon, vagy az arcunkon (az áll vonalában) teszteljük lehetőleg természetes fényben. Ha kellően eltűnt a próbarészen a szín, akkor jót választottunk.

Mivel egész nap viseljük az alapozót, jó ha véd (UV szűrős) és ápol is egyben, azon kívül, hogy tökéletes fedést biztosít. Választhatunk folyékony alapozót vagy hab állagút. Legyen mindig egy-két árnyalattal világosabb színű is. Ha nagyon lelkesek vagyunk, akkor a folyékony alapozóból vegyünk egészen világosat és egy sötétebbet is, majd ebből a kettőből keverjük ki a számunkra ideális színt.

A folyékony alapozók könnyen felvihetők, szépen lehet velük dolgozni, akár ujjal is eldogozhatjuk a bőrön. Az ujjak melege segíti a beszívódást és természetesebb. A Paris Berlin Le Fluide alapozóját ajánlom, mert zépen elterül a bőrön, a végeredmény pedig egyenletes, matt bőrfelület. 4500 forint körüli áron lehet kapni, ami kicsit drágának tűnhet első hallásra, de ezért az összegért 100 ml-t kapunk, ami sokáig kitart. Mindennapi haszálatra azonban a drogériákban kapható márkák is tökéletesen megfelelnek. Én például a Maybelline hab állagú alapozóját használom, de a MaxFactor Age Renew alapozója is bevált.

A hidratáló alapozó felvitele előtt is, mindig kenjünk be az arcunkat és a nyakunkat bőrtípusunknak megfelelő arckrémmel. Lefelé irányuló mozdulattal dolgozzuk el jól az alapozót. A homlok közepére, az orr vonalára tehetünk világosabb színt. A szem alá, a szemhéjra, az orr két szélére világosabb színű korrektort vigyünk fel. A szem alatti karikáknak illetve egyéb hibáknak, pattanásoknak, hajszálereknek az eltűntetésére is korrektort használjunk. Van, aki sárgás színt használ, de van, aki a lazacszínre esküszik. Ha kicsit pirosas bőrünk van, akkor a sárgás alap jobban tompítja a pirosságot. A pirosabb foltokra kipróbálhatunk zöld színű korrektort, majd fedjük be végül a szokásos alapozóval.

Figyeljünk a hajtőre és az áll vonalára, hogy az alapozás ne egyenes vonalként érjen ott véget, hanem szépen dolgozzuk el. Ha magas homlokunk van, akkor a hajtőhöz kicsit sötétebb alapozót vigyünk fel. Ugyanígy tehetünk, ha a nyakunkat szeretnénk vékonyítani. Ha jól lealapoztuk az arcunkat egy átlátszó púderrel vagy amilyen színnel szeretnénk, fixálhatjuk az alapozót, hogy tartósabb legyen. (kép: Northphoto)

A Tejben-vajban sminkese, Kitta sorozatának darabjait itt találja. A kommentek között és emailcímünkön kérdezhet tőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek