Sonkás-sajtos-paradicsomos koszorú

A jó kelt tészta az egyik gyengém, igazából nehéz is neki ellenálni. Általában sokszor alakul úgy a programom, hogy péntek este annyival korábban érek haza, hogy még van értelme nekiállni tésztát dagasztani és sütni vacsorára. Ezalkalommal már sok volt az édesből, mindenképpen sósra vágytam, de az egyszerű kenyértésztánál valamivel rafináltabbra. Kézenfekvő volt hát az ötlet, hogy az egyszerű, de finom kalácstészta egy sós változata szolgáljon alapul.

Hozzávalók
- 20 deka tönköly fehérliszt
- 20 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2,5 deci tejszín
- 1 tojássárgája
- 7-8 g só (kb. 2/3 ek)
- 2 deka élesztő
- 2 ek. nádcukor

- 20 deka vékonyra szeletelt sonka (pl. pármai, fekete-erdei, stb.)
- 10 deka reszelt parmezán
- 2,5 deci passzírozott paradicsom (Passata di pomodoro címen keresendő)
- frissen vágott kakukkfű, oregánó (télen jobb híján a szárított is lehet)

- 1 tojássárgája pár csepp tejszínnel elkeverve a kenéshez

A tészta dagasztása géppel is kivitelezhető, én azonban szeretek mindent magam végezni. Jó érzés látni, érezni, ahogy a ragacsos massza szinte néhány perc alatt életre kel. Ilyenkor egyszerűbb is korrigálni a liszt-folyadék arányokon, ha véletlenül lágyabb vagy keményebb a tészta a kelleténél. Kezdjük azzal, hogy a kézmeleg tejszínben elkeverjük a nádcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig hagyjuk dolgozni. Addig szitáljuk a lisztet a dagasztótálba (a teljes kiőrlésűt ne, csak hintsük), majd a többi hozzávalóval dolgozzuk egyneművé, pihentessük 5-6 percet, és dagasszuk be.  Konyharuhával lefedve egy órát kelesszük szobahőmérsékleten (20-25 fok megfelelő).

Amíg a tészta kel, annyi dolgunk van, hogy a passzírozott paradicsomot a felére sűrítsük be. Az aprított zöldfűszereket a végén adjuk hozzá (a szárítottnak nem árt 5-6 percet eltöltenie a fortyogó paradicsomszószban).

A megkelt tésztát kézzel óvatosan négyszög alakúra szoktam húzni, csak úgy a levegőben tartva, ez megkönnyíti a szabályos téglalap alakhoz közeli nyújtást, de természetesen trükközés nélkül is lehet.  A tésztának kb. 2 mm magasnak kell lennie, azaz nagyjából 50x70 centis lapot fogunk kapni. Az egyik hosszabb szélét kivéve kenjük meg mindenhol a besűrített paradicsomszósszal, egyenletesen osszuk szét rajta a vékony szelet sonkákat, szórjuk meg reszelt parmezánnal, vagy bármilyen hosszan érlelt aromásabb keménysajttal. Tekerjük fel, az így kapott rudat hajtsuk karikába, a két végét összeillesztve kelesszük még fél órát. Kenjük meg a pár csepp tejszínnel elkevert tojássárgájával, és kivajazott tepsiben 190 fokon kb. 30-35 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt 10-15 percet pihentessük.

További receptek a lorien blogon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra