OFFLINE

Sonkás-sajtos-paradicsomos koszorú

2008. február 6., szerda 15:50

A jó kelt tészta az egyik gyengém, igazából nehéz is neki ellenálni. Általában sokszor alakul úgy a programom, hogy péntek este annyival korábban érek haza, hogy még van értelme nekiállni tésztát dagasztani és sütni vacsorára. Ezalkalommal már sok volt az édesből, mindenképpen sósra vágytam, de az egyszerű kenyértésztánál valamivel rafináltabbra. Kézenfekvő volt hát az ötlet, hogy az egyszerű, de finom kalácstészta egy sós változata szolgáljon alapul.

Hozzávalók
- 20 deka tönköly fehérliszt
- 20 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2,5 deci tejszín
- 1 tojássárgája
- 7-8 g só (kb. 2/3 ek)
- 2 deka élesztő
- 2 ek. nádcukor

- 20 deka vékonyra szeletelt sonka (pl. pármai, fekete-erdei, stb.)
- 10 deka reszelt parmezán
- 2,5 deci passzírozott paradicsom (Passata di pomodoro címen keresendő)
- frissen vágott kakukkfű, oregánó (télen jobb híján a szárított is lehet)

- 1 tojássárgája pár csepp tejszínnel elkeverve a kenéshez

A tészta dagasztása géppel is kivitelezhető, én azonban szeretek mindent magam végezni. Jó érzés látni, érezni, ahogy a ragacsos massza szinte néhány perc alatt életre kel. Ilyenkor egyszerűbb is korrigálni a liszt-folyadék arányokon, ha véletlenül lágyabb vagy keményebb a tészta a kelleténél. Kezdjük azzal, hogy a kézmeleg tejszínben elkeverjük a nádcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig hagyjuk dolgozni. Addig szitáljuk a lisztet a dagasztótálba (a teljes kiőrlésűt ne, csak hintsük), majd a többi hozzávalóval dolgozzuk egyneművé, pihentessük 5-6 percet, és dagasszuk be.  Konyharuhával lefedve egy órát kelesszük szobahőmérsékleten (20-25 fok megfelelő).

Amíg a tészta kel, annyi dolgunk van, hogy a passzírozott paradicsomot a felére sűrítsük be. Az aprított zöldfűszereket a végén adjuk hozzá (a szárítottnak nem árt 5-6 percet eltöltenie a fortyogó paradicsomszószban).

A megkelt tésztát kézzel óvatosan négyszög alakúra szoktam húzni, csak úgy a levegőben tartva, ez megkönnyíti a szabályos téglalap alakhoz közeli nyújtást, de természetesen trükközés nélkül is lehet.  A tésztának kb. 2 mm magasnak kell lennie, azaz nagyjából 50x70 centis lapot fogunk kapni. Az egyik hosszabb szélét kivéve kenjük meg mindenhol a besűrített paradicsomszósszal, egyenletesen osszuk szét rajta a vékony szelet sonkákat, szórjuk meg reszelt parmezánnal, vagy bármilyen hosszan érlelt aromásabb keménysajttal. Tekerjük fel, az így kapott rudat hajtsuk karikába, a két végét összeillesztve kelesszük még fél órát. Kenjük meg a pár csepp tejszínnel elkevert tojássárgájával, és kivajazott tepsiben 190 fokon kb. 30-35 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt 10-15 percet pihentessük.

További receptek a lorien blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.02.06 18:29:03Atina

    Ez nagyon guszta!Szombaton meg is csinálom, mint a pizza alternatívája. A párom imádni fogja!

  • 2008.02.06 18:49:39niobee

    valóban nagyon jól hangzik, ha lesz rá energiám, akkoré nis nekilátok!

  • 2008.02.06 21:58:40heart-shaped.box

    hm, ez igazán jól hangzik... sajnos épp most kezdtem el egy szénhidrát-szegény diétát :( de majd csinálok apának :)

  • 2008.02.07 13:51:20Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

    Igazán ínyencek dobhatnak még bele olajbogyót, aszalt paradicsomot és keménytojást is:)

  • 2008.02.07 14:42:01heart-shaped.box

    aszalt paradicsom... imádom. és a tésztát esetleg meg is lehet kenni a paradicsom olajával, hm?

  • 2008.02.07 15:21:26lorien

    Az aszalt paradicsom jó dolog, egy kicsit lehet kenni az olajával is. Túl sok mindennel azonban nem érdemes megtölteni, mert ennek pont az egyszerűség a lényege, így remek az összhang, túl sok összetevő esetében nem biztos, hogy a kívánt hatást érjük el.

    Nagyobb méretű, darabos töltelék-hozzávalókat (pl. egész olívabogyó) én egyébként sem használnék ehhez, nem illik a tészta jellegéhez.

  • 2008.02.07 17:29:03Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

    2008.02.07 15:21:26 lorien

    Persze,Mester, túlvariálni nem szabad!Én pármai sonkás,aszaltparcsis, olívabogyós, bazsalikomleveles változatát kedvelem a legjobban, de a variációk szinte kimeríthetetlenek.

    Jajj,egy kérdés, annyira otthon vagy háztájiban, nem tudod, hol lehet kecskegidát kapni egészben?Nyáron kéne egyet sütnöm a haver focidrukkereknek:):)

  • 2008.02.07 17:29:59Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

    Amúgy milyen nádcukkert használsz?A puha,melaszos,rumszagút,vagy a nagykristályos világosbarnát?

  • 2008.02.07 17:33:21Nyekkk

    Jaj ne izéljetek már! Harmadik napja vagyok léböjtön:)Ilyen a pokol?!

  • 2008.02.07 22:11:59lorien

    Teljesen egyszerű natúr barna nádcukrot vettem mostanában. A melaszos, stb. cukrokkal nem árt vigyázni, mert sokszor valójában répacukorról van szó.

    Gida ügyben szerintem biztosan fogok tudni segíteni, épp most térképezem fel a lehetőségeket, és ha minden igaz, már jövő héten sikerül lebonyolítani az első ügyletet. Figyeld a blogom, ott feltétlenül be fogok számolni róla!

  • 2008.02.10 16:30:26Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

    Köszi Lorien!Figyelem a blogod,természetesen!

    A melaszos cukrom tuti jó,mert brit,királyi pöcséttel...őbennük még megbízom:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta