Enni Mexikóban: igyunk kukacot!

Minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

A mezcal és a tequila között két, rettenetesen egyszerű különbség van. Tequila csakis kék agavéből készülhet, mezcalt viszont bármilyen típusú agavéből párolnak.

A mezcal üvegébe kerülő kukac is az agavéban él, üvegenként abból hintenek el egyet-egyet, de csak a mezcalba, a tequilába soha, de soha nem raknak állatkát. A kukac beszippantása turistalátványosság, a mexikóiak bölcsen tűrik ezt a marhaságot, ők nagyban utaznak a kukacra. Ősszel jobb éttermekben, guacamoléval, tortillába töltve lehet kapni méregdrága sült kukacot.

A mezcal tarkább és testesebb, mint a tequila, sokkal jobban szeretem. Ugyanúgy vannak reposado és anejo változatok, a szervírozásnál nem tesznek különbséget ezek között. Magában, vagy kis halom, szárított kukac porával kevert sóval és nagyon vékonyra vágott narancsszeletekkel hozzák ki. A sal de gusano kis tasakban jár minden üveg mezcalhoz, a narancshéjat a kukacsóba mártva a mezcal mellé lehet rágcsálni. A röviditalokat Mexikóban jellemzően étkezés után, vagy köszöntéshez isszák, evés előtt, pláne reggel nem jellemző, de ezen a kívánságon sehol sem lepődnek meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek