OFFLINE

Enni Mexikóban: pacal reggelire

2008. január 25., péntek 07:49

Új minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

Aki azt gondolja, a szarvasmarha gyomra nem alkalmas emberi fogyasztásra, ne olvassa tovább. Azok se, akik szerint a marhaszív kutyaeledel.

A pacal nem magyar találmány, Firenzében a finnyás olaszok is nyomják csipősen, paradicsomosan, a mexikóiak is tudnak rá pár receptet. Egy kocsonyásra főtt, csípős pacal mindig öröm, de a legnagyobb boldogság másnapos gyomorra leküldeni a lábosban egybedermedt, csípős gyomordarabkákat. Kólával, vagy inkább sörrel, reggel.

Most is másnaposan szédelegtünk a piacon, amikor megláttuk az egyik étkezdében, van pacal. Itt tacoba töltik, vagy levest főznek belőle, most az utóbbit próbáltuk.

A pacalleveshez a mentával, csípőspaprikákkal, sok hagymával és epazotéval (nem tudok rájönni, milyen fűszer magyarul) megfőzött pacalt, marhaszívet és színhúst egy mélytányérba darabolják. A húsra, az asztalnál (jelen esetben pultnál) mindenki annyi apróra vágott hagymát, friss koriandert, csípős szószt és limeot adagol. Ugyanaz a hozzáállás, mint a tacónál.

Erre jön a hús forró leve, amibe zöldségeket és csicseriborsót is főznek. Mint mindig, ez a pacal is minél csípősebb, annál jobb, a lángolást sörrel és tortillával lehet enyhíteni. Egy műzlinél mindenképpen értékesebb reggeli.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.25 09:52:59Csokis

  Ó, punnyadbélűek? Hogyhogy ezt nem kommentáltátok? Szép leírás volt Anna, köszi!

 • 2008.01.25 10:49:21szindbád

  epazote (Chenopodium ambrosioides) = libatopféle  Egy botanikus a fenti latin elnevezés alapján biztos meg tudná mondani, hogy melyik féle-fajta libatop. Én nem vagyok az, csak a neten böngésztem össze ezeket az okosságokat.  A Terebess konyhakert weboldal szerint "...lágy szárú vagy kissé fás növények. Levelük változó állású, kissé húsos (vagy pozsgás), magasra törő, nitrogénkedvelő, díszes. Többségüket régóta fogyasztják (spenót módjára készítik el)". Az angol Wikipedia szerint "leaf vegetable with pungent flavour", tehát valószínűleg karakteresebb, csípősebb íze van, mint a spenótnak. Szívesen kipróbálnám, mint hobbyszakács. Pacallal, vagy anélkül - csak fantázia kérdése.  Köszönet a leírásért, Anna! Várhatóan lesz folytatás...

 • 2008.01.27 14:54:40magyaranya

  Chenopodium ambrosioides - mirha-libatop. Egynyári v. évelő növény. Szárán nagyobb és kisebb, lándzsa alakú, mélyen fogazott levelek sorakoznak. Zöld virágai nyáron nyílnak, termése apró, száraz. Fűszeres illatú leveleivel Mexikóban levest, kását és fekete babból, kagylóból készült ételeket ízesítenek. A levelekből készül a mexikói, másnéven jezsuitatea. A növény minden része, de különösen magjai és a lepárlásukkal nyert illóolaj féregűző szert, aszkaridolt tartalmaz, amely orsógiliszta, horog- és galandféreg ellen egyaránt hatékony. A levelek hurut és asztma gyógyítására jók. Egyes amazóniai népek tejszaporítónak használják. Egyéb neve: mirhafű. Forrás: Lesley Bremness Fűszer és gyógynövények Határozó Kézikönyvek, eredeti kiadó Dorling Kindersley Book.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta