OFFLINE

Erotikus vagy divatos? Nőknél nem mindegy!

2008. január 25., péntek 07:40

Kedves olvasónk, hasonlítsa össze a fenti két képet! Mindkettőn egy-egy hiányosan öltözött, gyönyörű nő szerepel, mégsincs kétség afelől, hogy a férfiak túlnyomó többségének a bal oldali fog jobban tetszeni, míg a nők valószínűleg a jobb oldali fényképet nézegetik inkább kedvtelve. Elgondolkodtunk azon, vajon miért van ekkora szakadék az erotikus- és divatfotózás között. Talán ugyanis nem magától értetődő, hogy e két világnak ilyen roppant távol kell állnia egymástól.

Ez a karambolos kép például a legújabb DSquared-kampányból való, és bár süt belőle az erotikus töltet, tele van szétterpesztett meztelen combokkal és extázisban hanyatt dőlő nőkkel, valamitől mégis egyértelmű, hogy ez valójában nem "erotikus" fotó, hanem divatcéllal készült. Ezzel szemben tessék belepillantani az alábbi fehérneműreklám-előzetesbe, ami a férfidivatot hivatott népszerűsíteni, és tessék azt tapasztalni, hogy a hölgyek világával ellentétben ez a klip egyáltalán nem áll távol a férfiszépséget bemutató erotikus termékek megközelítésétől. Sőt, ha nem lenne ilyen jól bevilágítva a felvétel, joggal hihetnénk, hogy egy többszereplős melegpornó-jelenet bevezető képsorait látjuk.

A női divatfotók minden bizonnyal szándékosan különböznek ennyire a nőket bemutató erotikus felvételektől. Mert bár egy hölgy nyilvánvalóan szeretne vonzó és szexi lenni, a közgondolkodás szerint lealacsonyító lenne, ha mindezt olyan módon tenné, ahogy az olajat önt a férfiak piszkos fantáziájának tüzére. A nők gyönyörűek szeretnének lenni, de mindezt egy határozottan deszexualizált formában - azaz még mindig jobb, ha dísztárgynak, mintha kurvának nézik őket. Egy nő úgy szeretne szexi lenni, hogy az igazi szextől közben biztonságos három lépés távolságban maradjon.

Ez talán inkább oka, mint következménye annak, hogy a divattervezők (és -fotósok) túlnyomó többsége meleg. Ők képviselik ugyanis az átmenetet: képesek a nőkre férfiszemmel nézni, de ezt mégis egy teljesen szexualitásmentes szemszögből teszik, amire egy hetero pasi egyszerűen biológiailag képtelen. Ebből adódik az a különbség is, ami miatt a csúcson levő szupermodellek alkatilag annyira távol állnak az erotikus modellek testfelépítésétől, sőt, a legtöbbször arcberendezésétől is. Úgy látszik, a hetero férfiak kamerája az esetek többségében kurvásít - ez pedig a nőknek nem kell.

Madonna kb. 1994. környékén lezárult munkásságától Terry Richardson pornós kampányaiig (lásd pl. a fenti Sisley-képet) sok-sok kísérletet láttunk arra, hogy a "divatos" és az "erotikus" szavak valamilyen szinten szinonímákká válhassanak. Az állóvizet mindenképpen sikerült felkavarniuk, de igazi áttörés nem volt - a nőknél legalábbis. Nem így a férfiaknál, akikből lassan már mindent meg lehet mutatni, a legkülönbözőbb módokon kompromittáló helyzetekben is. És hiába lesznek ezek a képek a melegnél is forróbbak, egy pasi, úgy tűnik, akkor sem lesz "kurvás", ha alsógatyában tűri, hogy egy egyenruhás börtönőr a gumibotját próbálgassa rajta. A videóban szereplő adoniszok akármit is tesznek, - talán testük tökéletességénél és erőt sugárzó voltánál fogva - nem fogjuk úgy érezni, hogy alávetett, megalázó pozícióban lennének, ezáltal vonzóak maradnak a heteroszexuálisok számára is.

Pornót a férfiaknak, divatot a nőknek, mindkettőt a melegeknek - ez megy a mai szépségszakmában és annak egyre nagyobb felületeken megjelenő reklámjaiban. Meddig marad ez még így? Ha ön meg van vele elégedve, akkor minden bizonnyal még sokáig. Tényleg, ön meg van elégedve? Túl szexinek találja például a fenti Dsquared-képet, vagy éppen hogy nem elég erotikusnak, ha már úgyis tele van meztelen modellekkel? Kíváncsian várjuk fejtegetéseiket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.25 09:21:12Bad_girl

  Sajna ezek a ropilábú, mell nélküli, botsáska alkatú lányok egyáltalnán nem szexisek.

  A nőiesség nem itt kezdődik. Ezek csak viaszbabák, akiket a kedvükre formálhatnak a tervezők. Az igazi, erotikus nőtől messze vannak.

 • 2008.01.25 11:15:13Gladia Delmarre

  Mivel tényleg már-már babaszerűvé retusálják/alakítják a csajokat, akik mellesleg nőies idomokkal sem rendelkeznek, semmilyen erotikus töltet nincs a képekben. Neekm mindig olyan érzésem van az ilyen képeknél, h "eldobhatóak"... szétteszik a lábukat, elnyílik a szájuk: 1x használatos botsáska annak, aki ezt szereti.

  A pasikról nekem is a melegpornó jut eszembe... semmilyen erotikus töltetet nem találok benne.

 • 2008.01.25 11:38:44Verbalis Inkontinencia

  Nálam az etalon nő Monica Bellucci. Akok unott arccal felvonulnak a kifutókon...brrrr!

  Amúgy a parfümreklámok elég erotikusak, sztem nem kell ezt fokozni.

  Ha már meztelenség, akkor YSL:

  www.mimifroufrou.com/scentedsalamander/images/M7_Bottle_Ad.jpg  href.hu/x/4i1o  ;-)

 • 2008.01.25 11:59:30theba

  szerintem egyáltalán nincs semmi meglepő abban,hogy a "két világ"ilyen élesen elkülönül.a férfiak többsége a mesztelenségre,a lényegre indul be,nem nagyon kell ködösíteni csak megmutatni ami van.

  a nőknél viszont inkább a sokat sejtető dolgok a nyerők,hogy legyen mit tovább gondolni,a fantáziájukra bízni.

  amúgy érdekes,hogy minden magazin elején nők szerepelnek és elég kevés a mesztelen férfis reklám(pedig több kellene:-)vagy címlapfotó.a férfi magazinok elején oké a sok nagy mellű,villogú szemű nő,de én a női magazinok elején pedig tesztoszterontól túltengű,vágyakozó tekintetű macsókat szeretnék látni,nem holmi piszkafákat,szétretusálva.

  amúgy tényleg a minden reklámfotót agyon retusálnak(+videoklippekel,lemezborítókat...),ami teljesen távol áll a valóságtól.

 • 2008.01.25 12:45:35ikrekmama

  Kedves kommentezok,  szalljatok mar le a vekony, mell nelkuli nokrol, es ha lehet hagyjatok mar abba azok pocskondiazasat, nem ez volt a kerdes, henem hogy milyen toltetuek a fotok, beallitasok stb.

  egy melletlen ropilabu

 • 2008.01.25 12:54:40petrezselyem0001

  Kedves theba, mielőtt véleményt nyilvánítasz valamiről, jobb lenne,ha lapozgatnád a magyar helyesírási szótárat,mert a 'meztelen' szót z-vel kell írni.

  Csók, Pá, Csóközön :)

 • 2008.01.25 13:07:31dubb

  a ropilabu, kisse lapos csajok nem is szexisek... a kisse tulsulyos nok es az olyan pasik szerint, akik csak vagynak azokra hosszu vekony labu lanyokra, de sose kapjak meg oket;)

 • 2008.01.25 13:11:06Nekroteka

  Nekem nem a ropilábbal meg a kis mellel van bajom, hanem azzal, hogy ezeknek a modell-lányoknak a nagy részének semmilyen erotikus kisugárzása sincs (még a fenti képről sem az erotikus szó jutna eszembe), csak bámulnak üres, semmitmondó tekintettel, miközben a testük azt teszi, amit mondtak nekik. Ahhoz már hozzászoktam, hogy a modellek nem mosolyognak, de hogy semmilyen arckifejezésük nincs és a szexualitástól ennyire messze álljanak, ez gáz.  A pasik meg... Nekem nem nagyon jön be az ilyen meztelen férfitestek egymás hegyén-hátán dolog, mert melegpornó-flessem lesz tőle, akkor már inkább nő + férfi (pl. Calvin Klein-reklámok). És őszintéán szólva örülök, hogy nem félmeztelen pasik pózolnak a női magazinok címlapján, valahogy a nők (nagy része) visszafogottabb annál, mint hogy ilyen nyilvánvalóan kifejezze a másik nem iránti rajongását.

 • 2008.01.25 13:28:36trollkotze

  "Egy nő úgy szeretne szexi lenni, hogy az igazi szextől közben biztonságos három lépés távolságban maradjon."

  Ez hülyeség. Nem akarunk a szextől három lépés távolságot tartani, csak nem óhajtunk olcsó húsdarabnak tűnni.

  Különben a kurvás külsőnek is megvan a maga létjogosultsága. Viszont hétköznapi helyzetben az a ruhadarab a nyerő, amely nem mutat meg mindent elsőre. Ebben - szerintem - sok férfi egyetért velem.

 • 2008.01.25 13:32:03trollkotze

  dubb

  Ugyan már, a ropiság imádata szembemegy az ősi ösztönökkel... Deviáns divat. Persze abban igazad van, hogy sokan csak irigységből fújnak a vékony nőkre. (Nos, én most husi vagyok, korábban vékony voltam, akkor is, de még most is fújnak rám egyes megkeseredett, öngyűlölő, irigy kövér nők.)

 • 2008.01.25 14:39:00heart-shaped.box

  szerintem a kövér, a sovány, a normál, sőt, a ropi nők között is vannak szépek, csúnyák, ápoltak, ápolatlanok, szexik és nem szexik... szerintem a szexiség rengeteg tényezőt foglal magába, és nem a ropiságtól vagy a kövérségtől függ. vannak azonban szélsőséges esetek mindkét alkatnál, amikor már egészségtelen és nem szép benyomást kelt.

 • 2008.01.25 15:52:55Gladia Delmarre

  Dubb, nanemár, h mindenki ropi akar lenni, és főleg, h mindenki ilyen nőt akarna! Mondom én, aki nem vagyok még csak kicsit sem húsos!

  Heart jól megfogalmazta sztem. Viszont ezeken a képeken egyetlen csaj nem néz ki szexin. Ahogy a Valentino show kifutói képeit is néztem (amelynek ruhái ugye a NŐ-t lennének hivatottak hangsúlyozni), hát, azért az egy kissé durva, h a teljes mellcsontja átüt a bőrén némelyik modellnek. És elhiszem, h éretlen tinifruskák példaképül választják őket, mert "milyen menő" , na de azért egy érett 30-as NŐ már nem hiszem, h így gondolkodik, ha egészséges lelkületű. Aki meg ilyesmire vágyik, sztem beteg. Nem kicsit.

  Pepa, a trend neked kedvez, mi a probléma? Hiába kajabál mindenki, h gömbölyű idomokat!, amíg a divattervezők a 34-es méretűeknek terveznek, addig nem lesz változás, csak egyre többen akarnak majd megfelelni. Ne aggódj, én is lapos vagyok, de ha választani lehetne, akkor inkább gömbi lennék, mint sovány.

 • 2008.01.25 16:08:17theba

  elnézést,kicsit gyorsan gépelek és elírok néha 1-2 szót. meztelen :-)

  amúgy gratulálok mackósajt,hogy sikeresen hozzászóltál a témához,ami a "hogyan írjunk helyesen"kérdéskört foglalta magában.

 • 2008.01.25 17:23:54vasszűz

  Egy pornókép mitől lenne szexis?

  Teljesen tárgyként mutatja be a nőket, köze nincs a szexhez.

  Szerintem sem a bal, sem a jobb oldali kép nem erotikus, mindkettőn egy bábut látunk.

  "Egy nő úgy szeretne szexi lenni, hogy az igazi szextől közben biztonságos három lépés távolságban maradjon." - az igazi szexet csak a kurvák és a pornográfia jelenti?

 • 2008.01.25 18:06:14petrezselyem0001

  Valóban nem szóltam hozzá érdemben a témához,mert szerintem lerágott csont és nem érdemes ezzel foglalkozni, rengeteg fontosabb megvitatandó téma van.

 • 2008.01.25 18:53:32nafretiti

  A kisugárzás a lényeg és az, hogy kinek mi jön be,ami ugye elég szubjektív és akár tetszik akár nem, MINDENRE van vevő!Biztos akad olyan akinek akár egy bábu is lehet erotikus,mert mondjuk élénk a fantáziája és továbbgondolja...

  A fenti képen amúgy Tyra Banks van,aki közel sem deszka,csak a képnek nyílván más a lényege.

 • 2008.01.26 00:20:27pazvega

  En is Monica Beluccira szavazok. Sajnos ez a ropi divat meg maradni fog, es nehany idiota pasi tenyleg a piszkafakat szereti.

  Szerintem ez gyerekkorbol visszamaradt rendellenesseg naluk, de lehet, hogy errol Csernus doktort kene megkerdeznunk;)

  (egyebkent en direkt hiztam par kilot, hogy ne legyek piszkafa, tehat nem irigysegbol mondom)

 • 2008.01.26 08:58:11afx

  hagyjátok már a vékony nöket békén!

  nekik ez a szakmájuk,a testükkel dolgoznak.ezt választották.

  nem ök maguk reusálják a képeket és nem ök fotózzák saját magukat:)

  a husi is lehet sexi és erotikus,és a ropika is.

  irreleváns ilyen szempontbol,h kinek milyen az alkata,mert ha nem tudja "viselni" akkor hiába minden segédeszköz,nem lesz szexi

  a témához:

  igen elkülönül és el is kell h különüljön,mert a divatfotók még mindig elsösorban nöknek szólnak a pornó képek meg a férfiaknak(és megjegyzem h aki 15 éves kora felett még begerjed egy meztelen nös képtöl,az már szégyen:D )

 • 2008.01.26 12:21:41dubb

  kár, hogy nem vettétek észre a smiley-t a kommentem végén. csupán arra próbáltam rámutatni, hogy kb pont olyan a vekony noket fikázni, mintha valaki le kövér tehenezne egy duci not. ugyis mindenkinek mas tetszik, es hulyeseg ez a: nem, a vekony igazabol nem is szexi. afx-nek van igaza, az a test szexi, amit jol tudnak "viselni".

 • 2008.01.26 19:02:05tothmari

  Hát azé ez má nem egészen igaz. A ropiság, duciság igenis egyenes arányban van a szexiséggel (persze plusz még viselni is tudni kell). Ropi nőnek még menstruációja sincs, mert az csak bizonyos testzsír százaléktól van. No akkor persze feromonja sincs (eccerűen nincs szexi illata a nőnek), szülésre nem alkalmas, hisz még menzesze sincs. Pasik futnak előlük ösztönösen, nemhogy szexinek érezzék. Ropi, modell nőkről és nem a vékony nőkről beszélek. A Burdában mindig van a plusz kilósoknak való divat, nézd meg, ott vannak a normális nők (ezek meg duci divatnak árulják). Jó, hát van néhány pasi, aki bukik a ropira. Aberráció mindenre van.

 • 2008.01.26 19:52:53trollkotze

  Ropi egyenlő anorexiás és/vagy a súlyát drogok segítségével megtartó antinő. Nem a _vékony_ nőkről van szó.

 • 2008.01.27 09:38:50framboise

  A kérdés nem az, hogy aki a képen van az ropi-e vagy sem. Az ábrázolás módja az, ami most érdekes. Az ugye világos,hogy a pornó az nem erotikus. Szerintem mindkét fent említett stílus(divat és pornó-fotó) alapvetően tárgyiasítja a nőket. A pornó lealacsonyít, ezzel mi nők nem akarunk azonosulni a divat pedig esztetizál ezzel meg hol igen hol nem ízlés kérdése.Például a sisley kép azért jön be első blikkre inkább, mert egy erős uralkodó nőtípust testesít meg.És tényleg nagyon fontos ebben a kérdéskörben a queer alkotógárda.

 • 2008.01.27 13:51:13ikrekmama

  tothmari,  a burdaban a normalis noknek szant ruhak szabasmintaja - ha jol emlekszem - 38, vagy 40-es meretig van, ami ugye teljeseb atlagos meret. Es hogy szemelyeskedjek egy kicsit, nekem 36-38-ban nyomulok, oszt megis szultem harom gyereket.

 • 2008.01.27 13:53:50ikrekmama

  nekem=én,

  ja es sosem fogyokuraztam

 • 2008.01.28 02:51:59sys

  "Ez talán inkább oka, mint következménye annak, hogy a divattervezők (és -fotósok) túlnyomó többsége meleg."  Na ebben nem lennék olyan biztos. A meleg barátaim többségének, ha egy-egy nő megtetszik (vö. mindenki biszexuális, csak különböző mértékben), akkor fiús, vékony lányok jönnek be nekik. És a meleg pasi szépségideál is a vékony, fiatal, kisfiús, kicsit androgün típus: pont, mint a női kifutómodellek.

 • 2008.01.28 02:54:40sys

  2008.01.27 13:51:13 pepa marquez  na és milyen magas vagy? mert én pl. 170 fölött, és akkor is csak 42-es, de inkább 44-es méret jó rám, amikor egy gramm fölösleg sincs rajtam.

 • 2008.01.28 11:38:13ikrekmama

  sys,  168

 • 2008.01.28 23:40:45Kittuspittus

  tenyleg olyan ez a "ropizás" mintha a duci nőket ledisznóznátok...történetesen Ropi vagyok, 44kiló, 169cm, 20éves. tehetek róla? nem fogyóztam életemben, 2kiló 20dekával születtem. ti komolyan azt meritek állítani hogy így akkor én már nem is lehetek se Igazi Nő, se Szexi??

 • 2008.01.28 23:46:23Kittuspittus

  tothmari:

  át azé ez má nem egészen igaz. A ropiság, duciság igenis egyenes arányban van a szexiséggel (persze plusz még viselni is tudni kell). Ropi nőnek még menstruációja sincs, mert az csak bizonyos testzsír százaléktól van. No akkor persze feromonja sincs (eccerűen nincs szexi illata a nőnek), szülésre nem alkalmas, hisz még menzesze sincs.  ---köszi köszi. bár asszem kár vitatkozni.

 • 2008.01.29 08:49:55Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

  2008.01.28 23:46:23 Kittuspittus

  Te is lehetsz szexi.Ez tényleg nem a testtömeg-indexről szól.A lényeg a viselkedés,a stílus, a benned lévő harmónia.

  Egy meztelen nőt ábrázoló fotó egy 15 éves kornál idősebb férfinek is lehet vágykeltő, erotikus.Bizony. Aki mást állít, csúnyán átverték a férfiak;)

  A képeket kielemezve: pózolós kis szöszi, Tyra Banks-szexi.

  Börtönös gayporn-imitáció: nem szexi, de valakinek ez is biztos bejön.

  Sysley-reklám: szexi.

  Szerintem.

  Ja igen, a legfontosabb: mindenkinek más jön be, mindenkinek más a szexi, kár ezért hülyének illetve aberráltnak beállítani azt, aki másként gondolkodik, mint ti.

  És ez nem egy nyelvhelyesség-fórum, csak azoknak szólok, akik más témájú hozzászólást nem tudtak írni.A "helyesírás szabályai" téma még inkább lerágott csont.

 • 2008.01.29 10:25:22petrezselyem0001

  Ne haragudj,de engem zavar,ha valaki nem tud helyesen írni,és mégis úgy érzi, hogy meg szeretné osztani a véleményét.

  Mellesleg szerintem evidens,hogy nem azon múlik, hogy valaki milyen szexi, hogy hány kiló. Ezen teljesen felesleges vitatkozni - szerintem.

 • 2008.01.29 11:21:34Kittuspittus

  én sem ezért vitatkoztam, félre ne értsetek. tudom milyen vagyok, tudom mi áll jól stb. csak azt nem szeretem ha egyesek azt hiszik hogy a dagadt nőket szidni illetlenség, ám ugyanakkor ezt megtehetik a magamfajtával. én elfogadtam magam meg minden, csak...nemis azt kérem h ők is fogadjanak el..ugyan kit érdekel? csak azt hogy gondoljanak már bele h hogy képesek ilyesmiket írni/mondani mint eza tothmari itt...

 • 2008.01.30 16:56:22zanzibar

  Szerintem az van, hogy a nők gondolkodásmódja kifinomultabb, mint a férfiaké. Az erotikus - szexis szópárt a nők külön kategóriaként, míg a férfiak szinonímaként használják. A divatfotónak az a célja, hogy eladja a ruhát / márkát, ezért maximum erotikus lehet, mert különben a szex átvenné a dominanciát a ruha fölött.

  A chrastest fotó szerintem beteges. Szerintem a modellek itt nem babának, hanem halottnak vannak beállítva, és ez már túlmegy azon a határon, ami még izléséses.

  Ott vannnak viszont azok a bizonyos sokkoló régi Beneton reklámok, valahogy azokat jónak találtam mindíg, talán mert az embert és nem egy testet, mint egy tárgyat ábrázolták.  Egyébként, ha megkérdezitek a nőket, szerintem 10-ből 9 azt fogja mondani, hogy inkább erotikus kisugárzást szeretne magának, mint szexis maca megjelenést. A divatfotó is ezt az igényt, vágyat testesíti meg, azt sugallja, hogy az adott termék megvásárlásával, hordásával, használatával szert lehet tenni erre a bizonyos erotikus kisugárzásra.

  A vékony - vastag vita lerágott csont. Különbözőek vagyunk, és minden zsák megtalálja a maga foltját előbb utóbb, nemde ..:)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta