OFFLINE

Beszélgetős, borozós estékre: diós-parmezános keksz

2008. január 20., vasárnap 07:31

Téli estéken gyakran előfordul, hogy spontán partik, szomszédolós, dumálós esték alakulnak. Jó dolog ilyenkor valami házi készítésű finomsággal beállítani a házigazdákhoz, de a legtöbbször nem sok időnk marad, hogy valami komolyabbat alkossunk. Az ilyen összejöveteleken édességből valahogy mindig több akad, mint sósból - úgy tapasztalom, hogy sokak szeme felcsillan, amikor a sütemények, kekszek között felfedeznek valami sósat is.


Szeretném megosztani az alábbi receptet, mert az utóbbi időben több alkalommal hurcoltam ezt a ropogtatnivalót bulikba, és mindig utolsó morzsáig elfogyott. Kínálható magában, vagy pl. friss kecskesajt mellett is. A tészta kb. 5 perc alatt elkészül, és remekül fagyasztható – utóbbi esetben ráadásul nem kell kiolvasztani, elég 2 perccel tovább sütni. A sütés napján, frissen a legfinomabb, de vészhelyzetben előző nap is megsüthető. A parmezántól nagyon intenzív ízű, a magoktól meg jó ropogós.

Diós-parmezános keksz, hozzávalók (30 darabhoz)

10dkg liszt
10dkg vaj
10dkg jó minőségű, frissen reszelt parmezán
2 tojás
10dkg durvára vágott dió, mogyoró, mandula, pisztácia (vegyesen, ami van)
só, bors
opcionális: csipet friss rozmaring, finomra aprítva

A vajat kézi habverő dagasztós karjával (vagy robotgépben, vagy fakanállal) puhára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt parmezánt, sót, borsot, rozmaringot, végül a két tojást. Összedolgozzuk, majd belekeverjük a durvára vágott magokat. Dupla réteg folpack fóliára helyezzük a tésztát, úgy, hogy kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázzon. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egy uzsonnázó zacskóba töltjük, végét levágjuk, és a hengert kinyomjuk közvetlenül a fóliára, mint egy habzsákból. Vagy ha ügyesek vagyunk, akkor simán fakanállal rendezzük formára. A fóliát szorosan feltekerjük, hogy egyenletes oldalú hengert kapjunk, két végét szaloncukor- szerűen lezárjuk. A tésztát hűtőbe tesszük egy órára (vagy mélyhűtőbe). A sütőt előmelegítjük 180C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hengerből vékony (1-1,5cm) szeleteket vágunk. Kb. 16-17 perc alatt arany színűre sütjük.

Lea Linster receptje alapján.

További receptek a Chili&Vanilia blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.01.20 09:00:51fashion victim

    Hú jól hangzik és jól néz ki, én kipróbálom! Bár a henger formázás így elsőre megijeszt.

  • 2008.01.20 18:26:26bornonheels

    komolyan mondom, hogy egy jó ideje már csak chili&vanilia bejegyzései miatt nézem a tejben vajbant. ..

  • 2008.01.20 19:13:53panka

    Sőt, az arányokat se le lehet eltéveszteni. Szerintem a formázás se lehet nehéz, ezzel az anyaghányaddal gondolom simán formázható az gyurmázásnál még óvodás korban belénk vésődött mozgulattal. Vagy nem?

  • 2008.01.21 15:26:36Verbalis Inkontinencia

    Grana Padanoval is jó? Egyáltalán, mi a különbség a kettő közt? Nekem nagyon hasonlónak tűnnek. És nem sok a 16-17 perc?

  • 2008.01.21 19:16:55heart-shaped.box

    nyami :)

  • 2008.01.23 10:11:59Slano

    Megcsináltam. Zacskós, reszelt parmezánnal, mert csak az volt, de így is finom lett. Nincs benne semmi bonyolult. A hengert csak a kezemmel formáztam meg. Mivel középen elég meleg maradt,nem lehetett vágni, ott csak tésztadarabokat vettem le, gombócot csináltam és szétlapítottam. Nem tett rosszat neki. Finom, hamar elfogyott,bár elég fura íze volt így elsőre, a dió édessége miatt, én több, mint 17 percet sütöttem, kb. 20-25-öt.

  • 2008.01.23 13:43:20turbinyek

    Annyira jól néz ki ez a kaja, hogy alig várom a hétvégét, hogy megsüthessem.

  • 2008.01.24 22:45:51panka

    Én is megsütöttem, tévedtem, nekem elég folyós lett a massza, zsákból nyomtam formára. Viszont tényleg nagyon egyszerűen megcsinálható, a legtöbb munka a magvak mozsárolásával volt. Szerintem készítek néhány rudat a mélyhűtőbe, ha vendégek jönnek, csak szeletelek, sütök.

    Ja, és tényleg nagy király voltam vele, nagyon ízlett mindenkinek.

    Viszont annyi zsíradék olvadt ki belőle sütéskor, hogy az elég lenne egy másik adag sütire is akár.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta