Lerántjuk a leplet a Lush-szag titkairól

Amikor életemben először léptem be sebbel-lobbal egy Lush-üzletbe, ugyanazzal a lendülettel fordultam is ki azonnal - az elviselhetetlenül erős szag (bocsánat, illat) miatt. Több nekifutás után már 5-10-perces időtartamokat is kibírok az ultratömény illatkamrákban, így tudtam kifürkészni a válaszokat megannyi égető kérdésre. Például: ez csak az áru szaga, vagy külön van valami illatgenerátor? Hogy lehet ebben a kemikáliafelhőben dolgozni? Nem félnek az eladók, hogy túl nagy bent a koncentrációja valami káros vegyi anyagnak? Nem olyan itt is, mint a halpiacon, hogy ha az ember itt dolgozik, egy idő után lemosni se bírja magáról a szagot? Meglepő válaszok egy roppant szimpatikus eladótól a hajtás után.

Először is: mint megtudtuk, a Lush boltok aromájára nem kell külön rásegíteni, ehhez a borzasztóan intenzív illathoz elegendő a kis térben felhalmozott sok-sok termék. A megkérdezett eladólány a kérdésemre hozzátette, egyáltalán nem lehet káros a szag, hiszen ezek 100%-ban természetes anyagból előállított kozmetikumok, így nem tehetnek rosszat. Sőt, az új munkahellyel járó levegőváltozás egyenesen elmulasztotta az új dolgozó allergiáját. A Lush-alkalmazott szerint károsabb, ha egy parfümériában tölt túl sok időt valaki, hiszen ott szintetikus anyagok szálldosnak a levegőben. "Ez olyan, mint egy kúra" - mondta.

Azt elhisszük, hogy jótékony, de elviselni akkor is borzasztó lehet, erősködtem, de az eladó, aki szemlátomást képtelen volt rosszat mondani munkahelyére, megnyugtatott, hogy az ember pár nap alatt hozzászokik. A halpiacos hasonlat azonban nem volt teljesen légből kapott: mint megtudtam, a Lushban dolgozóknak valóban minden ruhája és porcikája átveszi az üzlet jellegzetes illatát, ami lehet ugyan bosszantó (pl. ha az ember valami merőben más aromájú parfümöt szeretne viselni), de távolról sem olyan kellemetlen, mint a hal- vagy vegyszerszag, ami egyéb munkahelyekkel jár együtt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek