OFFLINE

Enni Mexikóban: Asztalnál nem nyalunk!

2008. január 6., vasárnap 16:54

Új minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

 

A sót a kecske nyalja Mexikóban, nem a tequilázók. Itt mindenkit könyvekkel a hóna alatt tanítanak késsel-villával enni, nincs asztal felett átnyúlkálás, villával mutogatás. Elképzelhetetlen lenne, hogy valaki sót nyalogat a kezéről, egyre letol egy felest, majd szétfröccsenő citromba harap egy étteremben, vagy akár kocsmában. Ezt felejtsük el. Ahogy a fahéj-narancs páros azonos módon történő hasznosítását is. Azt se Mexikóban találták ki. A mexikóiak nagyon jól nevelt és udvarias emberek, étkezési szokásaik is ehhez igazodnak. Elmondjuk, hogy isszák ők a tequilát.

 

A só és a lime rendben vannak, de a harmadik fontos hozzávaló, a sangrita, Mexikón kívül rendszerint elmarad. Tálalásban nem tesznek külöbséget a Blanco (Silver) és a Reposado (Gold) tequilák között, az öt évnél idősebb Reserva-kat szokták tisztán is inni. De a fiatalabbakat is. A sangrita erősen fűszeres ( különböző paprikákkal, borssal ízesített), néha csípős, sűrű paradicsomlé, sóval díszített kis felespohárban tálalják. Nem citromot, lime-ot adnak mellé, ami sokkal illatosabb a citromnál, de kevésbé savanyú, nem mászik rá a tequila finom ízeire.

A citromból lehet finoman facsarni a tequilába és a sangritába is, nem szokás beleharapni, ahogy egyben betolni az egész italt sem. A tequilát komótosan ízlelgetik, a mellékortyolt Sangritával együtt.

A fahéj és a narancs kombináció itt, tequilához, semmilyen formában nem ismert, ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne, - pedig rossz az, broáf - de említésére elborul a helyi erők tekintete.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.01.06 17:36:45Jaguar

  Jujj de ciki lett volna ha nyalok Mexibe! Köszike a rendkívül fontos infocskat!

 • 2008.01.06 17:38:37Galamb

  Kiküldött tudósítónk jelenti Mexikóból, autók, kaják, piák, belinkelem a Belsőségbe, az is valami táp, szevasz Anna.

 • 2008.01.06 17:50:00Lili Marleen

  Sztem meg ha elmesz valahova ugyis utananezel a helyi etikettnek,nem?

  Nem?????!!!!! :)

  Na igy most mexikot megsporoltatok....

 • 2008.01.06 18:58:47niobee

  a fahéj és a narancs nálam is felejtős. ott bukik az egész ,hogy nem szeretem a narancsot. akkor már csak a gold tequila magában:)

  de azért itthon, titokban ér sózni meg citromozni? a só meg a tequila ki is maradhat, de a citromba beleharapni nyáreste milyen jól esik....(és akkor most vissza az ónos esőhöz, és a vizsámhoz:S)

 • 2008.01.06 19:07:36gabriseszter

  emlkékszem még egy ősi volt fesztiválra, ahol az utolsó napon a pultnál kifogyott a citrom, ugyhogy minden tequilázó ugyanabba az utolsó gerezdbe harapott...

 • 2008.01.06 19:12:04Pista Bácsi

  Hááát, már majdnem elhittem, hogy csak mi bunkó magyarok szórjuk a sót a kezünkre és nyaljuk (mint a kecske).  Nade az alábbi (nagyon nem magyar!!!) linken is pont így írják:

  www.tequila-shots.com/Drinks.htm  Egyébként az idősebb tequiláról eddig azt hittem, hogy anejo a jelzője, de most olvasom, hogy Reserva...

 • 2008.01.06 19:26:13mick

  Kedves Anna,  jó volt olvasni informatív hozzászólásod a tequiláról. Én, bár nem tudtam az ottani szokásokról, mindíg nevetségesnek tartottam az európai só-tequila bohóckodást.  Van viszont egy problémám a cikkeddel. Idézem:

  "A sót a kecske nyalja Mexikóban, nem a tequilázók. Itt mindenkit könyvekkel a hóna alatt tanítanak késsel-villával enni, nincs asztal felett átnyúlkálás, villával mutogatás... "  Eddig nem volt tudomásom róla, hogy Mexikót kizárólag angol főrendek, francia diplomaták, német iparbárók valamint gazdag és művelt helyi ültetvényesek laknák.  A mexikóiakról, főleg az Amerikába bevándortak (többsége) műveltségi szintje alapján, sajnos eléggé primitív kép alakult ki, például az, hogy nemhogy könyvvel a hónuk alatt tanultak meg étkezni, hanem konkrétan sehogy.

  Természetesen ez sem lehet igaz egy egész populációra: filmekből, saját ismeretségi körömből, olvasmányaim alapján arra következtetek, hogy Mexikó, mint egy közepesen fejlett ország, megfeleleősen tagolt társadalmilag, a polgári és nagypolgári réteg sokkal jelentősebb, mint akár mondjuk Magyarországon, és az átlagos (nem szegény és képzetlen) családokban megtanítják a gyerekeket az alapvető etikettre.

  Sajnos azonban a világ valamennyi országában, Angliát is beleszámítva, a a lakosság többsége szegény, képzetlen és, talán, műveletlen is. Kisebb gondjuk is nagyobb, mintsem a háztartásban fellelhető 1 db bibliát a gyerek hóna alá erőszakolják a vasárnapi ebédnél.

  Mexikóban ugyanez a helyzet, az a társadalmi réteg, amiben Te mozogtál, tényleg figyel az illemre, de ez nem MINDENKI!

  Vagy nem látod meg az utcán a koldusokat, a gyárból az éjszakai műszak után kitántorgó százezreket, azokat, akik éhbérért ellátják és kiszolgálják az etikettet megtanultak 20-30 százalékos rétegét?

  Akik közé, lássuk be, szívesebben tartozunk, mint a - divatjamúlt kifejezés - proletáriátusba?  Viszont nem gondolom, hogy az egyszerű mexikóiak se tudnák, hogyan igyák a tequilájukat - bizonyára úgy, ahogy leírtad. • 2008.01.06 19:28:34ekkerjoz

  Hát, nem tudom, sajnos csak egy alkalommal jártam Mexicoban, akkor is csak egy hónapig, de nem nagyon láttam tequilat inni senkit. Mindenki mindenütt koktélokat ivott, tisztán szinte semmit nem isznak, csak az Evian vizet. Viszont még a deszert is csilis volt, elég csípősen készítik az ételeket, de nem annyira, mint Indiában, vagy Kínában.  Viva Mexico!

 • 2008.01.06 19:29:37Pista Bácsi

  Oké, a Wikipedia szerint Mexikón kívül nagyon gyakran isszák nyalt sóval és citrom/lime gerezddel a tequilát. Sőt a német területeken biza megy a fahéj-narancs kombináció is.  Megnyugodtam, ezek szerint a mexikóiak nem tudják, hogy hogyan kell inni :-)))

 • 2008.01.06 21:04:52Helioport

  Volt szerencsém dolgozni a nép egyszerű Gyulavitézével úgy, mint az ottani prolinak számító aranyozott-ezüstözött fogú fiával is, illetve sikerült barátnőre is szert tennem az ottani érából, de az más sztori. Szóval a nép egyszerű fia nem iszik tequilat, csak ha be akar rúgni. Érdekes módon elég hamar szétcsapják magukat, éppen ezért nem is ritka, ha másnap nem mennek be dolgozni. Ilyen is van. Amikor elmondtam a só-lime vagy só-citrom kombót, izomból lettem kiröhögve, de tudtam, hogy ez lesz a vége, mert addigra már rájöttem, hogy miből is származik ez a só-citrom dolog: nevezetesen, hogy az ebéd illetve vacsora után szivesen (sőt, ahol van az asztalon, illik) magadhoz venni egy negyed citromot, megsózod, és a levét a szádba ereszted, esetleg ráharapsz, hogy tisztítsa a fogad... Illetve van még egy, amit ki is lehet próbálni, működik: Egyszerűen ha túl erős a falat, ezzel csillapítják. Ennyi a sztori, lehet elmondani a haveroknak, hogy ösznépileg szokjanak le róla, mert amíg mi itt nyalogatunk, addig ők aseggünk alá gyártják a VW Golfot...

 • 2008.01.07 12:10:05zanzibar

  Heidelbergi tanulmányaim során mexikói csoportársnőm és öccse tanítottak minket tequilat inni. Ők is a koktél változatokat részesítették előnyben, különösen a "sunrise" variációt. Amit tőlük tanultunk még: buli alapozásként a "bum-bum" változat. Kis pohár aljába egységnyi tequila, rátölteni sprite citromot / limot / grapefruitot úgy, hogy ne legyen teljesen tele a pohár, majd poháralátétet a tetejére, háromszor erőteljesen az asztalhoz koccintani, egy hajtásra kiinni a keletkezett habot, és irány a táncparkett! Egynél többet inni belőle szigorúan tilos, bár felejthetetlen és meglepő hatást tud gyakorolni az alanyokra. A szlovén srác pld. térdreborult, és nagyon szép, szomorú szerelmes dalokat énekelt nekünk egész este az ő ékes anyanyelvén:)

 • 2008.01.07 15:10:20hagymácska

  zanzibar! én ezt rapidóként ismerem és sprite helyett pezsgővel..gondolhatod:DDD tequlia helyett ginnel is akár..komoly.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta