Hamisított táskát venni: nemcsak ciki, büntetendő is!

Olaszország turizmus által sújtott nagyvárosaiban Rómától Velencéig minden utcasarokhoz hozzátartozik pár bevándorló, akik egy földre terített lepedőről "Louis Vuitton" és "Dolce & Gabbana" táskákat árulnak, csodálatos módon gyakran a bolti ár pár százalékáért, azaz 10-20 euróért.

Ezeknek a roppant alacsony és kicsit kevésbé alacsony minőségű hamisítványoknak a készítése és az illegális, ráadásul engedély nélküli árusítása természetesen szabálysértés mindenhol a világon. Nem véletlen, hogy az árusok, ha egy rendőr megjelenik a színen, csomagolnak és kámforrá válnak.

Olaszországban azonban, úgy látszik, nem elég hatékony a rendőri jelenlét: csaknem 2 éve már, hogy bevezettek egy radikális jogszabályt, miszerint nem csak az árust bírságolhatják meg, hanem a hamisított áruk vásárlóit is. Gondoskodó hozzáállású hotelek figyelmeztetik is a turistákat, hogy ne vásároljanak, ha nem akarják megkockáztatni a többszáz eurós büntetést (aminek fejében még a táskát se tarthatják meg).

A szabály lényege, hogy mindenki, aki ilyen táskát vesz, nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy a logókkal díszített retikül egyszerűen nem lehet eredeti. Kizárt (magyar jogi szakkifejezéssel élve "nem életszerű"), hogy az utcasarkon bárki is abban a hiszemben alkudozza le a 25 eurót 20-ra, hogy az adásvétel tárgyát valóban maga Louis Vuitton öltötte össze a saját két kezével.

A rendelkezést kritizálják is azonban. Egyrészt azt hánytorgatják fel előszeretettel, hogy ha van olyan szegmense az iparnak, ami nem szorul jogi védelemre, az pontosan a kríziseket nem ismerő luxusipar. A radikálisnak számító rendelkezést feltehetőleg valamilyen milánói divatlobbi hatására fogadhatták el Rómában. Másrészt nagyobb gond, hogy az elmúlt 2 év tapasztalata, vagy a 2007 végi római-velencei utcakép egyértelműen mutatja, hogy az illegális kereskedelmet ezzel a lépéssel nem sikerült visszaszorítani. Első kézből tanusíthatjuk, hogy a pokrócos árusok most is ugyanolyan vígan és olcsón, ugyanolyan nagy számban árulják portékájukat, mint korábban.

Ön vásárolna ezek után 15 euróért nyilvánvalóan hamis Louis Vuitton táskát Olaszországban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra