OFFLINE

Hamisított táskát venni: nemcsak ciki, büntetendő is!

2007. december 28., péntek 10:50

Olaszország turizmus által sújtott nagyvárosaiban Rómától Velencéig minden utcasarokhoz hozzátartozik pár bevándorló, akik egy földre terített lepedőről "Louis Vuitton" és "Dolce & Gabbana" táskákat árulnak, csodálatos módon gyakran a bolti ár pár százalékáért, azaz 10-20 euróért.

Ezeknek a roppant alacsony és kicsit kevésbé alacsony minőségű hamisítványoknak a készítése és az illegális, ráadásul engedély nélküli árusítása természetesen szabálysértés mindenhol a világon. Nem véletlen, hogy az árusok, ha egy rendőr megjelenik a színen, csomagolnak és kámforrá válnak.

Olaszországban azonban, úgy látszik, nem elég hatékony a rendőri jelenlét: csaknem 2 éve már, hogy bevezettek egy radikális jogszabályt, miszerint nem csak az árust bírságolhatják meg, hanem a hamisított áruk vásárlóit is. Gondoskodó hozzáállású hotelek figyelmeztetik is a turistákat, hogy ne vásároljanak, ha nem akarják megkockáztatni a többszáz eurós büntetést (aminek fejében még a táskát se tarthatják meg).

A szabály lényege, hogy mindenki, aki ilyen táskát vesz, nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy a logókkal díszített retikül egyszerűen nem lehet eredeti. Kizárt (magyar jogi szakkifejezéssel élve "nem életszerű"), hogy az utcasarkon bárki is abban a hiszemben alkudozza le a 25 eurót 20-ra, hogy az adásvétel tárgyát valóban maga Louis Vuitton öltötte össze a saját két kezével.

A rendelkezést kritizálják is azonban. Egyrészt azt hánytorgatják fel előszeretettel, hogy ha van olyan szegmense az iparnak, ami nem szorul jogi védelemre, az pontosan a kríziseket nem ismerő luxusipar. A radikálisnak számító rendelkezést feltehetőleg valamilyen milánói divatlobbi hatására fogadhatták el Rómában. Másrészt nagyobb gond, hogy az elmúlt 2 év tapasztalata, vagy a 2007 végi római-velencei utcakép egyértelműen mutatja, hogy az illegális kereskedelmet ezzel a lépéssel nem sikerült visszaszorítani. Első kézből tanusíthatjuk, hogy a pokrócos árusok most is ugyanolyan vígan és olcsón, ugyanolyan nagy számban árulják portékájukat, mint korábban.

Ön vásárolna ezek után 15 euróért nyilvánvalóan hamis Louis Vuitton táskát Olaszországban?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.28 12:06:19Galamb

  Természetesen.

 • 2007.12.28 12:17:07miclobi

  Ki az a Louis Vuitton?

  Nekem miért kéne ismerni?

 • 2007.12.28 14:00:45suo tempore

  amit én vásárolnék, az nem egy név, hanem ízlés és praktikum...

 • 2007.12.28 14:04:50Nekroteka

  Hamisat nem vennék, mert ordít róla, hogy kamu, iagzit nem vennék, mert azt hiszik, kamu.

  És ráadásul a Louis Vuitton táskák nem is tetszenek... :(

 • 2007.12.28 16:08:06meiklokje

  erre csak annyit tudok mondani,hogy addig nyújtozkodj,amíg a takaród ér....

  ha nincs vkinek pénze louis vitton táskára,akkor valószínűleg más designer dologra se és elég érdekesen mutat egy ilyen táska józsefvárosi piacos cipővel....

  szóval az vegye,akinek telik rá,akinek meg nem,vegyen egy név nélküli,csinos tatyót.louis vuitton nem egyenlő a kifogástalan ízléssel.

 • 2007.12.28 17:13:33ancsams

  évente többször megfordulok olasz nagyvárosokban, s a jelenség teljesen eltürt, akár Velencében, Veronában, Milánóban, Bolognában jártam, mindenhol árulták a táskákat a négerek, a rendőrök meg sétálgattak. Csak Veronában láttam, hogy a negrok összepakoltak a kulturális rendőrök miatt, de félóra múlva újra ugyanott-ugyanazt árulták. Bezzeg, ha te barátaidnak hangosan mesélted volna Júlia házánál az irodalmi eseményeket, biztosan elvittek volna és 500 euró alatt nem úszod meg zugtolmácsolásért. (emlékezzetek Pozsonyra, ami nagy viszhangot kapott)

 • 2007.12.28 17:14:32ancsams

  bocs, nem zugtolmácsolásért, hanem zugidegenvezetésésért

 • 2007.12.28 17:16:24ancsams

  és a szállodákban egyáltalán nem mondták, hogy a vásárlókat büntetik az utcai vásárlásért.

 • 2007.12.28 18:03:52DijaBaba

  Naná, hogy vennék :D Meg "Gucci" vagy "Armani" napszemüveget is hozzá :D:D

 • 2007.12.28 18:25:44esti kornél-ia

  A valódi, márkaboltban vett több száz eurós Luis Vuittonban is benne van, hogy Made in China. Szerintem hülye, aki kiad egy műanyag táskáért 800 eurót.

 • 2007.12.28 18:42:21CarrieBradshaw

  Kedveseim, sztem el vagytok tévedve...  Egyáltalán nem olyan megfizethetetlen a márkanév..., ha "kifutó" modellt vesztek, sokat spóroltok. A belvárosban van pár bolt, ahol tíz-tizenöt rugó körül kaphatsz Armani táskát vagy Rocco Baroccot.  A napszemüvegem Dior, és alig tízért vettem a Deák téri optikában, mert le volt szezon végén árazva....  Vuitton meg ronda és nem kell:-))))

 • 2007.12.28 21:02:46múvemáccsó

  én csak olyat vennék, ami nájlon és fonatikusan van ráírva hogy: lui vuton

  alább nem adom  ez mondjuk olyan, hogy 2000 veszem a hugo boss parfümöT. eredetinek tűnik-később összehasonlítva mégsem- aztán elszomorodtam,h: nem olyan lesz a fej illata, nem fog soká tartani,kimarja a bőröm,megfogja a ruhám, és ,jééééééé:  PONTOSAN UGYANOLYAN, MINT AZ EREDETI, CSAK OLCSÓBB!!!!  TÁSKA DETTÓ

 • 2007.12.29 03:50:11Rigor

  "elég érdekesen mutat egy ilyen táska józsefvárosi piacos cipővel...." - ez így van, egy átlag piacos cipő már egész normálisan néz ki, míg egy Louis Vuitton táska egy hányás, típikusan az indokolatlanul felkapott értéktelen ízléstelenség netovábbja. Iszonyú vacak cucc olyan mintával amit kb 15 éve árultak a lengyelpiacon karácsonyi csomagolópapírnak.

  De a gazdagok teljesen hülyék, működik a császár új ruhája elv az elit körökben de nagyon.

  Példa erre jackson Pollock művei.

  $140,000,000 dollár ezért? mofoyo.com/files/images/501.preview.jpg

  Értelmesebb ember ha ilyesmi kerül nála a falra, vagy, bárhova a környezetében akkor letakarítja.

 • 2007.12.29 08:35:49Atina

  Nekem nagyon szép, mutatós táskáim vannak. Van bőrtáskám is, és nincs semmi ráírva. Sz@rok rá, hogy nem márkás, lényeg, hogy jól néz ki.

  Vehetnék trendi márkásat is, ami úgy néz ki mint az okádék. Csak egy felirat miatt??

 • 2007.12.29 09:52:28Riti

  Nekem sem tetszenek az LV táskák, de amiért az emberek veszik, az nem más, mint a sznobizmus. nem tudom, már ki írta, de nagy igazság volt abban, hogyha az ember igazit vesz, akkor arról meg azt hiszik, hogy copy.

  Ellenben van egy-két nagy márka, akik tényleg minőséget produkálnak. Nekem van valentino és cavalli táskám és cipőim is, de azokon látszik, hogy tényleg nem egy szezonra készültek. legalábbis én olyat vettem. Természetesen leárazáskor. Kell néhány "nagy" darab a gardróbba, az olyan ünnepivé teszi a ruhatárat.

  Az LV mellett szerintem még a Chanel nagyon durva, anno 1955-ben legyártott, azaz megtervezett Coco egy fazont, s most ugyanazt készítik el, csak más-más anyagból. Fantáziátlan.

 • 2007.12.29 19:59:50Fifone

  LV, nem.

 • 2007.12.29 20:41:10arwen

  carrie, többiek:

  mondjátok már meg plz hol vannak ezek a boltok (ahol kifutó modelleket lehet kapni olcsón), nem régóta lakom itt és még nem találtam rá. szólhatna amúgy ilyesmiről is a blog mondjuk az utcai divatnak kikiáltott ritkaronda összeállítások helyett.  egyébként meg nem értem, mit vannak ezen úgy fennakadva. lv bácsi nyilván nulla forintot veszt ezen, aki eredeti táskát akar venni, az meg fogja venni soksok pénzért, aki meg a piacon vásárol vagy az útszélen, nyilván nincs pénze eredetire, tehát sehogysem fogja megvenni.

  nomeg amit már írt valaki: most akkor mezei vásárlónak kívülről kéne fújnia az összes nagyobb divatház kollekcióját, hátha megvesz valamit amit egyébként tilos lenne?

 • 2007.12.29 23:51:41sklasse

  Sztem alakoskodás, ha vki hamisítványt vesz. Nekem visszás, és vhol szánalmas.  Bár nem az én világom, de Coco Chanel maradandót alkotott a divatban, és az, h minimális változtatásokkal, újragondolással él még mindig az általa megtervezett fazon, az önmagáért beszél, és elismerést érdemel, sztem.  Az itt emlegetett márkákat hordja az, aki meg tudja vásárolni, és nem kell neki spórolni rá. Nekem ezekhez a márkákhoz egy életstílus, életszínvonal társul, vicces, ha vki panelben él, és Dior cuccokat hord. Nem szégyen kínaiból, HMből, Nyorkerből öltözködni, a stílus nem márkafüggő. És sztem az ember vállalja fel 'társadalmi helyét', ez sem szégyen, nincs ezzel semmi baj.

 • 2007.12.30 07:12:47Riti

  Chanelhez visszatérve...nem is azzal van a baj, hogy Coco maradandót alkotott, sőt! Ez tényleg elismerendő, csak azzal, hogy ugyanazok a táskák, csak más anyagból eszméletlen sokba kerülnek. Szerintem ez majdnem, ha nem szinte ugyanaz, mint a LV széria. Szimplán sznobizmus.

  Azzal egyetértek, hogy aki nehezen él és semmilyen értelemben nem követheti a luxust, az ne erőltesse a nagy márkákat, mert nagyon elütő lesz a végeredmény. Természetesen egy napszemüveg, vagy táska, cipő (egy-egy jeles alkalomra ) belefér.

 • 2007.12.30 08:11:42cézé

  Van egy évfolyamtársam, aki egy nyaralás alkalmával beszerzett magának egy LV, sőt, egy DG táskát is, persze süt róla, hogy nem igazi. Szánalom.  Ha pedig valaki, aki átlagos keresetből él, és mondjuk összespórol egy luxus darabra, az igen csúnyán fog mutatni a hétköznapokban, a hétköznapi ruhák mellett.

  De a LV hamisítgatást soha nem értettem: legalább ne volna olyan rusnya... Ha én kapnék egy igazit, és mondjuk mellé minden ruhám Chanel lenne, akkor se hordanám, mert ami csesznye, az csesznye.

 • 2007.12.30 17:10:18toncsa

  Amire van kereslet, arra van kínálat :)),de komolyra fordítva a szót, a hamisítást elítélem. Szerintem az a szomorú, hogy nyugaton tinilányok arra gyűjtenek, hogy egy LV-t, Chanel táskát megvehessenek...mert Paris Hiltonnak és z-nek is az van.

 • 2007.12.30 22:09:01Nekroteka

  Az még szomorúbb, hogy az angol stb. nyugati nők ezért még hitelt is képesek felvenni és eladósodni.

  És hogy ebben a konzum-őrült világban ha valakinek van egy kis megtakarított pénze, azt LV-táskára gyűjti vagy egy pár istenített Manolora ahelyett, hogy valami maradandóba fektetne bele. Mondjuk egy rendes lakásba, vagy egy hétvégi házba, ahol majd a gyerekei és játszhatnak és megörökölhetik vagy eladhatja hogy legyen miből egyetemre járatni a őket.

  És ezt nem azért mondom, mert annyira régimódi lennék, hogy egy nőnek az a dolga hogy férjhez menjen és gyereket szüljön, csak valahogy mégis úgy érzem hogy valami eléggé el van rontva ebben a világban...

 • 2007.12.31 10:35:34denamano

  olaszországban a csajok nem egy eredeti LV-re vagy prada-ra gyűjtenek, hanem megveszik a bevándorló utcai árusoktól. náluk nem ciki a kamu (hiába állítja ezt a cím). igaz ez nem olyan kamu, h LV helyett LX van ráírva és a cherryblossom-nak 5 ága van 4 helyett. és mellesleg nem hiszem, h minden második nőneműn eredeti designer táska fityegne. ennyire még nekik se megy jól, akár hitellel vagy anélkül.  egyébként a legviccesebb jelenet számomra az volt, amikor egy fekete pasi pont a via dei condottin árulta a kamu táskákat...:) és mellesleg a rendőrök pont igazoltatták...

 • 2008.01.01 19:04:31Riti

  szerintem is a nők 90 %-a copyt hord, akinél designer táska van. Csak azt árulják, amire van kereslet...

  Én már láttam nagyon profin elkészített táskát is, csodás béléssel, minden kis csavarba belevésve az LV logót.

 • 2008.01.02 12:46:59Leenaa

  ... aki már tartott igazi designer-táskát a kezében, nem fog a hamisitványoknak bedőlni! Tessék megnézni a bélés, zippzár, csatok, stb. minőségét - őssze nem téveszthető semmivel! Ha csak ezen múlik :)) nyugodtan vegyetek ilyet ....

  Mellesleg inkább egy átlagos(szép) bőrtáska, minőségi kidolgozással, mint egy gagyi.

 • 2008.01.02 15:07:17DrSzöszi

  ... mindenben osztom Leenaa véleményét...

  Azért még annyit megjegyeznék, hogy aki szerint a Louis Vuitton táskák rondák az nyilvánvalóan gyakorlatilag kizárólag az - egyébként nekem sem igazán tetsző és tonnaszámra hamisított- alapdarabra gondol (barna alapon vilégosbarna márkajelzések).

  Én pl kaptam ajándékba egy fehér lakkot (igaz, ebbe is bele vannak nyomatva a márkajelzések, de színtelenül, csak dombornyomással) - ami szerintem egyrészt meglehetősen szép, másrészt csak az mondja meg róla, hogy LV, aki ezt kifejezetten figyeli.

 • 2008.01.02 19:12:45CarrieBradshaw

  Pl: a www.taska-plaza.hu/ honlapján találhatsz még megfizethető Valentinot, Rocco Baroccot, Cavallit vagy Laura Biagottit...  Ne ijedjetek meg a tulajtól:-DDDD  A bolt pedig vhol a Katona mellett van (mármint a színház) -ez egy másik cég, de itt emlékeim szerint Aramanikat is láttam még a nyáron...

 • 2008.01.02 19:22:52CarrieBradshaw

  Arwen,  egyébként sajna azt kell mondjam, ez gyakran mázli kérdése is. Nekem pl. úgy lett egyetemista koromban egy nyári Karl Lagerfeld kiskosztumöm potom áron, hogy Lagerfeld akkor szerződött a Chanelhez (na, most ki tudod számolni, hogy nagyjából mennyi vagyok:-DD), és a saját márkanevét előtte kiárusította mindenhol a világon.

  Én meg lévén az ELTE-re jártam, gyakran flangáltam a belvárosban és egyszerűen kiszúrtam az egyik üzletben egy darabot, amiről később derült ki, hogy ki tervezte...:-)).... • 2008.01.02 21:25:50suo tempore

  valamit nem értek...ezekben a dizájnercuccokban nem pont az a lényeg,h mindig a legújabbal lehessen villantani? nem égő egy régi, kifutott darab azokban a körökben, ahol ez számít?  mert ezeket ugye nem a szuperminőség, szupertartósság miatt veszik, hanem ezek klasszikus divatcikkek, amik azért készültek,h a többi nő sápadjon  ugyanezért nem értem pl. az outleteket sem • 2008.01.02 22:16:15nafretiti

  A lényeg a soraid között van :)

  Azokban a körökben valóban az újdonság számít és nem is hordják a régebbi cuccokat, a leértékelt darabokkal csak az átlag körülmények között élők virítanak (legalább is azt hiszik),ahogy az outletekből öltözők is.

 • 2008.01.03 14:16:11CarrieBradshaw

  Sztem "azokban a körökben" nem is téma, hogy ma Versace vagy Gucci van rajtad...  Én speciel mindig a fazon után nyúlok, aztán vagy mázlim van az árral vagy nem -jelzem: többször nem, mint igen:-)).  Mellesleg épp tegnap láttam Stella McCartneyról egy portréfilmet, amiben pont azt ecsetelte a Vogue főszerkesztője és a Gucci kreatívja, hogy a "legújabb darabok" alig-alig jelentenek lényegi változtatást egy-egy ruhadarab esetében az idei és a tavalyi kollekció között..., magyarán, ha veszel egy kifutó darabot, lehet, hogy két szezon múlva az lesz a befutó:-), ráadásul nem megy két mosás után tönkre...  Ha már filozófikus húrokat pengetünk: a Pret-a-Porter meg különben is sorozatgyártás, és akkor mint ilyen, mennyire eredeti???  Van egy eredeti Guccim, amiből van még egy csomó a világban? Mitől eredeti?  Eredeti ebből a szempontból csak az Haute couture, nem véletlen hogy alig van már divatház, amelyik elkészíti....  Szval, nekem speciel nincs sok márkás darabom, és tény hogy azokhoz is mázli és leárazás során jutottam, de pl. a kis fekete, többszöri tisztítást megélt Prada ruhám 10 éve bevethető, örök darab....

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta