Putriból pláza: kész az új Garay piac

Több mint három éve már, hogy a mindig is horrorisztikus állapotokban leledző Garay (téri) piac még horrorisztikusabb körülmények között senyved - ráadásul nem is a Garay téren, hanem a Rottenbiller utcában. A fenti képen azt a roppant deprimáló jelenetet örökítettük meg, amikor az el nem kelt karácsonyfákat 24-én kukások szállították el a helyszínről. A piac még borzalmasabb helyszínre történő kiköltöztetésének oka természetesen a Garay tér újjáépítése volt. A több esztendőn át tartó építkezés most befejeződött, és persze arról is van fotónk, hogy milyen lett a gyakorlatilag plázává átépített Garay.

Ilyen:

A Keletitől kifelé az egyik irányba elindulva most már az Aréna Plazahoz jutunk, ha a másik irányt választjuk, akkor pedig jó eséllyel ebbe az épületbe fogunk botlani. Van, illetve lesz benne minden: természesen piac is, de ezen kívül mélygarázs, közért, bank, sőt, lakások és játszótér is. Hogy ki szeretne egy piac épületében lakni, ráadásul a Keleti Pályaudvar tőszomszédságában, a Garay téren, azt nem sikerült kiderítenünk, azt viszont megtudtuk, hogy a szemlátomást befejezett épületet csak márciusban adják majd át.

Ez az új monstrum mindenképpen hatalmas fejlődés Budapest egyik leglepusztultabb, leghajmeresztőbb állapotok között tengődő piaca számára, még akkor is, ha az épület, bár korántsem a modern építészet legelkeserítőbb példája a városban, bizony csúnyán kilóg a környező, rossz karban lévő, de úgy is gyönyörű százéves bérházak közül. Ráadásul most már "tér" sincs, mivel az egész Garayt kitölti az új piac épülete, és ezért a régi házak lenyűgöző homlokzatait sem lehet többé megcsodálni, hiszen azok csak egy bizonyos távolságból érvényesülnek. Dehát valamit valamiért, eltűnt Budapest eddigi egyik legrondább piaca, és önmagával a feledésbe rántotta vagy 15-20 műemlékszámba menő ház látványát is.

Kíváncsian várjuk a márciusi nyitást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek