Karácsonyi receptek: narancsos marcipáncsók



Vannak ízek, amelyek nagyon jól kiegészíti k egymást. Ilyen a marcipán és narancs. A narancs aromás illóolaja és a marcipán simasága, mandulaíze kiválóan illik egymáshoz. Esetünkben egy könnyen elkészíthető, ünnepi asztalra is illő marcipánkarika tésztájában lépnek egymással frigyre. Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a narancsok héját mindenféle vegyi anyaggal kezelik a könnyebb eltarthatóság érdekében, ezért érdemes ez esetben bionarancsra beruházni, most már nagyobb hipermarketekben is hozzájuthatunk. A lereszelt héjat le lehet egy kis cukorral fagyasztani, így egy kiló narancs héja sok mindenhez felhasználható. Ha valaki többféle aprósüteményt szeretne az asztalra tenni karácsonykor-szilveszterkor, érdemes mihamarabb elkezdeni a sütögetést. Az ilyen jellegű sütemények többsége jól bírja a tárolást egy jól lezárt dobozban, papír közé eltéve.

Narancsos marcipáncsók

20 dkg liszt
7 dkg keményítő
10 dkg puha vaj
10 dkg natúr marcipánmassza
1 narancs finomra reszelt héja
10 dkg cukor
2 tojás
1 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat vagy 1/2 vaníliarúd kikapart magja

a mázhoz:
15 dkg porcukor
4 ek. narancslé

ezüst cukorgyöngy

A vajat a tojásokkal és cukorral habosra kevertem, hozzáreszeltem a marcipánt, beledolgoztam. A keményítőt és a sütőporral elkevert lisztet beleszitáltam, hozzáadtam a narancs héját, vaníliakivonatot és sima tésztává dolgoztam. Érdemes úgy 1 órára hideg helyre tenni, mert viszonylag lágy a tészta, hidegen szebben formázható.

Csillagcsőrös habzsákból kisebb halmokat és  karikákat nyomtam egy sütőpapírral bélelt tepsibe és légkeverésen a sütő középső rácsára téve 180 fokon 7-8 perc alatt meg is sült. Ha már enyhén barnul az alja, érdemes kivenni, ilyenkor a süti teteje még puha lehet, de hűléskor megszilárdul. Amíg hűlt, kikevertem a mázat. Nem szeretem, ha nagyon híg,  inkább folyós tejföl állagúra  hagyom, hamarabb megszilárdul. Mázazás után tetszés szerint díszíthető cukorgyönggyel, reszelt narancshéjjal, mandulaforgáccsal.

Fél óra alatt megszilárdul a máz, de hosszabb ideig való tároláshoz legalább egy napot száradni kell hagyni levegős helyen, hogy ne ragadjanak össze a sütemények.




További receptek a Mixed pickles blogon.
Oszd meg másokkal is!
Mustra