OFFLINE

Karácsonyi receptek: narancsos marcipáncsók

2007. december 17., hétfő 13:13



Vannak ízek, amelyek nagyon jól kiegészíti k egymást. Ilyen a marcipán és narancs. A narancs aromás illóolaja és a marcipán simasága, mandulaíze kiválóan illik egymáshoz. Esetünkben egy könnyen elkészíthető, ünnepi asztalra is illő marcipánkarika tésztájában lépnek egymással frigyre. Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a narancsok héját mindenféle vegyi anyaggal kezelik a könnyebb eltarthatóság érdekében, ezért érdemes ez esetben bionarancsra beruházni, most már nagyobb hipermarketekben is hozzájuthatunk. A lereszelt héjat le lehet egy kis cukorral fagyasztani, így egy kiló narancs héja sok mindenhez felhasználható. Ha valaki többféle aprósüteményt szeretne az asztalra tenni karácsonykor-szilveszterkor, érdemes mihamarabb elkezdeni a sütögetést. Az ilyen jellegű sütemények többsége jól bírja a tárolást egy jól lezárt dobozban, papír közé eltéve.

Narancsos marcipáncsók

20 dkg liszt
7 dkg keményítő
10 dkg puha vaj
10 dkg natúr marcipánmassza
1 narancs finomra reszelt héja
10 dkg cukor
2 tojás
1 tk sütőpor
1 tk vaníliakivonat vagy 1/2 vaníliarúd kikapart magja

a mázhoz:
15 dkg porcukor
4 ek. narancslé

ezüst cukorgyöngy

A vajat a tojásokkal és cukorral habosra kevertem, hozzáreszeltem a marcipánt, beledolgoztam. A keményítőt és a sütőporral elkevert lisztet beleszitáltam, hozzáadtam a narancs héját, vaníliakivonatot és sima tésztává dolgoztam. Érdemes úgy 1 órára hideg helyre tenni, mert viszonylag lágy a tészta, hidegen szebben formázható.

Csillagcsőrös habzsákból kisebb halmokat és  karikákat nyomtam egy sütőpapírral bélelt tepsibe és légkeverésen a sütő középső rácsára téve 180 fokon 7-8 perc alatt meg is sült. Ha már enyhén barnul az alja, érdemes kivenni, ilyenkor a süti teteje még puha lehet, de hűléskor megszilárdul. Amíg hűlt, kikevertem a mázat. Nem szeretem, ha nagyon híg,  inkább folyós tejföl állagúra  hagyom, hamarabb megszilárdul. Mázazás után tetszés szerint díszíthető cukorgyönggyel, reszelt narancshéjjal, mandulaforgáccsal.

Fél óra alatt megszilárdul a máz, de hosszabb ideig való tároláshoz legalább egy napot száradni kell hagyni levegős helyen, hogy ne ragadjanak össze a sütemények.




További receptek a Mixed pickles blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.12.17 15:18:56ddevil

    Hol lehet ilyen díszítőgyöngyöket venni?

  • 2007.12.17 16:16:21liána

    ddevil!

    cukrászkellékesnél. legalábbis anyukám onnan veszi de sajnos nem budapesten, hanem debrecenben. gondolom, pesten is vannak hasonlók.

    szép estét!

  • 2007.12.17 16:33:54ddevil

    cukrászkellékes.. ilyenről sem hallottam még :)

    bár nyilván ők is veszik valahonnan.. köszi

  • 2007.12.17 16:46:40Cserke

    Én Intersparban vettem, de Liánának igaza van,nézd meg itt: www.soregi.hu/.

  • 2007.12.17 17:51:31Cosmo

    ddevil, Culinárisban is láttam többfélét is.

  • 2007.12.17 20:06:17Nekroteka

    Hülye kérdés, de ezeket hogy lehet fogyasztani? Mármint a gyöngyöket :S Nem lehet valami egészséges

  • 2007.12.18 00:20:37Té, mint Tamás

    Miért ne lenne? Teljes mértékben ehető.

  • 2007.12.18 05:42:03lilike13

    A narancsok héját nem szokták lefagyasztani, hanem kandírozzák, és így bizony sokáig eltartható, felhasználható. Például a Moszkauer nev? süteményhez, amelybe már nagyon kevés helyen tesznek narancshéjat, de a Daubner cukrászdában egészen biztosan. Attól olyan különleges.

  • 2007.12.18 05:42:10lilike13

    A narancsok héját nem szokták lefagyasztani, hanem kandírozzák, és így bizony sokáig eltartható, felhasználható. Például a Moszkauer nev? süteményhez, amelybe már nagyon kevés helyen tesznek narancshéjat, de a Daubner cukrászdában egészen biztosan. Attól olyan különleges.

  • 2007.12.18 09:28:13Cosmo

    lilike, nem FAgyasztani, hanem FOgyasztani volt a kérdés.

    Egyébként ehetőek, biztosan nem tartoznak a legegészségesebb desszertek közé, de egyszer egy évben szerintem belefér. Pedig én szigorú vagyok ám :-)

  • 2007.12.18 09:38:44Picinger

    Cosmo!



    Lilike nem arra reagált, hogy fogyasztható-e a cukorka, hanem a cikk ezen részére:

    "lereszelt héjat le lehet egy kis cukorral fagyasztani"



    Na, olvasni, nem .aszogatni rögtön a másikat! :)

  • 2007.12.18 14:41:23Cserke

    Lilike felvetésére: de bizony én le szoktam fagyasztani, és minden olyasmibe felhasználom, amibe a frissen reszelt narancshéjat szokás. Természetesen ez a kezeletlen narancs héjára vonatkozik, kilónyi narancs héját egyszerre nem lehet felhasználni, kidobni meg kár lenne, hiszen pont a héja miatt veszek olyat.A kandírozás is egy megoldás, de ilyen jellegű süteménybe nem alkalmas, mert nagyon darabos.



    Nekroteka,az ezüstgyöngyben sincs több egészségtelen cucc, mint egy átlagos kész cukorkában, vagy kész desszertben. És bár igyekszem az ilyesmit kerülni, ahogy Cosmo is írja, egyszer egy évben belefér:))

  • 2007.12.19 00:46:36ddevil

    köszi az ötleteket gyöngytémában, utánajárok.

  • 2007.12.19 01:38:16Nekroteka

    Nem tudom én soha nem tudnék ilyet megenni, túlságosan hasonlít valami fémes izére, vas-zúzógyomrom meg még nincsen ^^

  • 2007.12.19 11:29:25Cosmo

    Bocsánat, nem volt egyértelmű számomra a dolog, mivel az előző kommentekben a cukorka fogyasztásáról volt szó, szóval én is csak olvastam először és utána kommenteltem.

    (egyébként nem b@szogatásnak szántam, csupán pontosításnak ) Ha valaki mégis annak vette, akkor mea culpa.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta