Ilyen Hanukakor a fánk

Bár az ország 99%-a karácsonyi őrületben ég, ilyenkor decemberben a zsidók is ünnepelnek, méghozzá Hanuka ünnepét. Az ünnep alatt szokás olajban sült ételeket, és tejtermékeket fogyasztani, és mivel az ünnep nyolc napos, garantált a kilók gyarapodása. Annak, aki karácsonyt, és Hanukát is tart, igazi veszedelem a december. Szerencsés esetben egy időpontban van a két esemény, de mivel Hanuka mozgó ünnep, csakúgy, mint a húsvét, ezért pl. idén december 4-én kezdődött, és 12-ig tart.

Szinte kötelező fogás a fánk, lekvárral töltve, porcukorral megszórva, vagy csak egyszerűen gyümölcszselébe mártogatva. Fánkot enni nyolc napig pedig nem kis teljesítmény.

Hozzávalók:
50 g élesztő,
½ pohár meleg víz,
1 ek cukor,
3 tojás,
½ pohár olaj,
½ pohár cukor,
½ pohár narancslé,
1 kkl vaníliás cukor,
6-7 pohár liszt,
olaj a sütéshez
(2,5 dl-es poharat használtam. A liszt mennyisége a liszt minőségétől függ, és általában elég csak 6 pohárnyi)

A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztok, majd fél órát meleg helyen pihentetem. Kiborítom, és lisztes deszkán kb. 1 cm vastag lappá nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és letakarva duplájára kelesztem őket. Egy edényben olajat forrósítok, (kb. 10 cm magasan) majd beleteszem a fánkokat. Nem szabad egyszerre túl sokat sütni! Gyorsan lefedem. Pár perc alatt meg is sül az egyik oldala, figyeljünk rá, könnyen megég! Legjobb üvegfedő alatt sütni. Megfordítjuk, de a tetőt már nem tesszük rá. Így lesz a fánk szalagos.

További receptek a Fűszer és Lélek blogon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra