A biopóló kényeztet, csak csúnya

Az organikus- vagy bioholmik Magyarországon is egyre terjednek, és a zöldségek, kozmetikumok mellett pólót, bugyit, harisnyát is találunk a címke alatt. Lófrálásom során belebotlottam egy újonnan nyílt, Mollys nevű organikus ruha-üzletbe a VI. kerületben, és körülnéztem kicsit. A felhozatal a női és férfi rövid- és hosszúujjú pólóktól kezdve a harisnyákon át az alsóneműig terjed, és bébiholmik is vannak. Az árak megközelítik a nagyobb fehérneműmárkák árait, a pulcsik nagyon puhák és a tisztaság érzetét keltik, de nem fér a fejembe, hogy miért ilyen konzervatív mind.

Alapvetően támogatom a műszálas-, csipke- vagy agyonkezelt műanyag alapú ruhaneműk alternatíváját, és tuti, hogy a bioholmik egészségesebbek a hagyományos cuccoknál. A Mollys katalógusa például azt veti fel, hogy ha el tudjuk fogadni, hogy a nikotintapaszok nikotint juttatnak a vérbe, miért ne hihetnénk el azt is, hogy a ruháink anyagában lévő vegyszerek szintén beszivárognak a bőrünkbe. Hogy milyen vegyszerek? A textilképzés során vagy a kezelési folyamatban használatosak, például gyűrődésmentesítők, égéskésleltetők, molyirtók. A biopamutból, -kenderből, -gyapotból készített holmikat viszont nem kezelik ilyesmivel, a színanyagaik is növényi vagy ásványi eredetűek, és nehézfémeket sem használnak a megfestésük során.

 

A választékon végignézve megállapítottam, hogy kombinét teljesen megéri itt venni, mert árban rendben van (2500 Ft körül), és ennél a ruhadarabnál a szexiség nem szuperfontos. A bugyik többsége viszont a hónaljunkig felér, és mivel maga a tanga fogalma ellenkezik az egészséges felfogással és a biomeghatározással, ilyet nem is gyártanak. A pólók és pulcsik átlagosak, inkább kiránduláshoz tudnám őket elképzelni, de kétségtelen, hogy nagyon puhák és a bőrünk kényezetésként élné meg őket. Kedvencemet mégis a babajátékok között találtam meg, többféle biogyapjú-állatka kapható itt, cseresznyemaggal vagy tönkölybúzával töltve. Ez a párnácska kivétel után melegíthető a mikróban, és a játékba visszatéve rátehetjük a gyerek fájó hasára, de ne adj isten a saját fájó fülünkre is rátapaszthatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek