OFFLINE

Karácsonyi receptek: ünnepi csokoládéparfé

2007. december 4., kedd 13:00

Mese nincs, a visszaszámlálás megkezdődött. Bár magam részéről gondolatokban még igen messze járok, a városi dekorációk, a naptárban sűrűsödő parti időpontok, az "és Te hogy állsz az ajándékokkal?" nyomasztó kérdés egyre gyakoribb elhangzása, végül nem utolsósorban a mellkasban feltoluló, szúró pszichoszomatikus tünetek (=frusztráció, hogy még sem ajándék, sem hangulat, sőt: legyünk már túl rajta..), félreérthetetlenül jelzik, hogy már megint elkövetkezett az évnek ez az időszaka. A gasztronómiai lapok tematikája és képei, pedig kíméletlenül üzenik, hogy most már nemsokára tényleg ki kell találni, hogy idén mi legyen a menü. Szerintem egyébként végül mindenütt a hagyományos, családi ünnepi ételek kerülnek asztalra, kinek-kinek a sajátja, maximum egy-egy újítás keveredik be. Persze, azért a kötelező köröket ("mit szólnátok hozzá, ha idén a halászlé helyett egy sáfrányos-pezsgős-lazacos leves lenne?") és a nagy karácsonyi receptbújást nem lehet elhagyni.

Szerintem pedig mostantól kezdve az összes recept mellé biggyesszük oda, hogy „ünnepi” és akkor azonnal, olyan fokozottan karácsonyi feeling lengi majd körül, hogy szinte érezzük az égő gyertyák, csillagszórók és fenyőágak illatát. Az alább ajánlott csokoládéparfé például máskor pontosan ugyanolyan finom, mint karácsonykor, de ha említett jelzővel ruházom fel, akkor rögtön sokkal elegánsabb. Azon felül, hogy zseniálisan, intenzíven csokoládé ízű, krémes, olvadós állagú és jéghideg, a legnagyobb bónusz, hogy előre elkészíthető. Ha most még talán kicsit korai is, de az esemény előtt egy-két héttel már nyugodtan összedobható, a mélyhűtőben szépen várja majd a sorát. A sok bejgli, hókifli és tartalmas sütemény között pedig szerintem kifejezetten felüdülés egy ilyen jéghideg édesség. Aki pedig fokozni szeretné az íz-orgiát, csipetnyi izgalmat lophat bele valamilyen fűszer formájában (én pl. kevés őrölt szegfűborsot tettem most bele, de nagyon jól passzol a csokihoz a gyömbér, a kardamom, vagy az ánizs is).

Hozzávalók (szelet vastagságától függően 10-20 adag)

40dkg jó minőségű csokoládé (60-70% kakaó tartalmú)
20dkg vaj
6ek cukor
6 tojás szétválasztva
1kk só
2 ek likőr (pl. narancs-, kávélikőr, rum, vagy konyak)
(1 púpos tk őrölt szegfűbors, vagy ízlés és fantázia szerint más fűszer)

Lábasban vizet forralunk, majd akkora edényt helyezünk rá, amely kényelmesen elfér rajta. Az edény alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Takarékon, lassan, a gyöngyöző víz gőze fölött az edényben kíméletesen felolvasztjuk a felvágott csokoládét a felkockázott vajjal együtt. Nagyon fontos, hogy ez lassan történjen, a csokoládét ne melegítsük túl, különben kásás lesz a végeredmény. Hozzáadjuk a sót, a likőrt és a fűszert. Közben szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét elektromos habverővel keményre verjük. Félidőben hozzáadjuk a cukrot, hogy szép, fényes habot kapjunk. A sárgákat fehéredésig keverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. (Hagyományosan a sárgát a csokoládéhoz keverik, de egy neves francia cukrász tippjét próbáltam ki ezzel a módszerrel, és nagyon meggyőző.) A hab egyharmadát határozott mozdulatokkal a felolvasztott csokoládéba keverjük, majd ezt a masszát visszaöntjük a tojáshabra, és most már óvatosan, kézi habverő, vagy spatula segítségével összeforgatjuk.

Egy 26x12cm-es, 8cm mély sütőformát (lehet püspökkenyér- esetleg kerek tortaforma, vagy egyszemélyes tálka) kibélelünk dupla réteg átlátszó fóliával, úgy, hogy annyival lógjon túl, hogy minden irányból vissza lehessen hajtani majd a tetején. A formát egy-egy pötty vajjal kikenhetjük (ez abban segít, hogy ne csúszkáljon a fólia + egyenletesebben lehessen kifeszíteni, ne maradjon majd meg a kész parfén a nyoma). A csokihabot beleöntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk. Ráhajtjuk a fóliát, mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt kb. 15 perccel érdemes kivenni a mélyhűtőből. A formából úgy jön ki a legkönnyebben, ha az alját forró vízbe mártjuk. Tulajdonképpen nem is igazi parfé ez, olyan mint egy fagyott csokoládémousse. Tálaljuk csokoládéforgáccsal és kandírozott narancshéjjal. (A képen kandírozott kumquat.)

Lori Longbotham: Luscious Chocolate Desserts című könyvében szereplő receptből indultam. További receptek a Chili&Vanilia blogon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.12.04 13:14:33Picinger

    Imádom! :-))

  • 2007.12.04 13:50:43suo tempore

    minthogy öltözködésről és cipőkről már régóta nem esett szó e helyen, kénytelen vagyok ide bedobni segélykérő sikolyomat...



    Szeretnék egy strapabíró, minőségi bőr magasszárú cipőt vagy csizmát, lapos sarokkal, gumi talppal, lehetőleg cipzár nélkül, tépőzárral, kényelmes, puha és némiképp vízhatlan legalább 5 cm magasságig. Az összhatás enyhén nőies, inkább vagány; hegymászó bakancsok kíméljenek.



    Tud vki erre megoldást?

  • 2007.12.04 14:34:30Picinger

    Off

    Én Office Shoes-ban vettem lapos talpú, magas szárú, cipzár nélküli bőr csizmát. Elég sok fajta volt, ami tetszett. Az, hogy mennyire vízálló, majd az első igazán nagy havazás vagy eső után kiderül. Ajánlom neki, hogy nagyon az legyen!

  • 2007.12.04 14:54:40suo tempore

    továbbra is off



    hol maradt el az öltözködés?



    már egy ideje csak karácsony, meg levitézlett celebek, modellek plusz narancsos csukás karamelles briósok...



    Picinger, köszi



    asszem ilyen bolt van a helyi plázában is, de elég gyér volt a választék, igaz nagyon drága, azért benézek mégegyszer

  • 2007.12.04 15:07:53suo tempore

    azé bocs, frankó ez a parfé, meg minden, de lassan több itt a recept, mint egy erre szakosodott portálon...nem is beszélve tóthgabi seggén a tetkóról

  • 2007.12.04 15:08:33suo tempore

    nem

  • 2007.12.04 15:08:40suo tempore

    ide

  • 2007.12.04 15:08:48suo tempore

    való

  • 2007.12.04 15:09:52suo tempore

    vagy ha igen, akkor én nem

  • 2007.12.04 15:13:26begyszli

    A Mustang-ban láttam jó lábbeliket:)

  • 2007.12.04 15:25:03suo tempore

    a Mustang nekem is nagyon szimpi, de sajnos a többségük műbőr, a csizmáik meg talpig cipzárosak, és még így is volt olyan, amibe nem fért bele a lábam, annyira szűk volt...pár félcipőm van, azokat viszont imádom :)

  • 2007.12.04 17:29:43heart-shaped.box

    nekem nagyon tetszenek a lacoste csizmái, igaz, nem elegánsak és nem is olcsók

  • 2007.12.04 19:35:48melcseee

    köszi szépen a receptet, naggyon jó! Anyukám receptje alapján csináltam eddig, de most kipróbálom ezt is!



    mellesleg...ennek a fórumnak nem azért ez a címe, mert mindenről szó van benne? v csak én értelmezem így...?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta