Közeleg a karácsony, újra divat a képeslap!

Amióta van fax és főleg internet, egyre kevesebb értelme van postán küldeni dolgokat. Egy levelet megírni és információközlési célzattal postára adni kifejezetten nevetségesnek hat az emailek korában. Jónéhány országban már a távirat-szolgáltatás is megszűnt, Hollandiában például már 2004-ben, és ahol még megvan, ott is csak részvétnyilvánításra, házasságkor, születéskor gratulációkhoz használják. Magyarországon még lehet dísz- és normál táviratot küldeni, erről azonban a Posta website-ja mélyen hallgat, tekintve, hogy az avulófélben lévő szolgáltatást jelenleg a T-Com nyújta. De nekünk van a táviratnál is jobb (és régebbi) ötletünk.

Most, hogy az internethez ennyire hozzá vagyunk már szokva, elérkezettnek látszik az idő a képeslap reneszánszához. Amióta már nem hatnak újdonságként, azóta inkább idegesítőek, mint kedvesek az animációs, csilingelő, zenélő, stb. e-képeslapok, és az utóbbi pár év alatt megtanultuk általuk értékelni, milyen végtelenül személyes és igazi egy postával megutaztatott valódi lap annak rosszul sikerült virtuális változataihoz képest. Azt, hogy ezt nem csak mi gondoljuk így, fényesen bizonyítja a Magyar Posta kortárs képzőművészekkel közös 1000lap akciója is, amiről a gumicukor blog már hírt adott.

Képeslapot kapni 2007-ben ugyanolyan, vagy talán még jobb érzés, mintha az embernek átnyújtottak volna egy virágcsokrot. Adási szempontból előnyösebb is a lap, hiszen olcsóbb és akár férfiaknak is címezhető zavarbajövetel nélkül. (A fenti képen látható példányt például Ringo Starrnak küldte a Beatles másik három tagja.) Amit képeslapon mondunk, az tényleg úgy fog hangozni, mintha komolyan gondolnánk. Ezért már most szólunk: karácsonykor ne tessék majd az internetre hagyatkozni, tessék igazi lapot küldeni. Sőt, ne is csak karácsonykor vagy a vakációból - "csak úgy" is! Főleg múzeumok shopjaiban remek küldeménynekvaló kapható: tessék komolyan gondolni és képeslapon megírni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra