OFFLINE

Közeleg a karácsony, újra divat a képeslap!

2007. december 1., szombat 08:00

Amióta van fax és főleg internet, egyre kevesebb értelme van postán küldeni dolgokat. Egy levelet megírni és információközlési célzattal postára adni kifejezetten nevetségesnek hat az emailek korában. Jónéhány országban már a távirat-szolgáltatás is megszűnt, Hollandiában például már 2004-ben, és ahol még megvan, ott is csak részvétnyilvánításra, házasságkor, születéskor gratulációkhoz használják. Magyarországon még lehet dísz- és normál táviratot küldeni, erről azonban a Posta website-ja mélyen hallgat, tekintve, hogy az avulófélben lévő szolgáltatást jelenleg a T-Com nyújta. De nekünk van a táviratnál is jobb (és régebbi) ötletünk.

Most, hogy az internethez ennyire hozzá vagyunk már szokva, elérkezettnek látszik az idő a képeslap reneszánszához. Amióta már nem hatnak újdonságként, azóta inkább idegesítőek, mint kedvesek az animációs, csilingelő, zenélő, stb. e-képeslapok, és az utóbbi pár év alatt megtanultuk általuk értékelni, milyen végtelenül személyes és igazi egy postával megutaztatott valódi lap annak rosszul sikerült virtuális változataihoz képest. Azt, hogy ezt nem csak mi gondoljuk így, fényesen bizonyítja a Magyar Posta kortárs képzőművészekkel közös 1000lap akciója is, amiről a gumicukor blog már hírt adott.

Képeslapot kapni 2007-ben ugyanolyan, vagy talán még jobb érzés, mintha az embernek átnyújtottak volna egy virágcsokrot. Adási szempontból előnyösebb is a lap, hiszen olcsóbb és akár férfiaknak is címezhető zavarbajövetel nélkül. (A fenti képen látható példányt például Ringo Starrnak küldte a Beatles másik három tagja.) Amit képeslapon mondunk, az tényleg úgy fog hangozni, mintha komolyan gondolnánk. Ezért már most szólunk: karácsonykor ne tessék majd az internetre hagyatkozni, tessék igazi lapot küldeni. Sőt, ne is csak karácsonykor vagy a vakációból - "csak úgy" is! Főleg múzeumok shopjaiban remek küldeménynekvaló kapható: tessék komolyan gondolni és képeslapon megírni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.12.01 08:44:44pandilla

  én mindig képeslapot küldök karácsonyra, és a postán ráragsztatok egy "Nagykarácsony"-os matricát is. Nekem eztermészetes...sosem küldtem e-mail-ben jókívánságot karácsonyra senkinek...

 • 2007.12.01 10:18:17verespalne

  én most nyáron küldtem dísztáviratot esküvőre, és nagyon megérte, mert teljesen meghatottam őket. lehet h avulófélben van, de pont ettől lesz különleges. sőt, nyáron is mindig szoktam képeslapot küldeni, szintén óriási siker.

 • 2007.12.01 12:45:06afx

  szombat reggeli mosoly:)

  én eddig csak a családomnak küldtem képeslapot de az idén a barátaimnak is ezt fogok.briték nélkül.igy proli módra.de jó lesz.neoromantika:)

 • 2007.12.01 13:20:45ddevil

  Nekem egy bajom van a karácsonyi képeslappal, hogy az még oké, hogy képeslapot bárhol vehet az ember, de feladni mindenképpen a postán kell, ahol ilyentájt 1-2 órás sorbanállással lehet számolni, ha kint a leghidegebb van, a postán akkor van a legmelegebb, h jól rásüljön az emberre a kabát... Nekem van pár szett képeslapom megírva, amiket sosem adtam fel :).

  Tudom, tudom, egyszer egy évben igazán ki lehetne bírni.. gyenge vagyok, na :).

 • 2007.12.01 15:02:28megymárka

  az 1000 lapnak pont ez az egyik nagy előnye, h nem kell a postán sorban állni, és mégis papír képeslapot kapnak a címzettek.

 • 2007.12.01 15:42:53ddevil

  Az 1000lap-nal nem derul ki, h tudok-e valoban irni a lapra (egerrel, digitalis tablaval stb.) vagy csak a vicces lapot kapja meg az illeto, ugy, h ehhez semmi kozom.

  Tudom, kotekszem.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta