Süssünk brióst!

Mit csináljon az ember, ha egy ugatósan köhögő gyerekkel van otthon? Lehet mondjuk autóskártyával játszani, vagy labdázni footbaggel, meg kutyát sétáltatni, mindent lehet, főleg azért, hogy a lehangoló gardróbpakolást elodázzuk, amire viszont gyermek feni fogát, a fellelhető kincsek reményében. Bemelegítésnek látogatást tehetünk az orvosi rendelőben, ennek minden perce egy élmény, így hamarosan várható, hogy én is ágynak esem, és akkor már nem is kell kifogásokat keresnem a ruhapakolás elodázására.


 
Miután ezt megejtettük, széles bacilususzályt húzva tértünk haza, ahol aztán meg is akadtunk a "mit együnk?" kérdésnél. Ilyen esetekben elmaradhatatlan a húsleves, gyógy célra, már csak azt kellett kitalálni, mi kerüljön még az asztalra. Holmi tartalmasabb ételek gyengélkedés miatt szóba sem jöhettek. Legyen akkor kelt tészta, mert azt nem lehet csak úgy félbehagyogatni holmi unalmas rendezkedés kedvéért, viszont mindig roppant meleg fogadtatásra számíthat. Nem mondom, hogy azonnal, de megszületett az döntés: süssünk brióst!


Briós

50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
4 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg vaj
csipet só

Régebben ragaszkodtam az élesztő felfuttatásához, biztos voltam benne, ha nem teszek így, alapjaiban rendül meg a civilizáció, megindulnak a hegyek és úrrá lesz a káosz.
Hát nem. Bár még mostanában is elfelejtkezem gyakorta arról, hogy lehet másképp is, bátrabbak nyugodtan kihagyhatják ezt a műveletet és az élesztőt a cukorral a tejben-tejszínben feloldva egyszerűen csak keverjék a többi hozzávalóhoz.
Most én is így tettem. Jó sokáig hagytam a gépet a gyúrópálcával dolgozni. Érdemes türelmesnek lenni, annál jobb lesz a tészta, minél tovább, hólyagos-fényesre dagasztjuk. A liszt minőségétől függően szükség lehet még tejre, de alapvetően inkább egy ruganyos, nem lágy tészta a cél.
Nálunk elég meleg van, fél óra alatt duplájára kelt. Kiborítottam, átgyúrtam finoman és vastagabb hurka formára nyújtottam. Ezt feldaraboltam 12 felé, és kb. 15 centi hosszúra kisodorva briós formára tekertem a csíkokat.
Egy kivételével. Ebből francia fazonú készült. Eredetileg briós formában kelesztik,  ennek hiányában kisebb zsemlét formáztam, egy fakanál nyelével a közepébe lyukat fúrtam félig. Egy kisebb tésztadarabból csepp formát sikerítettem, ez került a lyukba, keskeny végével lefelé.
Letakarva keltek a briósok még úgy félórányit, majd felvert tojással megkentem, megcukroztam és 180 fokos sütőben 20 percig sült.


Habos kakaóval, lekvárral, mézzel, vagy vajasan egyaránt finom.
Mi kipróbáltuk az összes variációt, csak hogy be tudjak róla számolni első kézből.



További receptek a Mixed pickles blogon
Oszd meg másokkal is!
Mustra