OFFLINE

Ez a sültkrumpli nem az a sültkrumpli

2007. november 29., csütörtök 14:10

Ha a belga ételekre gondol az ember, alapvetően a csokoládé jut az eszébe és a különféle tengeri dolgokból készült remekek. Alkoholfogyasztók megemlítik még a belga sört, mint jelenséget, de viszonylag keveset hallani a belga sültkrumpliról, pedig az valóban érdekes és egyedi. Brüsszelben létezik egy csomó hely, ahol csak sültkrumplit lehet enni, néhányat alkalmam is nyílt kipróbálni. Az ember bemegy, vesz egy nagy adag sültkrumplit, amit helyes papírtölcsérben adnak, általában egy műanyag villával. Választ a sokféle öntet közül, amiből kér egyet a krumplira. Rendes sültkrumplizó nem létezik tízféle öntet nélkül, de egy jobb helyen az sem ritka, ha harmincféle szósszal találkozunk.

Az elkészítésnek is megvan a maga procedúrája, és a sültkrumplit megkóstolva tényleg azt éreztem, ezeket a hagyományokat még tartják: „A belga sültkrumplinak aranybarnán kell kikerülnie a serpenyőből. A meghámozott krumplit 1 cm átmérőjű hasábokra vágják föl. Serpenyőben vagy a még megfelelőbb fritőzben 160 fokra hevítve az olajat egy maréknyi előkészített krumplirudacskát tesznek bele. 4-8 perc után sül barnásra az első. Ezután fél óráig hagyják törlőkendőn lecsöpögni, majd két percre visszateszik a sütőbe, most már 190 fokra hevítve az olajat. Ropogósan és aranysárgán kapja kézbe a vásárló” - írja a Brüsszel útikönyv.

A belváros kellős közepén, a Grand Place-tól nem messze, a Bourse metrómegállónál található a Fritland nevű sültkrumplizó. Itt nagyjából 3 euróért lehet vásárolni öntettel együtt a már említett gyorskajából. Szószból nagyjából tízféle van és egyféle mitraillette-et árulnak. A mitraillette egy olyan szendvics – általában egy fél, vagy egy harmad baguette –, amibe tesznek húst, meg szószt meg egy adag sültkrumplit. Nagy és laktató.

A Fritlandban is nagyon jó a sültkrumpli, de a hely főleg attól jó, hogy a belvárosban van. Azok, akik tényleg igazán jó krumplira vágynak látogassanak el a Jourdan téren található Maison Antoine nevű krumplizóba. A téren egy kis kör alakú bódé áll, a felirat szerint a Maison Antoine 1948 óta forgalmazza itt a sültkrumplit. A több mint ötvenéves tapasztalat érződik is mind a kínálaton, mind a minőségen. Egy adag kicsit drágább, mint a Fritlandé, viszont nagyobb is.

Amikor a Jourdan térre értem már éreztem, hogy tényleg különlegességgel lesz dolgom, mert a bódé két kiadóablaka előtt méretes sor kígyózott. A Maison Antoine öntetből legalább harmincfélét kínál, és mitraillette-ből is van vagy tízféle. Nem is baj, hogy olyan hosszú a sor, legalább van idő végigböngészni a listát. Végül egy mitraillette-et választottam potom 3,6 euróért, és komoly munkába került a teljes szendvics elfogyasztása még éhgyomorra is. Ja, és még egy jó tanács! Ha valaki angolul rendel sültkrumplit, nehogy french friest kérjen, mert nagyon zavarja a belgákat, hogy a saját találmányukat a nagy konkurens franciákénak gondolja a világ. Arról persze bőven van legenda, hogy a sültkrumplit most mégis melyik nép találta fel, a spanyolok, a belgák vagy a franciák, akit érdekel, olvasson. A belga sültkrumplihoz hasonlót itthon is kóstolhat az ember, a Ráday utcában található Pár Perc Krumpli ugyanazt a hangulatot igyekszik átadni, amit Belgiumban tapasztal az ember.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.29 14:22:33pandilla

  és akkor mit mondjak french fries helyett? Sültkrumplit?

 • 2007.11.29 14:31:49mm

  chips vagy csak simán fries, esetleg meg lehet próbálkozni a francia frites szóval

 • 2007.11.29 14:35:55esclave de boulot

  A Radayn borzalmas a krumplizda. A belgak amugy borzalmasan esznek, kb mint a hollandok, kiveve a frankofonok.

 • 2007.11.29 14:44:11xombat.com

  "belgak amugy borzalmasan esznek"  az angoloknal nem lehetnek rosszabbak  reggelire pl. paradicsomos babot piritossal, tojassal es sult kolbasszal

 • 2007.11.29 15:18:10mrssolis

  Aha, mi is azt hittük, hogy a belgák borzalmasan esznek, amíg nem jártuk végig pár hete a Chili kisasszony által javasolt éttermeket Brüsszelben(a tippekért nagyon hálásak vagyunk neki). Már nem bírtunk többet enni, de még akartunk, mert annyira finom volt mindenhol a kaja. Egyszer beestünk egy étterembe, ami nem volt az ajánlottak között, és kicsit gyorsétterem-szerű volt, ehhez képest olyan bélszínt kaptunk, hogy azóta is emlegetjük. De ugyanilyen tökéletes minőségű bélszínt szolgáltak fel nekünk otuside cateringben, büféasztalon melegen tartva a tréningen, amin részt vettem, nem is hittem el, hogy ilyen létezik.

 • 2007.11.29 15:18:45fedaykin

  Pandilla: vlaamse friet

 • 2007.11.29 17:49:53Demonax

  ...hopp, ott a burkolt reklám a cikk végén. Kéremtöröljeki!

  - mellesleg aki a Rádayban a sok rablótanyán a juppik* közt jól érzi magát... hát, szíve joga, de mosolyogni való.  (*ez már egy jövevényszó, úgyhogy át lehet írni)

 • 2007.11.29 17:53:28dzsedofka

  mentsen meg az ég a Tudatos Fogyasztótól.

 • 2007.11.29 17:55:53nafretiti

  Nekem gyengém a krupmli, minden elkészítési formájában IMÁDOM!!!

 • 2007.11.29 17:56:15nafretiti

  vagyis krumpli :)

 • 2007.11.29 18:56:39éniszteri mitkár

  Belfrit, Pólus Center, jégpályánál, KFC mellett.

  És van a verhetetlen belga Szamuráj szósz is. És az árához képest hihetetlenek az adagok. Van fűszeres krumpli is. Csak a lempia nevű belga húsos lepényt hiányoltam.

 • 2007.11.29 22:11:20Chuckybaba

  A Belfritben tényleg nagyon finom a kaja, és jók az adagok is. De rég voltam már... Sztem übereli az összes gyorskajáldát a Pólusban!

 • 2007.11.29 22:17:11Té, mint Tamás

  Demonax, te szegény. A Rádayn a krumplis klassz, ha azért nem eszel ott, mert "a Ráday egy juppitanya", sajnálhatod. Mellesleg az egyik Rádayról nyíló utcán - de majdnem a Rádayn - van egy iráni kifőzde, ott ettem életem legfinomabb sárgaborsófőzelékét.

 • 2007.12.06 23:54:53Demonax

  Jonathan.Blue, köszi az ötletet, ha arra járok, kipróbálom.

 • 2007.12.06 23:57:12Demonax

  Ja, ezt elfelejtettem. Kutyaharapást szőrivel, már ami a reklámokat illeti. Más a cikk, más a komment. :)

 • 2007.12.19 13:24:11jj

  A PPK-ban kb 600 forintért teljesen jóllakunk ketten egy nagy adag krumplival és hozzá szósszal, ráadásul finom is, és az alkalmazottak (meg asszem a tulajlány) megismernek az utcán is, pedig max kéthetente egyszer látnak náluk. Szóval nyitás óta a szívem csücskei.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta