OFFLINE

Vissza az oviba: készítsen karamellás tejet!

2007. november 28., szerda 11:22

Ha valami forróra, tejesre és édesre vágyik az ember, de már túl van a sokadik kávén és nincs otthon normális kakaó sem, egy megoldás marad - elő kell venni az óvodákban annak idején jól bevált karamellás tejet. (Szervírozzák vajon még ezt a csodás italt a lurkóknak manapság?)

Igazán pofonegyszerű elkészíteni, sokan talán inzultusnak is veszik majd, hogy ehelyütt leállunk ilyesmit részletezni, de most már csak leírom: én a következőképpen szoktam karamellás tejet gyártani. Két púpos evőkanál cukrot beleteszek egy teflonserpenyőbe, alágyújtok, és egyúttal felteszek úgy fél liter tejet is főni. A legjobb a helyzet akkor, ha a cukor pontosan akkorra olvad meg, amikorra a tej felforr. Ha hideg tejbe öntjük a forró karamellt, abból sok minden lesz, csak karamelles tej nem, de ha forró tejhez adagoljuk hozzá olyan lassan, ahogy csak tudjuk, folyamatos kavarás mellett, akkor kész, de egyszáz Celsius fok hőmérsékletű karamellás tejet kapunk azonnali végeredményként.

Aki ezt túl forrónak és túl édesnek találja, engedje fel egy kis hideg tejjel, és nyomban iható. Én gyakran arra vetemedem, hogy még egy adag feketekávét is keverek az italhoz, az élvezetek halmozása jegyében. Különleges jókedv esetén egy kupica rum sem rontja el (téli estékre kitűnő ez a karamellás grog!), mérsékelt jókedv esetén rumaromával kísérletezhetünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.11.28 11:52:52fedaykin

    Ha nincs egy jó fényképezőgépetek vagy csak nem értetek hozzá, akkor inkább a netről vegyetek le valamit, mert ez minden, csak nem gusztusos...



    Komolyan nem értem, hogy mi lett ezzel a bloggal, nagyon megcsappant a színvonal az utóbbi időben. Vagy csak megváltozott a célcsoport és most a vékonypénzű egyetemistának írtok?

  • 2007.11.28 11:58:05bizonytalan 

    oviban ma pont ilyet (azaz nem ilyet) adtak nálunk, de az valami instant lehet.

  • 2007.11.28 12:01:29ErrorFlynn

    bolletje, dehát ha eccer így néz ki. a nyálcsorgatóan kinéző kajaképeken órákig tökölnek, hogy hogyan világítsák meg, meg hogyan tegyenek úgy, mintha.

    amúgy még a zacskós karamellás tej is létezik, múltkor láttam a boltban.

  • 2007.11.28 12:04:01bizonytalan 

    ErrorFlynn: csak az tejsavóból van... részben.

    és nem tej, hanem 'ital'.

  • 2007.11.28 12:06:15ErrorFlynn

    ja, azt nem tom. (tejallergiás vagyok, úgyhogy csak messziről ácsingózom)

  • 2007.11.28 12:10:01fedaykin

    De ez egy tejben-vajban blog, nem a Futrinka utcai óvoda képes menüje...



    Bakker, az a háttér is. Meg Coca Colás pohár...



    Csak egy kicsit kellene odafigyelni, ha meg nem megy, akkor nyúlni. A múltkori diós tészta is kegyetlenül nézett ki.



    Na mindegy, úgy látom, én már kinőttem a célcsoportból :)



    Azért nem gondoltam volna, hogy még visszasírom Schneidert :)

  • 2007.11.28 12:45:37Picinger

    A zacskós karamellás tej, tényleg szörnyű. (már ha arról a fél literes, oké márkájúról beszélünk)

    Ha valaki ismer iható fajtát, elárulhatná hol veszi, mert én néha annyira lusta vagyok megcsinálni :( és csak hidegen szeretem, szóval míg kihül...



    Sztem a képpel nincs semmi baj, az meg végképp nem baj, hogy nem csak a mesterszakácsoknak szólnak a receptek. Hidd el, van akinek egy karamellás tej elkészítése is nagy kihívás.

  • 2007.11.28 12:59:46fedaykin

    A kép ronda. És nem azzal van a baj, hogy nem csak a mesterszakácsok receptjeit hozzák, arra ott van pl. a Bűvös Szakács és más gasztroblogok, hanem a minőség tűnt el valahogy.

    Vagy, mint írtam, más lett a célcsoport. Nem a karamellás tejjel van a baj (sőt, az ötlet jó, mindjárt csinálok is), hanem az EGÉSZ bloggal. Ezek a többnyire szörnyen gagyi utcai szerelések, mint követendő példa, a nagy divattervezők folyamatos fikázása, csapnivalóan megfogalmazott posztok, semmi luxus, semmi kaviár, nincs tej, no vaj...



    Régebben más volt, és ez nem csak engem zavar.

  • 2007.11.28 13:31:11mrssolis

    Ugye, ugye bolletje, én már fenyegetőztem múltkor, hogy indítok egy igazi luxusblogot!:) Bár még így is megjelenik néhány okos és a kispénzű családok realitásairól papol, és nem érti, hogy EZ nem AZ a blog. De kezd azzá válni...

  • 2007.11.28 15:31:42cyber panka

    akinek nem tetszett a kép a poszt elején:

    www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/1652817/2/istockphoto_1652817_caramel_milkshake.jpg



    és egy érdekesség:

    karamellás tejes tea a liptontól



    pamo.dip.jp/blog/archives/img_2005_12/caramel.jpg



  • 2007.11.28 15:33:03cyber panka

    ja és én is pont így csinálom a karamellás tejet, de én aztán lehűtöm és hűtőbe teszem. melegen valahogy képtelen vagyok meginni, jéghidegen viszont minden mennyiségben.sajnos.

  • 2007.11.28 16:17:37gyb

    bolletje - próbálunk minél több féle dologról írni.



    Jelenleg a föoldalon van 2 profirecept és 2 bézik gasztro(ital)poszt, van 2 utcadivat és van 2 hírességes luxuscipős... Minden luxusposzt alatt van, aki veled szemben (de közben mégis hozzád hasonlóan) azt fájlalja, ha olyasmikre pazaroljuk a karaktert, amit ő úgyse vehet meg soha. Persze ennek ellenére jól teszi minden olvasó, ha mondja, hogy miből szeretne többet és miből kevesebbet, szóval mindenképpen köszönjük az észrevételt.



    Ez a posztkép viszont sajnos marad, mert én kifejezetten szeretem benne, hogy egy másik cukorból készülő ital poharában van és hogy mégse ez van a fókuszban, hanem mögötte a kesztyű.

  • 2007.11.28 17:07:48fashion victim

    Ja szerintem is gázabb lett a blog. Van hozzátok amúgy felvétel? Komolyan kérdezem, mert még a meló mellett is tudnék ilyen cikkeket írni (ráadasul a divat a gyengém).

    Hogy ON is legyek, nálunk sosem adtak az oviban karamellás tejet. Legalábbis nem hagyott maradandó nyomot...

  • 2007.11.28 17:14:55fedaykin

    "Ez a posztkép viszont sajnos marad, mert én kifejezetten szeretem benne, hogy egy másik cukorból készülő ital poharában van és hogy mégse ez van a fókuszban, hanem mögötte a kesztyű"



    Igen, pont ez itt a probléma... nem egyezik az elképzelésünk arról, milyen is legyen egy LUXUS blog.

  • 2007.11.28 17:21:19fashion victim

    Ha nem lennék ekkora nulla informatikából, komolyan indítanék egy luxus blogot...

  • 2007.11.28 17:23:02gyb

    fashion victim, ha komolyan gondolod, a legjobb, ha írsz a blog közös emailjére és itt teszed fel ugyanezt a kérdést: tejbenvajban@mail.velvet.hu



    és bár én innen ígérni semmit nem fogok, valószínűleg még jobb, ha esetleg egyúttal küldesz is egy posztot, hogy rögtön valami konkrétumot is mondjál



    természetesen posztötleteket is a legnagyobb örömmel fogadunk, aztán megénekeljük a beküldött témákat szerény lehetőségeinkhez mérten, amint erre már több példa is volt

  • 2007.11.28 17:46:19fedaykin

    Fashion victim: egyszerű, mint a pofon. Ha nulla vagy, már menni fog, mínusz egynél még lehet, hogy nem :)

  • 2007.11.28 19:14:46island

    Wow! És mikor írtok végre arról, hogy Britney Spears újra terhes? Vagy még nem jutott el a szerkesztőségbe az infó?

  • 2007.11.28 22:18:08vilo

    számomra teljesen új dolog ez az ovis recept, soha nem ittam még ilyet! ezért köszi! :)

    a kép viszont borzalmas. a megvilágítás, a telibevakuzás és a koskás kesztyű rendkívül ízléstelen. azt pedig, hogy a gép/fotós nem képes fókuszt állítani egy üvegfelületre, ne könyveljük el jópofa, pozitív, különleges dologként! botsi...

  • 2007.11.28 22:24:11leg

    Uramatyám! Utoljára egz külföldi ösztöndíj alatt csináltam ilyet vasárnaponként a lakótársnak, mert hiányzott neki a mamája, és egyedül nem ment. Jaj, akkor ittam utoljára, nyammmm!

    És köszi az ötletet! Kávét bele, esküszöm, hétvégén kipróbálom, még jól vissza is bújok vele a dunna alá...

    Luxus kajafotóért én ay Elle-t meg a Marie Claire-t sasolom, ide meg a tippekért járok, szóval kimaradnék a fikázásból:-).



    Off: sapka-sál mikor lesz már!!!

  • 2007.11.28 22:37:55melcseee

    nem tudom, lehet, csak én vagyok igénytelen, de nekem semmi bajom nincs ezzel a képpel... a recept jó, köszi szépen, meg is csináltam ,nagyon finom! :D

  • 2007.11.28 22:45:05Chuckybaba

    Hehehe,kockás kesztyű-rulez! Tény és való, nem a kép miatt kívántam meg, de csináltam ma karamellás tejet! Nyammmnyammm! Fini volt!

  • 2007.11.28 23:03:24akárki

    De jó! Pont tegnap jutott eszembe a fini karamellás tej!

    Anyukám úgy csinálja, hogy megolvasztja a cukrot, utána rányomat vizet, vigyáz, hogy ne égesse meg magát, a tűzön megvárja, hogy az összeugrott karamell újra megolvadjon, aztán üvegbe teszi. Így a hűtőből bármikor előszedhető, és csak a tejhez kell önteni. Csinálok is!

  • 2007.11.29 12:28:06Viverra

    Nekem is tetszik a kep, sot, kedvet is kaptam az elkeszitesehez, csak az a kar, hogy nem ihatok ilyen cukros dolgokat :-(



    Szerintem jo igy a blog, hogy van benne luxus is, meg hetkoznapi dolog is, egy 100%-ig csilivili-luxus-sznob blogba bele se neznek. Viszont az "utcai divat" riportok meg az en ingerkuszobomet is tullepik, az tenyleg nagyon gaz. Ezer es ezer sokkal normalisabban, osszeszedettebben es divatosabban oltozkodo ember jar az utcan, ha mar errol van szo, akkor talan kozuluk kene parat bemutatni.

  • 2007.12.01 17:58:46kaha

    ma a gyerekeim FAHÉJAS tejet kaptak a menzán. hát....

  • 2007.12.01 20:12:49Atina

    Ez a kép legalább házias. Éz én konyhám sem luxus, s nem tudnék luxusképet készíteni. Ez egy teljesen normális karamellás tej fényképe. Mi a gond vele? A pohár is tiszta, a kesztyű is. ÁNTSZ nem köthet bele.

  • 2007.12.02 13:42:00Marla

    Menjetek el inkább shoppingolni, addig se gondolkodtok!

  • 2007.12.02 13:42:49Marla

    Ez a tej karamellástej meg nagyon fincsi volt, köszi Nektek !

  • 2007.12.02 13:43:28Marla

    mínusz egy tej :)

  • 2007.12.04 10:24:14bellamaria

    Hehe, ez a kép lett a kedvencem. Van úgy néha, hogy az ember ráun a pezsgős kaviáros OLVASNIVALÓRA :).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta