OFFLINE

Renitens magyar fogyasztók: azt se tudjuk, mikor ne vásároljunk

2007. november 23., péntek 14:23

"Ne vegyél semmit"-napot tartanak november 23.-án az USA-ban. Ott azért ma, azaz a "fekete pénteken", vagyis a hálaadás napját követő napon van ez az akció, mert Amerikában rendszerint különösen sok mindent shoppingolnak össze az emberek november utolsó előtti péntekén. Hiszen a csütörtöki ünnepnap után a legtöbben nem mennek vissza egy napra dolgozni.

A Wikipédia szerint világ többi részén azonban másnapra, az idén ennek megfelelően november 24-re időzítik a vásárlás szembeni ellenállásra kijelölt napot.

A magyarok, mint mindennel, ezzel a kezdeményezéssel szemben is igen szkeptikusan viseltetnek, hiszen mindenki saját maga szeretné saját hatáskörben eldönteni, mit és mikor vásárol. Ennek egyik fő kifejeződése az, hogy a Tudatosvásárló.hu szintén holnapra teszi a költekezésböjtöt, viszont van egy kifejezetten a Ne Vásárolj Semmit Napnak szentelt oldal, amely azonban még a materiális világgal szembefordulókkal is szembefordulva november 30-ra, azaz jövő péntekre teszi a világnap magyar megfelelőjét.

Ön melyik napon nem fog vásárolni? Csatlakozik a kezdeményezés(ek)hez? Mi mindenesetre szintén azt ajánljuk, ne tessenek a plázákban tülekedve a pénzt költeni, hanem szíveskedjenek inkább minket olvasni helyette egész szombat délután és majd jövő pénteken is - ez legalább ingyen van!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.23 15:17:57heart-shaped.box

  szerintem ezt nem napokhoz kell kötni. az embernek ahhoz kell hozzászoktatnia magát, hogy ne vásároljon nyakra-főre használhatatlan és ócska dolgokat. inkább kevesebbszer jó minőségű, és valóban használható termékeket... én legalábbis erre törekszem. persze nem mindig sikerül.

 • 2007.11.23 17:10:21sklasse

  Röhejes, de mondjuk, h OK. És mi a cél? Egy fogyasztói társadalomban, ahol minden az adás-vételre, konzumálásra van kihegyezve. Nem értem...Tulképpen miért kell minden baromságot, ami amerikából jön utánoznunk?? Nemáááá...

 • 2007.11.23 21:06:17greencurse

  Nem feltétlenül lenne ez baromság szerintem. Az ember sokszor megy be valahova úgy, hogy nem tudja mit akar, csak érzi a késztetést, hogy bemenjen vásárolni.

  Különben is: ma már olyan a kínálat, hogy az ember végigjárja az összes helyet, hogy mit hol lehet a legolcsóbban megkapni, és közben leemel a polcról olyan dolgokat is, amiket amúgy nem akart megvenni, csak ha már ott van és meglátta, akkor megveszi...

  De tény, hogy előbb a fejben kellene tudatosítani, hogy ne vásároljunk össze-vissza feleslegesen.

 • 2007.11.24 11:54:27Fikusz

  Talán érdemes lett volna E/1-ben megfogalmazni a címet...

  A hivatkozott lap "háttér" oldalán www.nevasaroljsemmitnap.hu/hatter.html el lehet olvasni, hogy a "ne vásárolj semmit" nap minden év utolsó péntekjére esik. így történhetett a nagy csoda, hogy egyik évben nov.24, a másikban nov.30.  Precizebb újságírást!  Mondjuk ez meg vicces, ha belegondolsz: "Tulképpen miért kell minden baromságot, ami amerikából jön utánoznunk?? " Vajon más ügyekben is ilyen szkeptikus vagy?

 • 2007.11.24 15:36:12sklasse

  Minden év utolsó péntekje novemberben?!  Sok mindent átveszünk kritika nélkül. Egyes dolgok természetes következmények a gazdasági, társadalmi berendezkedésünkből adódóan, de bizonyos dolgok igenis idegesítenek...csak egy példa: amerikai filmek többsége...no comment.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta