OFFLINE

Voltunk a világ legjobb közértjében

2007. november 22., csütörtök 12:45

Egy régi vermutgyár épületéből alakították át, még egy éve sincs, hogy megnyílt, "Eataly"-nak hívják, és Torinó külvárosában van kissé eldugva. A talán nem is annyira távoli jövőben egyszer egy metrómegálló is lesz a közelében, de mi földalatti nélkül is megleltük a múlt hét végén, és ettünk, ittunk, majd jól bevásároltunk.

Az Eataly helyenként próbál úgy tenni, mintha piac lenne, de fölösleges tagadni, alapvetően mégiscsak közért. Pontosabban: szupermarket. Még pontosabban: szuper market. A hagyományos kiskereskedelmi óriások ugyebár az olcsóságra és nagy mennyiségekre mennek rá. Az Eataly azonban egy luxusközért, hiába árulnak itt is alapélelmiszereket (is) a kenyértől a kompótig, csakis a minőség számít, kerüljön, amibe kerül. Az Eataly büszkén vállalja, hogy nem "gazdaságos", hanem a piac magasabbik végéről célozza be a vastagabb pénztárcájú, igényes vásárlókat.

Talán elöljáróban elég még annyit megemlítenünk, hogy a szokványos húsos, sajtos, zöldséges pultokhoz hasonlóan az Eataly-ban van külön szarvasgombapult is, és ezek után mindenki tudja, mire számítson, ha továbbkattint.

Az Eataly név a hátsó bejáratnál is szépen csillog, azt pedig természetesen mondani sem kell, hogy odabent szintén patikatisztaság és elegáns rend uralkodik. Az "alti cibi" szlogen szó szerint valami olyasmit jelent, hogy "magas ételek" - itt nyilvánvalóan a színvonalra kell gondolni. Hogy a logóba hogyan került be ez a karcsú sárga félhold, azt viszont semmiképp sem értjük. Töprengés helyett azonban, mivel közeledett az ebédidő, először is inkább a közérten belül kialakított gyorséttermekhez siettünk, hogy megelőzzük az egy órára prognosztizált nagy rohamot, és hogy aztán teli hassal bóklászhassunk a polcok között.

Az Eataly majdnem 2500 négyzetméteres alapterülete részlegekre van felosztva aszerint, hogy hol milyen ételeket árusítanak. Valamennyi részlegnek megvan a maga kis gyorsétterme is, ahol átlag 7-15 euró közötti áron kaphatunk egy szerény adag magas minőségű gyorsételt, amit az adott részlegben árult termékekből készítenek el a szemünk láttára. A fenti képen egy olcsóbb kategóriás hamburger látható, amit értelemszerűen a húsos részleghez rendelt étkezőben fogyasztottunk el, az ára 6,50 volt, azaz 1600 Ft felett, viszont ehhez járt ingyen ásványvíz és kenyér, sőt, egyszer csak megleptek minket egy pohár barbarescóval is (az alábbi képen látható) a ház ajándékaként. A hamburger tehát nem zsömlében érkezett, viszont ínycsiklandozóan finom volt, héjában sült krumpival, rucolával és pepperoni-szósszal. Nem tudtunk rosszat mondani az éppen-hogy-csak átsütött marhahús-érmékről sem, azon kívül, hogy pár szál párolt zöldbabon kívül köret ahhoz sem igazán járt, viszont 12 euróba került.

Az ebéd után nekiláttunk a közért feltérképezésének. A leglátványosabbnak a halas részleg bizonyult, ahol a Budapesti Állatkert akváriumát messze kenterbe verő élő állatsereglettel nézhettünk farkasszemet, a jégre dobált tengeri herkentyűkről nem is beszélve, a legapróbb rákocskáktól a méteres kardú kardhalig. A fagylaltos részlegben természetesen kipróbáltuk a zabajonét és a fagyit (közepes adag, azaz 3 gombócnak megfelelő 2,20 euró, azaz mérsékelten drága), a sajtospultnál pedig jól telerakattuk a kosarunkat bárány- és kecsketejből készült termékekkel. A frissen szeletelt felvágottak ára kb. 10%-kal haladja meg az egyéb környékbeli közértekben szintén kapható magas színvonalú termékek (pl. pármai vagy San Daniele sonka, bresaola) árát. A valamennyi kategóriára érvényes, szembetűnően megemelt árrés azonban az Eataly vásárlóközönségét szemlátomást nem zavarja, sőt, a vállalkozás annyira jól működik, hogy a szomszédos Milánóban máris nyitottak egy kisebb második üzletet, és tervben van egy-egy új Eataly Genova és New York lakói számára is.

A fenti kép a pincében készült, ugyanis az egész közért alatt borospince van. Itt helyben vásárolható maxiüvegbe (bottiglione) vagy demizsonba is lehet kérni a jutányos folyóborból (litere mindössze 2 euró), de természetesen kaphatók Piemont és a környező régiók üvegenként árban száz eurót elérő borai is. A távozásnál a kedves vásárlónak olyan nejlonszatyrot adnak, ami nem szennyez: kizáróan káros anyagok keletkezése nélkül lebomló műanyagból készült. Mindezt olyan komolyan veszik, hogy a szatyron rajta is van saját lejárati ideje: a miénk 2008. augusztusa után a felirat szerint már nem lesz használható, mert addigra elkezd lebomlani. Hát akkor majd talán visszamegyünk egy másikért.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.22 13:54:40dzsedofka

  ésés, 2008 szeptemberben a szatyor fogja magát, és elkezd összeszottyadni?:)  de izgi, mindenképp írjatok majd róla.

 • 2007.11.22 13:58:32bjork

  igen a szatyorról mindenképpen kéne képriport, ahogyan szottyad össze :)))

 • 2007.11.22 14:10:40közalk.

  Tömegesen fog a magyar nép tódulni az Eataly-ba. Főleg így karácsony előtt, mert mit ér az ünnep kardhal filé nélkül, ugyebár? És az is olyan vonzó, hogy önmegsemmisítő szatyorral lepik meg a vásárlókat. Tudjátok, mennyi lesz a gázszámlátok januárban? Akkor menjetek majd ebbe a közértcsodába. Addig marad a pórnépnek a piac, esetleg gazdagabbaknak az Interspar.

 • 2007.11.22 14:12:16dzsedofka

  hamut a fejükre, hogy nem a cba-ról írnak.

 • 2007.11.22 14:31:17mrssolis

  Már vártam, hogy mikor jelenik meg valami álszent, hogy beszóljon a témára. Hahó! A blog címe tejben-vajban, nem pedig "kis magyar valóság" vagy "olcsón-sokat". Akinek ez nem passzol az aktuális életstílusához, és nem is tudja ezt feldolgozni, az ne olvassa.

  Az Eataly pedig Culinaris nagyban. Jó nekik, hogy van ilyenjük.

 • 2007.11.22 14:42:02zanzibar

  közalk. én most jól meg foglak sérteni Téged, sajnálom, de nagyon felmérgesített, amit írtál, mert amit mondasz, az egy nagyon káros életszemlélet, amivel slsősorban magadnak, meg a környezetednek ártasz, mert az ő hangulatukat is negatívan befolyásolod.  SzóvL:

  "és mert te olyan fene erényes vagy Malvolio, ne jusson másnak se sör se pogácsa, és gyömbér, szájat égető?".

  az idézet Shakespeare Vízkeresztjéből származik.

  Malvolió egy undorító alak a darabban, óberkodik mindazokon, akik próbálják élvezni az életet (igen, igen nem túl magasröptűen ez igaz), aztán a végén persze jól ellátják a baját.

  Nem kötelező ilyen boltokban vásárolni, de hogy vannak, arra butaság irigykedni.

  És igen, ha kevés a fizu, akkor is lehet néha, alkalmanként valami igazán finomat enni, inni, szinházba, moziba járni, "megadni a módját", és ennek örülni, nagyon nagyon megbecsülni az ilyen kis alkalmakat. Mert ez teszi az életet széppé. Azon meg hogy van akik ezt nap, mint nap megtehetik fölösleges és buta, és életminőségrontó dolog sóhajtozni, irigykedni, mert attól senkinek nem lesz jobb, ha mindenki egyformán nincstelen lenne.

 • 2007.11.22 17:08:02Cosmo

  Jó lenne nálunk is egy ilyen. Megszállott Culináris látogatóként és vevőként bizton számíthatnának rám itt is. Igen, én sem eszem minden nap onnan és az alapanyagaim nagy része sem onnan származik, de néha-néha jó felfedezőútra indulni az ízek birodalmába. Sőt még a karácsonyi vásárlás egy részétis innen oldom meg egy-két gourmand ismerősöm biztosan örülni fog egy különleges fűszerkeveréknek, csokinak, teának stb. Szóval LITTLE HUNGRY (!) -t idehaza is:))

 • 2007.11.22 17:24:57Aryanne

  És mi van a Dean&Delucával Amerikában? Az is luxusáruház, aminek "gyümölcskémei" vannak,akik járják a világot, hogy a legjobb minőségű cuccokat keressék. Franciországból expressz hozatnak át délutánra reggel sütött kenyeret a világ legjobb pékségéből, és hasonlók.

 • 2007.11.25 00:26:59nyaff

  nem hangzik rosszul, de nekem még mindig a BALDUCCI'S (NYC) a kedvencem...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta