OFFLINE

Minimum 7500 éve követjük a divatot

2007. november 13., kedd 13:50

A dél-szerbiai Plocnik közelében olyan szobrokat találtak, amelyek azt mutatják, a női divat már 7500 évvel ezelőtt is létezett: a nőkön megszokott volt a miniszoknya, a rövid felsőrész és a karkötő. Az ásatások során az úgynevezett Vinca-kultúra - a történelem előtti Európa egyik legnagyobb civilizációjának - részét képező nagyváros nyomaira bukkantak. A hajdani településen magas szintű volt az építészet, az infrastruktúra, a művészet, a kereskedelem, a kézművesség, a munkamegosztás, a társadalmi szervezettség, de ugyanígy volt kohászat és nem utolsósorban divat is. A hajdani lakosok az újkőkori nagyvárosban i. e. 5400 és 4700 között élhettek. A házakban volt tűzhely, a szemetet külön gödrökben tárolták, a holtakat takaros temetőkbe temették.

Megmaradtak gyerekjátékok is, így agyagból készült állatok, csörgők. Az egyik legérdekesebb lelet egy kohó, ahol vésőt, kalapácsot, baltát is találtak. A kutatók szerint ez arra vall, hogy a rézkor ötszáz évvel korábban elkezdődött, mint eddig gondolták, és lehetséges, hogy a kohászat a Vinca-kultúrában jelent meg először. A Vinca-kultúra i. e. 5500-tól 4000-ig virágzott a mai Bosznia, Szerbia, Románia és Macedónia területén. Nevét a Belgrádtól tíz kilométerre keletre, a Duna mentén fekvő Vinca faluról kapta, ahol a 20. században nyolc újkőkori falut tártak fel. A Plocnik közelében lévő lelőhelyet 1927-ben fedezték fel, de csak 1996-tól kezdődtek meg a tüzetes feltárások. A kutatás után visszatemetik az ásatást, hogy a területet a tulajdonosok felhasználhassák, ám a régészek abban reménykednek, hogy egyszer az egész várost feltárhatják, és megismerhetik e történelem előtti életmód egészét. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta