OFFLINE

Hova teszi a használt ruhát?

2007. november 12., hétfő 20:40

A műanyag palackok és tejesdobozok újrahasznosítása témájában írodott posztunk után hívták fel a figyelmünket arra, hogy az egyébként nem a jólszervezettségéről híres Olaszországban a használt ruhák újrahasznosítása milyen jól megoldott.

A képen látható, embermagasságú konténerek szolgálnak arra, hogy az olaszok megunt, de még használható ruháikat azokban elhelyezzék. Amit már nem akarnak többször felvenni, azt egy nejlonszatyorba becsomagolják, a bal oldalon látható nyílásnál levő kart lehúzzák, kicsit benyúlva elhelyezik a pakkot, amely a kar felengedésével a konténer belsejébe kerül. Így érik el, hogy az összegyűlt használt ruhák belül biztonságban legyenek, és ne essenek neki a bálának pl. Magyarországról kiutazó turkáló-tulajdonosok. A használt ruháknak a rászorulók részére való eljuttatásáról a tartomány (regione) önkormányzata gondoskodik.

Hasonló szolgálatot működtet ugyan itthon például a katolikus Caritas szervezet is, illetve úgy tudjuk (bár még nem láttuk), hogy nagyobb bevásárlóközpontok parkolójában (mint a budaörsi Cora) is van ilyen konténer. Mégis, a budapesti belvárosi bérházakban jobbára önműködő a használtruha-újrahasznosítás. Vagyis a kidobásra ítélt göncöket sok helyen a kukára vagy a kuka mellé, egy helyen az erre rendszeresített asztalkára szokás helyezni, ahonnan a dolog pár nap (néha óra) alatt hipp-hopp eltűnik.

Ön mihez kezd a hordhatatlannak minősített ruháival? Bolhapiac? E-bay? Caritas? Esetleg önkormányzati intézmények? Kevésbé tehetős rokonok? Mert ruhát ki nem dobunk, ugye?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.12 21:10:30heart-shaped.box

  Magyarországon is vannak ruhagyűjtő konténerek, pl. Tesco parkolókban, én a budaörsibe szoktam vinni... azt hiszem, hogy a Vöröskereszt szervezi ezt, de nem biztos.

 • 2007.11.12 21:33:12intkom

  a kispesti skálánál is volt ilyen konténer. naponta szétszedték valakik, aztán már meg se csinálták.

 • 2007.11.12 21:34:39mcbuddha

  Pécsett is van egy ilyen valahol, az is valami segélyszervezetnek megy.

 • 2007.11.12 21:55:02ansi

  óbudán is van, a Bécsi úti Stop-shopnál a Kaisers előtt.

 • 2007.11.12 22:32:12sertra linne

  Pécsen a Szliven előtt van ilyen. Legalábbis egy éve még volt.

 • 2007.11.12 22:56:38ritka

  igen igen, voroskeresztes a budaorsi tesco parkoloban levo kontener, en is oda szoktam vinni. kiveve amikor helyi csoveseknek adjuk, ok barmit eladnak, legalabb lesz kis penzuk.

 • 2007.11.13 05:43:28Gesztenye

  Láttam ilyet több helyen, meg azt is láttam, hogy a guberálók szétszedik a ládákat és szétdobálják az utcán a tartalmát. :(

 • 2007.11.13 08:02:21Mrs. Bean

  Én elajándékozgatom a ruháimat. 3 kupacot gyártok:

  1. jó minőségű és márkás ruhák, amiket picit megfakultak vagy már nem tetszenek családi barátokhoz kerülnek (olyan jófej emberekhez, akik nem sértődnek meg, hanem az éppen kamaszodó lányuk örömmel elhordja őket);

  2. a rosszabb minőségű, jobban kinyúlt/kifakult/összement de még hordható és/vagy "noname" ruhadarabok egy szegényebb ismerős családhoz kerülnek, akik még 1-2 évig tudják használni a cuccokat;

  3. a "balesetes", menthetetlen ruhákat (kimoshatatlan foltok, durva szakadás látható helyen, ahol még a javítása is látszana) a kuka mellé(!) kerülnek szépen becsomagolva. A hajléktalanok nálunk egy az egyben elviszik az ilyesmiket, nem dobálják szét.  De valóban vannak a hipermarketeknél ruhagyűjtő konténerek. Ráadásul sok városban könnyen megközelíthető a Vöröskereszt, ők is nagyon örülnek a használható daraboknak (amiket én ugyebár ismerősi körben elajándékozok). Karácsony tájékán szinte minden árvaház és egyéb szeretetotthon (öregek otthona vagy fogyatékosok otthona) nagyon várja az ilyen felajánlásokat. Amikor középsulis voltam, akkor az osztály minden évben összegyűjtötte a használt ruhákat és megunt játékokat és elvittük a városban lévő fogyatékos fiatalok bentlakásos házába. Még sok év távlatából is összeszorul a szívem, hogy mennyire örültek ezeknek az ajándékoknak azok a gyerekek és fiatalok!

  Kedves Velvet! EZEKET az otthonokat és "gyűjtőhelyeket" kellene összeszedni és mint címlistát közzétenni itt a honlapon. Nagyon hasznos lenne... szerintem.

 • 2007.11.13 08:25:41Los Alamuszi

  A budaörsi Cora, az a törökbálinti ;-) és már két ruhás konténer is van. Csak, épp nem nagyon ürítik őket, és, ahogy valaki már írta, egész, szemre nem is annyira rászorult családok szedik belőlük KIFELÉ a ruhát.

  Amíg ezt nem láttam, addig én is odahordtam a mi ruháinkat, de azóta nem, mert, azok az emberek nem igazán rászorultnak tüntek, hanem sokkal inkább olyanoknak, akik aztán maguk seftelnek egy kicsit a ruhákkal.

  A Vöröskeresztbe is hordtuk még előtte (Arany J. utca), de míg az első időben tényleg örömmel, udvariasan fogadtak, utóbb már itt is fura érzésem volt. Persze, nem kell oklevél (mikor külföldön éltem, és hazaköltözés előtt az ottani vöröskeresztben adtamle ruhákat, mindenáron oklevelet akartak adni! ;-), de, hogy mondjuk a srác, aki ott volt még cipelni sem segített a nehéz zsákot, meg, hogy szinte az utcán akarta letetetni velem, az fura volt.

  Akkor inkább megvárom az évi egyszer lomtalanítást, vagy nálunk minden héten a szemételvitelekor rengeteg, tényleg rosszul vagy alig felöltözött guberáló jár, akkor nekik megy...

 • 2007.11.13 09:04:23fedaykin

  Ugyanilyen konténerekbe teszem, illetve havonta egyszer jön egy jótékonysági szervezet, akik elviszik a ház elé kirakott ruhacsomagokat.

 • 2007.11.13 10:00:15celluxmag

  Jó persze...Balkán...Balkán, de ennyire nemá. Nem láttátok még, hogy van ilyen nálunk is, igaz fehér színű: OBI (pl. Újpesten is), Cora (Fót), Auchan (D.keszi), stb.  Ja és olaszul a "ragione" jelentése "ész". Talán a "regione" szó lenne a pásszentos ide.

 • 2007.11.13 10:02:40andriss

  Én is láttam már ilyen konténert a székesfehérvári Tesco-nál.

  Ha a ruhák amiket kidobnánk, még használhatóak, akkor valamelyik szegényebb ismerős családhoz juttatjuk el őket.Nekik is nagy szükségük van ezekre a ruhákra.

  A Caritas egyébként nem csak ruhákat, hanem kisebb élelmiszercsomagokat is visz a kevésbé jómódú családokhoz.

 • 2007.11.13 10:25:14gyb

  cellux, hai ragione!, köszönjük, javítottam az elírást! (Igaz, én úgy tudom, hogy a ragione inkább indokot, okot jelent elsösorban, és csak úgymond átvitt értelemben észt, de ezen nem fogunk összeveszni.)  És attól még, hogy itt szégyenszemre kiderült, hogy nem járunk eleget hipermarketekbe (én tényleg nem, lévén se autóm, se nagycsaládom - se ingerenciám), mindenképpen hasznos, ha itt a kommentekben összegyűlik minél több ilyen gyűjtőhely elérhetősége. Köszönjük!

 • 2007.11.13 10:52:39celluxmag

  gyb: okéka! (ez ugrott be elsőre...)

 • 2007.11.13 11:18:04leg

  Campona parkolóban is van, én oda hordom, illetve a jobbakat bizony felrakom a teszveszre:-(. Ha nem megy el, irány a Campona parcheggio, vagy l'ipermercato Cora, dentro, che ormai fa freddo cane.

 • 2007.11.13 11:39:24vasszűz

  Országszerte vannak ilyen konténerek, általában nagyobb oltok mellett, nem tudom, ki szervezi (ezek szerint a vöröskereszt), és a kiírás szerint az értelmi fogyatékosok otthonába kerül (nem tudom pontosan, mi a szervezet neve).

  gyb, lehet, hogy nem járod a várost, de elméletileg te vagy az újságíró, egyszóval neked kellene tájékoztatni.

 • 2007.11.13 11:43:12melcseee

  az Pázmány-jog egyetem utcájában, a Szentkirályi utcában (8.ker) van egy Vice-Versa bolt, bizományi, ahova ha még használható megunt ruhát/táskát/cipőt bead az ember, megpróbálják eladni, ha két hónapig nem sikerül, visszaviheted onnan a ruhákat, de ha nem viszed vissza, átkerül asszem a NOÉ-nak. szerintem ez is jó ötlet.

 • 2007.11.13 12:38:28akárki

  Legutóbb a hajléktalan szállóra igyekvő néni kezébe nyomtam egy csomagnyit. Eredetileg el akartam vinni a szállóra, de így neki is meg nekem is jobb volt.

 • 2007.11.13 13:28:03Virgogirl

  Mi egy hajléktalanszállóra szoktuk vinni a ruhákat, illetve a használhatatlan, foltos vagy szakadt pulcsikat anyu felfejti, és takarót köt belőle egy jótékonysági szervezetnek.

 • 2007.11.13 19:43:24dokalu

  Mi egy pár éve összeszedtük a használt, de még jó állapotban lévő ruháinkat, kimostuk, kivasaltuk, összehajtogattuk és bezsákoltuk. Elvittük az óbudai Vöröskereszthez, ahol közölték velünk, hogy ezek nem kellenek senkinek, mert már nem olyan divatosak.. Néztünk egy nagyot, hogy TESSÉK?!?!?! Mire a hölgy közölte, hogy van az épület előtt egy sittes konténer, tegyük bele, mert ő nem hajlandó vele foglalkozni!

  Azóta a szemetes mellé zsákokban szoktuk kirakni.  Segíts, hogy lehurrogjanak! :(

  Azóta nem adakozom, csak az adóm 1%-ával, de azt legalább a hajléktalanok kapják. :)

 • 2007.11.13 19:53:00Memme

  Nálunk az Üdvhadsereg gyűjti, sok konténerük van. Osloban pl naponta kell üríteni őket, több tonna(!) ruhát hajigálnak el a népek, van, amin még a cimke is ott fityeg. Ezek a ruhák mennek szépen földrengés/árvíz/egyéb természeti katasztófa károsultjainak, Afrikába, stb. Sosincs szétcincálva a konténer.

 • 2007.11.13 20:17:26nafretiti

  Aki valóban jó helyen szeretné tudni a régi cuccait, ne konténerekbe tegye, mert azt illetéktelenk kifosztják..

  Én egy nevelőotthonnak szoktam adni.

 • 2007.11.13 22:27:18leg

  Hát ha valaki a t.bálinti Corában lévő konténert ki akarná fosztani, otthagyná az összes karját:-)

 • 2007.11.14 02:25:26blublu

  en sem jarok surun hipermarketekbe, de orulnek surubb gyujtohelyeknek, tobb hasznuk lenne, en egy darabig, lelkes korban probaltam tokjo cuccaimat (megunt, vagy netan tulnottem rajtuk) eladni, de nem ment. hajra :)

 • 2007.11.14 11:43:17heart-shaped.box

  hát, ez nem is annyira vicces, mert én a munkám révén találkozom közelebbről ezekkel a konténerekkel, és volt már rá példa, hogy hajléktalanok belefulladtak, mert bemásztak (azon a keskeny résen...), és nem tudtak kijönni

 • 2007.11.14 11:44:59heart-shaped.box

  irigylem oslót... volt már olyan, hogy kiderült a konténereket üzemeltető cégről, hogy a másodlagos tevékenysége a használtruha-kereskedelem... érdekes egybeesés. szóval Magyarországon sajnos még ez is mocskos biznisz lehet.

 • 2007.11.16 14:50:35mzperx

  Mi eredetileg a családsegítő központba akartuk vinni a ruhákat, ahol telefonon közölték, hogy hááát, így meg úgy, mekkora méretek, milyen ruhák, stb, legyünk türelemmel, körbekérdeznek. Kb. 10 perc múlva beszéltünk velük újra, azt mondták, hogy köszönik, de nem kérik - könyörgöm, az egész kerületben nem lenne rászoruló?? A Vöröskeresztnek pedig kb. hasonló volt a hozzáállása, mint amit Dokalu írt, itt nálunk teljesen lehetetlen időpontban, ha jól emlékszem, hétfőnként 11-től 13 óráig lehet ruhát leadni.  Szóval fura. :/

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta