OFFLINE

Tudja Ön, hogy mit kell tenni, ha megitta a tejet?

2007. november 2., péntek 07:38


A háztartási szemét szelektív gyűjtése Magyarországon még viszonylag gyerekcipőben jár. Ehhez képest a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium igencsak előre gondolkodik. Honlapjukon az alábbi választ adják arra, hogy mit dobhatunk a sárga, csakis műanyagnak szentelt hulladékgyűjtő konténerekbe:

"Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.)... Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik."

Vajon csak mi vagyunk olyan pesszimisták, hogy azt képzeljük, hogy nincs olyan élő magyar ember, aki nekiállna a gyümölcsleves dobozokat belülről mosogatni azelőtt, hogy kidobná őket a szemétbe? A választ csak akkor tudja meg, ha őszintén szavaz itt:

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.02 09:13:11niobee

  nov 10én a budaörsi corában megmutatjuk, hogy hoygan lesz újrapapír a gyümölcsleves dobozokból:) várunk mindenkit szerettel! (iksznet- italoskarton környezetvédelmi egyesülés)  azért azt halkan megjegyezném,hogy ERRE a promócióra nem kaptunk engedélyt az önkormányzatoktól, mert "rontjuk a város összeképét." igen, szerintem is zavaró, hogy ha kevesebb szemét lesz, és újrahasznosításra rávesszük az embereket...ha nem is sokat, legalább minden nap egy embert, már az is haladás. de nem, mert ezt köztereken nem lehet csinálni.(egy nagy kék szelektív kukát vittünk volna ki, és egy asztalt, amin bemutatjuk az újrahasznosítás menetét)

 • 2007.11.02 09:56:23vargazsuzsa

  Én szétválasztok mindent, de kénytelen vagyok a rendes kukába kidobni az összeset, mert nincs a közelünkben szelektív hulladékgyűjtő sziget.

 • 2007.11.02 10:03:21nyuszifog

  ehhh hát ez bann a budaörsi önkormányzatnak...tényleg képesek egy ilyen kezdeményezésre nemet mondani???? sajnos az emberek még mindig nem értik miről is szól ez az egész...az én olvasatomban: mindent megteszek, hogy leendő gyerekeim is lássanak még erdőt.hajrá niobee

 • 2007.11.02 10:16:46niobee

  nem a budaörsi volt, hanem a budapesti kerületi önkormányzatok. az oktogonon, moszkva téren lettünk volna, hát nem voltunk. legalább a bevásárlóközpontok hagyták,hog yelőttük legyünk, mert ugye ez nem az a kezdeményezés, ami annyi pénzt ki tud fizetni:S nodehát ez van, nem adjuk fel:)

 • 2007.11.02 10:19:17moon

  ha az ember szelektiven gyujt, akkor muszaj kiobliteni a tejes stb. flakont, kulonben ket nap alatt dogkutszag lesz a lakasban, a szelektiv gyujtohoz meg ugye nem zarandokol az ember mindennap, szal ez inkabb tulelesi strategia  kulfoldon egyebkent nem kernek ilyen marhasagot, csak dobd a megfelelo kukaba es kesz

 • 2007.11.02 12:40:49Té, mint Tamás

  Azért nem jó ez a szavazás, mert én például a műanyagflakont szelektálom, de nem mosom ki, hiszen csak ásványvizet iszom. A tejes és egyéb doboz viszont megy a levesbe...

 • 2007.11.02 15:51:12fedaykin

  Nem értem, itt külföldön, ahol én vagyok, szigorúan tilos a tetra packokat a papíros kukába dobni. Még kimosva sem szabad. Pedig szelektálás van ezerrel.

 • 2007.11.02 15:58:51niobee

  tetra packot lehet papírba (legalábbis nálunk), mert nagoyn egyszerűen szét lehet választani a papírt az alumíniumtól és műanyagtól, amit utána elvisznek máshova.

 • 2007.11.02 16:29:03bagaela

  Igenigen, a szavazásra én sem tudok igazán válaszolni. Nekünk itthon pet-palackra van egy hövel operálo összenyomo szerkezeteünk, összenyomjuk a palavckot, megy a gyárto nagy zsákjába amit elvisz ingyen a postás nekik, és kapjuk az uj zsákot, amibe megint gyöjthetünk. Igy még jol is járunk, 2 forintot utalnak palackonként, ingyen viszi a posta, és nem is foglal helyet! :)

  De a tejesdobozokkal nem nagyon tudunk mit kezdeni...szelektiv hulladékgyüjtö sincs a közelben, egy volt, de odaszoktak a népek és iradtlan mennyiségü üveg/müanyag/papir hulladékot hordtak oda már a kukák mellé is dobozokba, ami jo is lenne, csak szépen megszüntették a lerakot... :D

 • 2007.11.02 17:55:13sys

  nálunk 6 felé kell a szemetet szelektálni: műanyag, kaja, papír, karton, konzerv/üveg és mindenmás. kb. egy éve vezették be, hogy a házi kukába lehet mindent dobni, de különböző színű zacskókban (ezt persze ingyen házhoz hozzák a szemetesek). kivétel a konzerv/ üveg, amivel el kell zarándokolni a gyűjtőhelyre, meg persze a veszélyes hulladékkal is.  mikor megváltoztatták a rendszert, 6 A4-es oldalnyi tájékoztató anyagot küldtek, hogy mit mibe kell rakni, milyen csomót kell kötni a zacskóra, hány méterre és melyik oldalával legyen a kuka az úttól, stb. német haverom ettől teljesen kiakadt és közölte, hogy "Norwegians are the real Germans" :)  amúgy a tájékoztatásban tényleg nincs rájuk panasz: tévéreklámok vannak, hogy hogyan kell kimosni és összehajtani a tetrapackot, minden évben küldenek naptárt, amin rajta van, mikor viszik a szemetet, hol milyen gyűjtőhely van, stb.

 • 2007.11.02 19:35:19nafretiti

  Nagyon szép és jó a szelektálás, de mondja meg vki,aki tipikus panelben él, hogy hol tároljam a 6féle szemeteszsákot míg tele lesz? Mondjuk egy hét alatt megtelik és kezdődik előről, a lakás tele szemetesszákokkal... hurrá

  Észszerű megoldás vkinek?

 • 2007.11.02 21:21:13scandi

  Panelben lakunk, lakásban nálunk is csak a háztartási hulladék fér, a szelektíveket egy (EGY!) szennyestartóba gyűjtjük a folyosón, - amit lehet laposra taposva, így viszonylag sok fér. Egy héten egyszer elhúzzuk a kis kerekes bevásárlótáskánkban az egész adagot a hulladékgyűjtő konténerekhez, és a helyszínen válogatunk. A vegyszereseket ki szoktam öblíteni, a tejes eddig eszembe se jutott. Na majd ezután :)

 • 2007.11.03 10:39:04Бабаяга

  Mi kertesházban élünk, így van helyünk gyűjteni a szelektívet, a zöldet meg komposztáljuk. Arra viszont se időm se energiám, hogy tejes dobozokat mosogassak. Ha nekik nem kell így, akkor teszem a kukába, úgyis csak félig van minden héten (a gazzal szoktam megtölteni) pedig öten vagyunk.

 • 2007.11.05 11:49:38pogacem

  Én anno a panelban is és most a téglában is szelektíven gyűjtöttem (németországi örökség, én akkor érzem rosszul magam, ha egybe kell dobálni mindent).  És igen, én mindent kimosok, összetömörítek. Mert a szelektív szemetet hetente-kéthetente visszük csak el, a tejesdobozokat meg a gyümölcsöseket már nem szívesen szagolgatnám olyankor. Ja és az egész kábé 5 perc a mosogatás részeként.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta