OFFLINE

A diós tészta az olaszoknál sós

2007. október 28., vasárnap 13:00

A pasta hazájában olyan, hogy édes tészta nem létezik. Érdekes módon azonban ettől még Olaszországban is esznek diós tésztát, csak éppen sósan, és ennek következtében kicsit máshogy készítik, mint mi, magyarok. Most megmondjuk, hogy hogyan, mert nagyon gyors és könnyű.

Két személyre tegyünk öt deka diót és öt deka parmezán sajtot a robotgépünkbe. Tegyünk bele egy gerezd fokhagymát is, sózzuk meg, és szépen daráljuk-dolgozzuk össze az egészet. Ja, talán azzal kellett volna kezdeni, hogy első lépésként mindenképpen tegyük fel a tészta vizét, ugyanis (megfelelő gépezet birtokában legalábbis) a szósz elkészítése kb. 3 percet vesz igénybe, amennyi alatt egy normális tészta ki se fő.

Tehát, ha megvan az összedarált, sós dió-sajt-fokhagyma elegy, tegyük át egy csészébe, és ott még adagoljunk hozzá 3 evőkanál olivaolajat, lehetőség szerint extra szűzet. Keverjük el, és már kész is. A frissen kifőtt tésztával tálaljuk.

(Egy jó vörösbor ehhez is jó!)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.28 14:46:33fashion victim

    Fel deka dio meg parmezan?! Kinek lesz ez a teszta, torpapanak?

  • 2007.10.28 16:21:17Los Alamuszi

    Ez tényleg vicces... de, ha az kimaradt a receptből, hogy csak három szál tésztát kell kifőzni a csomagból, a dió és a parmezán akár elég is lesz rá...

    Bár, ehhez meg a gerezd fokhagyma és a három ek olaj tűnik kicsit soknak ;-))))

  • 2007.10.28 18:52:04hagymácska

    ha jól tudom ez is egyfajta pesto lenne.. ui.az eredeti pesto fenyőmaggal készül ez meg dióval. csakis finom lehet:)

  • 2007.10.28 20:02:25fedaykin

    Gyb, nem akarlak cinkelni, de a fotó nem valami guszta...

  • 2007.10.29 09:48:35Fűszer és Lélek

    Szerintem érdemes egy kis citromhéjat reszelni rá, és per csepp citromlé is mehet a tésztára, már a tányéron. Finom, mi szeretjük!

  • 2007.10.29 11:01:26gyb

    Ebből is látszik, hogy a recept eredeti olasz, és hogy mennyire nem vagyok egy matekszakos. Olaszországban a főzés alapsúlymértékegysége ugyanis nem a deka-, hanem a hektogramm. Amiből tényleg elég egy fél két személyre... ja, hogy nem elég lecserélni a mértékegységet, hanem át is kell számítani?!...



    A dióstészta-illusztrálásra rendelkezésünkre álló fotókeret valóban nem az a kimondott, de azért megpróbálkozunk most akkor a b-verzióval képileg. Eggyel több ok, hogy mindenki megfőzze magának élőben, lefényképezze jól és dicsőségesen lepipáljon minket. Nem vicc: ha tényleg kapunk fotót, tényleg kitesszük!



    tejbenvajban@mail.velvet.hu

  • 2007.10.29 11:18:24fashion victim

    Főzd meg és lesz rola képed. :)

    Legalabb teszteled, hogy finom-e amiről írtál egy cikket.

  • 2007.10.29 11:31:58Los Alamuszi

    Visont a fotón és a receptben (az itteniben) kb. megfelnek egymásnak a mennyiségek ;-)))



    Hagymácska, igen, ez is egyfajta pesto, csak épp az igazi pestoban van egy jó nagy marék zöld fűszer (minimum bazsalikom, esetleg némi petrezselyem is), ebben meg nincs.

    Ja, és, ugye, ha már hagyomány, az igazi pestot halálos vétek turmixban csinálni, azt csak mozsárban szabadna ;-)))



    Viszont, fincsi olasz diós változat (én ez ismertem korábban), ha a tésztát kecskekrémsajttal kevered össze, és mozsárban tört vagy késsel durvára vágott dióval szórod meg. Én erre is tennék zöldfűszert, de, én naponta le tudnék legelni egy bazsalikom ültetvényt ;-)))

  • 2007.10.29 11:32:57gyb

    fashion victim szégyellje magát, hogy ilyen rosszindulatú :-)



    vajon a bolletje által leszólt és ezért lecserélt kép, amire f.v. elsőként kommentelt, nem a megfözött tésztát ábrázolta? most akkor rakjuk vissza azt, vagy maradjon ez?



    (jó, hogy nem tudok hektóról dekára átváltani, de spec. ha hiperprofi stúdiófotók lennének, én éppen abból gondolnám, hogy nem az fotózta, aki főzte - nem értem, hogy sikerült pont az ellenkezö következtetésre jutni)

  • 2007.10.29 11:55:36Tpancs

    na és milyen legyen a robotgép? segítsetek, kérlek! Ha olyasmi, mint a kávéőrlő: a dió-sajt-fokhagyma kombó bepépesedik, odatapad a gép belsejére, és a végeredmény egy pépes cucc, amiben nagyobb dió-sajt-hagymadarabok vannak. Ha szépen egyenként megőrlöd kézidarálóval (reszelővel), és azután kevered össze, akkor száraz mixet kapsz, amiben csak a fokhagyma pempős.

    ezt a kérdést már egy sütireceptnél megszívtam, ahol a tésztát nem lehetett a receptben megadott (jó drága, menő) géppel készíteni, csak hagyományos, kézi tekeréses darálóval.

    köszi a segítséget!

  • 2007.10.29 12:11:21gyb

    it.esprinet.com/Area_Operativa/CONSUMABILI_IMG/img/10_mc10rc-1.jpg



    én egy ilyennel szoktam aprítani-darálni, összeáll szépen benne a cucc, de gond nélkül ki lehet belöle szedni, nem maradnak benne nagyobb darabok



    a fenti recept elkészítésére mindenképpen kiválóan alkalmas, bár fashion victim valószínüleg ezt sem fogja elhinni, mert nem vagyok odafényképezve a gép mellé, ahogy féldekánként nyomatom bele a diót meg a parmezánt :-)

  • 2007.10.29 13:36:24magyaranya

    Nem kell Olaszországba menni sós-diós kajákért. A legnagyobb lányom kb. 15 éve találta fel a diós rántottát. Rendes omlettet sütött jól megfűszerezve és egy kis darált diót belekeverve. Nagyon finom! A másik állítólag örmény, amikor sok-sok daráltdiót elkeverünk ketchuppal, só, bors, rákenni hússzelekre, rá sok hagymakarika, megint hús, alája krumpli, cseréptálban, tejszínnel kicsit meglocsolva, megsütve isteni. Azt nem állítom, hogy diétás lenne!

  • 2007.10.29 13:43:13Los Alamuszi

    Tpancs!

    Titok abban rejlik, hogy oliva hozáadásával lesz mártásos és nem száraz a dolog, ha adsz hozzá, akkor szerintem mással sem lesz darabos a trutyi.

    Amúgy nekem a nagyobb teljesítményű botmixer jön be ilyesmire a legjobban (most éppen ezem van: www.briver.hu/termekek/haztartasi_gep/konyhai_kisgep/mixer_turmixgep/22077_braun_mr_6550_ca_multiquick_professional_botmixer.html, abban a kis tartályban ezeket elég jól el lehet készíteni, de láttam hasonlót Philipsben is. Lényeg az erős motor).

    De, ahogy mondtam, legjobb ilyesmire a mozsár (Kikában pl. Jamie Oliver féle kőmozsár, bár feleslegesen drága, csak a neve miatt), addig pacsmagolsz, míg garantáltan nem lesz sima a mártás ;-))))

  • 2007.10.29 13:46:40Los Alamuszi

    Ja, és, ha már dió:

    próbáljátok ki, hogy salátákra durvára vágott diót szórtok. A legfinomabb, ha előtte egy kicsit az ember át is pirítja / pörköli egy serpenyőben a diót.

    Pl. rukkola + körte + dió + balzsamecet + olivaolaj vagy káposzta + alma + dió + kis majonéz joghurttal elkeverve!

  • 2007.10.29 17:32:09turbinyek

    biztos finom, és így utánaszámolva alig több mint ötezer kalória

  • 2007.10.30 12:55:58Tpancs

    Alamuszi, köszi a tippeket!

    A kis tartályban van egy penge, ugye? azt hiszem, van ilyen a családban, el is kunyizom... :)



    Turbinyek, a salátareceptre érted ezt? ugye nem? A diós-parmezános tésztában lehet, h kicsit több kalória van, de nem lefekvés előtt kell enni. Ha elég folyadékot iszol, és kicsit serénykedsz otthon a házimunkákban, akkor nyugodtan ehetsz ilyesmiket! :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta