Verstől használt bugyiig: minden, ami automata

A bal oldalon látható a brit InPrint csoport PVM-je. PVM = Poetry Vending Machine, azaz Versautomata. Az ember bedob három fontot, és kijön neki egy vers. Jelenleg Norwich egy könyvesboltjában üzemel nagy sikerrel.

Hiába, van valami romantikus az automatából vásárlásban. Ennek egyfelől valószínűleg ahhoz van köze, hogy a dolog határozottan modern, mert a hagyományos boltokat egy gép helyettesíti. Másfelől viszont a hozzá alkalmazott technológia manapság már bőven retrónak számít, azaz kedves, bumfordi, ismerjük, nem félünk tőle és azt kívánjuk, hogy bárcsak mindig ilyen barátságos és jópofa lenne a technológia, amikor a hétköznapokban találkozunk vele.

Magyarország legmenőbb automatái kétségkívül a Túró Rudi automaták, és itt számunkra nagyjából véget is ér a dolog: azért egy sima kávé-, cigi-, koton- vagy kólaautomata nem megy élményszámba, más itthon meg nem nagyon található.

Nem így például Arnhemben, Hollandiában, ahol egy Bikedispenser nevű cég bicikliautomatákat rendszeresített. Ha az ember megérkezik a városba mondjuk vonattal, a pályaudvaron talál egy ilyen automatát, kivesz belőle egy biciklit, teker vele, ameddig kedve tartja, majd távozáskor a kerékpárt visszaveszi tőle az automata. Amerikában a fenti versautomata képzőművészeti megfelelője virágzik már 10 éve: az Art-o-mat-ból kortárs képzőművészeknek a gépi árusítás céljára tervezett alkotásait lehet megvenni.

Olaszországban természetesen a pasta az a termék, ami nem hiányozhat a gépiesített módon árusított javak közül: Rómában működik egy tésztaautomata. Van, ahol egész közérteket helyettesít a robot, Olaszországban is van már ilyen, de ez a videó egy francia bevásárlópéldányról készült.

Az automaták azonban a világ összes országa közül Japánban a legnépszerűbbek. Itt a tojástól a névjegyig, a horgászcsalitól a virágcsokorig, fagyitól (a Japánban háziállatként népszerű) szarvasbogárig bármit be lehet szerezni gépből. Sajnos azonban kiderült, hogy az iskoláslányok használt bugyiját árusító automata igazából nem létezik.

Ön melyiket hiányolja leginkább a magyar kiskereskedelemből? Kell nekünk a gép vagy jó nekünk az ember?

Oszd meg másokkal is!
Mustra