OFFLINE

Verstől használt bugyiig: minden, ami automata

2007. október 27., szombat 07:35

A bal oldalon látható a brit InPrint csoport PVM-je. PVM = Poetry Vending Machine, azaz Versautomata. Az ember bedob három fontot, és kijön neki egy vers. Jelenleg Norwich egy könyvesboltjában üzemel nagy sikerrel.

Hiába, van valami romantikus az automatából vásárlásban. Ennek egyfelől valószínűleg ahhoz van köze, hogy a dolog határozottan modern, mert a hagyományos boltokat egy gép helyettesíti. Másfelől viszont a hozzá alkalmazott technológia manapság már bőven retrónak számít, azaz kedves, bumfordi, ismerjük, nem félünk tőle és azt kívánjuk, hogy bárcsak mindig ilyen barátságos és jópofa lenne a technológia, amikor a hétköznapokban találkozunk vele.

Magyarország legmenőbb automatái kétségkívül a Túró Rudi automaták, és itt számunkra nagyjából véget is ér a dolog: azért egy sima kávé-, cigi-, koton- vagy kólaautomata nem megy élményszámba, más itthon meg nem nagyon található.

Nem így például Arnhemben, Hollandiában, ahol egy Bikedispenser nevű cég bicikliautomatákat rendszeresített. Ha az ember megérkezik a városba mondjuk vonattal, a pályaudvaron talál egy ilyen automatát, kivesz belőle egy biciklit, teker vele, ameddig kedve tartja, majd távozáskor a kerékpárt visszaveszi tőle az automata. Amerikában a fenti versautomata képzőművészeti megfelelője virágzik már 10 éve: az Art-o-mat-ból kortárs képzőművészeknek a gépi árusítás céljára tervezett alkotásait lehet megvenni.

Olaszországban természetesen a pasta az a termék, ami nem hiányozhat a gépiesített módon árusított javak közül: Rómában működik egy tésztaautomata. Van, ahol egész közérteket helyettesít a robot, Olaszországban is van már ilyen, de ez a videó egy francia bevásárlópéldányról készült.

Az automaták azonban a világ összes országa közül Japánban a legnépszerűbbek. Itt a tojástól a névjegyig, a horgászcsalitól a virágcsokorig, fagyitól (a Japánban háziállatként népszerű) szarvasbogárig bármit be lehet szerezni gépből. Sajnos azonban kiderült, hogy az iskoláslányok használt bugyiját árusító automata igazából nem létezik.

Ön melyiket hiányolja leginkább a magyar kiskereskedelemből? Kell nekünk a gép vagy jó nekünk az ember?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.27 11:05:57Verbalis Inkontinencia

  És az emlékérem nyomtató automaták a várban? :-)

  A Keletiben anno volt egy névjegykártya automata, kb 8 éve én is kipróbáltam, tetszett, pedig nem is lett szép az eredmény. Nem tudom, létezik-e még.

  A Westendben meg karikatúraautomata van. :/

  Az Ikeában meg fagyiautomata, bár sok kreativitást nem enged, tölcsér berak, gomb megnyom és kész. • 2007.10.27 14:50:41meiklokje

  én Belgiumban kenyérautomatát láttam.sajnos nem tudtam kipróbálni,de láttam sokszor buszról

 • 2007.10.27 19:03:37Éosz

  meiklokje 2 euro bedob, sima (a szokásnak megfelelően édeskés ) kenyér kiad

 • 2007.10.28 16:11:11momochan

  kb.6 éve barátaimmal Kiotóban láttunk bugyi automatát egy félreeső helyen. Igaz volt ott még pár érdekes automata: sexvideo, segédeszközök...

  Cigi, üditős, sörautomata mindenütt volt, de csak este 11-ig működtek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta