OFFLINE

Botrányos borravaló-káosz

2007. október 25., csütörtök 08:12

Pár évvel ezelőttig meglehetős olajozottsággal működött Magyarországon a borravaló-rendszer. Aztán ahogy az orvosi hálapénz körül is gyülekezni kezdtek a felhők, egyes vendéglátóipari egységek egyúttal a magyar borravalóadást is kezdik kikezdeni-átformálni. Két kellemetlen meglepetés, egy a Menza, egy a Mezcal étteremből. Avagy: hogyan ne?

1. Nemrégiben indult egy budapesti, de angol nyelvű, jó recepteket remek fotókkal bemutató gasztroblog, a The Scarlet Tines, azaz a Piros Villa. Ők egy szép napon egy (addig) szokatlan kiegészítéssel kapták meg egy vacsora után a számlát a Menza étteremben. Eszerint a borravaló hivatalos neve TIP (vagy ezt csak a külföldi vendégek kedvéért írták így?), összege 10%, amit a fizetéskor kérdezés nélkül hozzácsaptak a számlához, majd egy mozdulattal levonták az illető bankkártyájáról.

2. Még rosszabbul járt a Tejben-vajban egy másik beépített embere a Mezcal étteremben. Vegetáriánus lévén a mexikói specialitások közül sajtos quesedilla-t rendelt, de csirkéset hoztak ki neki, egy pohár sima csapvíz felszolgálását pedig kerek perec megtagadták. Mindezért ők nem 10, hanem 15%-os kötelező borravalót számítottak fel.

Kérdéseink: Valóban megérett-e a reformra a becsületkassza alapon működő, de általában elvárt borravaló intézménye? Jogos-e a "kötelező borravaló"? Jogos-e a kötelező borravaló ("szervízdíj") akkor, ha annak mértéke és kötelező volta vagy belépéskor, vagy az étlapról kiderül? Jobb-e a százalékszámításnál a fix összegű szervízdíj, azaz az olasz rendszer, ahol azért, hogy elfoglaltunk egy helyet az asztalnál, néhány eurót ki kell fizetnünk ("coperto"), de ezen felül borravaló nincs? Ha már kötelező a borravaló, nem lenne-e több értelme itthon azt a kötelező 10%-ot rögtön az étlapon hozzáadni az árakhoz? Hogy lehetne elérni, hogy mindenhol ugyanazt a rendszert használják?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.25 09:32:52Shaq

  Én nem kapok borravalót, ha elvégzem a munkám. Ti kaptok?

 • 2007.10.25 09:32:58omgwtf

  1. ha már le akar húzni, ugyan legyenmábátyám és foglalja bele az árba. bélszín 1000 Ft helyett 1100 Ft és egy szót sem szólok, de ez így tényleg gáz.  2. miért is csupa nagy betű a tip? nem betűszó. megfigyeltem, sok helyen az idegen szavakat csupa nagybetűvel írják: pl. WEB, INTERNET. mégis minek a rövidítése lenne?  3. a "TIP-el" így meg külön pirospont. én úgy "tip-elném", hogy "Tippel" volna a helyes, mivel nem ejtjük másként mint ahogy írjuk, nem kell kötőjel, plusz a -val, -vel toldalékról illene megemlékezni mindhárom betű erejéig. bár, úgy meg félreérthető lenne (nem tudják, mennyi a vége és csak találgatnak? -> tippel), szóval "borravalóval".

  De még jobb, ha nincs is ilyen sor.

 • 2007.10.25 09:36:55mormota20

  rendkívül felháborító ez az egész. at meg, hogy hozzáadják, nem kívánom kommentálni. a vendéglátózás sokszor tényleg annyira lehúzás, hogy legszívesebben ki se mozdulok. miért evidens, hogy adok tíz százalékot?

  RS: teljesen egyetértek, ha meg voltam elégedve, adok, ha nem, akkor nem.

 • 2007.10.25 09:38:52Lova

  A borravaló is olyan lett, mint a hálapénz. A pincér (orvos) azt hiszi, hogy az jár neki anélkül, hogy kiérdemelné. Hát egy f.szt! Dolgozzon meg érte!

  Én lelkiismeret-furdalás nélkül nem adok, ha bunkózik velem a pincér. Még meg is mondom neki miért nem kapott, hátha tanul belőle (bár ebben nem nagyon bízok).

  Hálapénz (?) sztori: belvárosi szülész orvos az első találkozáson közölte a feleségemmel, hogy szülhet nála de egy vizsgálat 7.000 forint (ebből kb. 15 van a terhesség alatt) a szülés pedig 70.000. Mindezt akkor, amikor a feleségem még terhes sem volt. Persze a szülés meg állami kórház szülészeti osztályán történt, úgymond az OEP által finanszírozva.

 • 2007.10.25 09:44:29back2basics

  did you know that TIPPING is not a city in china?

  szerintem amennyiben a szervíz kielégítő, abban az esetben kell borravalót adni, ne menjen étterembe, akinek csak a 6000 HUF-os cote de boeuf-re van pénze, a 10% borravalóra nincs...

  egyébként én egyetem mellett vendéglátóztam és nem dolgoztam olyan helyen(pedig mind I. osztályú volt), ahol a borravalón felül kaptunk volna egy fillért is.

 • 2007.10.25 09:58:21Picinger

  Nekem van pénzem a 10°% borravalóra és nem is szoktam sajnálni, de ha bunkók, szar a kiszolgálás, akkor a kva anyját a pincérnek!

 • 2007.10.25 10:05:42kumming

  Kedves back2basics ! Ne mondjál már olyat hogy: kell borravalót adni. Majd én eldöntöm hogy adok, vagy nemadok borravalót. A baj az, hogy ahol eleve felszámitják, ott olyan is a kiszolgálás, mivel lesz@rja a pincér, hogy elégedett vagy-e, vagy nem, mivel a jatt ugyis megvan.

 • 2007.10.25 10:13:28Amarcord

  Nagyon sok pincér jön ezzel a kifogással, hogy Ő csak a borravalóból él, de ez nagyon gyenge védekezés. Ha valóban így van, akkor talán tényleg meg kellene érte dolgozni, ami ugye abból állna, hogy azt szolgálja fel, amit a kedves vendég kér, nem bunkóskódik, nem mér végig gúnyos arckifejezéssel, ha nem kérek előételt (mondván, biztos mert nincs rá pénzem) és egyáltalán nem vág semmilyen pofát, hanem azon igyekszik, hogy én jól érezzem magam és önszántamból adjak neki minél magasabb borravalót. Úgy gondolom, hogy azért ez nem egy olyan lehetetlen feladat vagy borzasztóan nehéz meló.

  Nekem egy csomó ismerősöm dolgozik pl. értékesítői vezető beosztásban, ahol sokág csak akkor volt fizetésük, ha teljesítettek. Ezt hívják teljesítmény alapú bérezésnek, szóval nekem egy pincér se jöjjön azzal, hogy nem tudja miből eltartani a családját ezért kötelez a borravaló kifizetésére...

 • 2007.10.25 10:29:33Lui_78 (egy se kurva mind királylány)

  Nos, én ezekből tanulva, régóta a következőképpen csinálom:

  amikor kihozza a pincér az étlapot, megkérdem, hogy ővék-e a borravaló, vagy lenyúlja-e a főnök, illetve benne foglaltatik-e a szervízdíj az árban.

  Ebből az értelmesebb pincér rögtön tudja, hogy amennyiben normálisan szolgál ki, kapni fog borravalót. Nem is nagyon szokott baj lenni a minőséggel.

 • 2007.10.25 10:30:09xombat.com

  1. egyel otthon

  2. ha pincerkedesbol valaki nem tud megelni akkor keressen mas munkat

 • 2007.10.25 10:48:32back2basics

  figyelmesen olvasva a kommentemet szerintem egyértelmű, hogy akkor KELL adni, ha KIELÉGÍTŐ a szervíz, azaz a vendég elégedett a kiszolgálással.számtalanszor kitettem én magam is a lelkem,és nem kaptam semmit, mégis megéltem és tandíjat fizettem.

  Amarcord, sokszor a vendég is tuskó, hidd el nem olyan könnyű 16 órát vigyorogni és utána még lestandolni, kitakarítani az éttermet. megbecsülöm az iromámat azok az évek után, de nem általánosítok és nem becsülök le embereket csak azért mert már az asztal másik oldalán vagyok.

 • 2007.10.25 10:48:41back2basics

  figyelmesen olvasva a kommentemet szerintem egyértelmű, hogy akkor KELL adni, ha KIELÉGÍTŐ a szervíz, azaz a vendég elégedett a kiszolgálással.számtalanszor kitettem én magam is a lelkem,és nem kaptam semmit, mégis megéltem és tandíjat fizettem.

  Amarcord, sokszor a vendég is tuskó, hidd el nem olyan könnyű 16 órát vigyorogni és utána még lestandolni, kitakarítani az éttermet. megbecsülöm az iromámat azok az évek után, de nem általánosítok és nem becsülök le embereket csak azért mert már az asztal másik oldalán vagyok.

 • 2007.10.25 10:51:38Josagos

  Az a "borravaló" ami benne van a számlában, az felszolgálási díj.  Itt lehet róla olvasni: www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/sajtokozlemenyek/dij20060223.html  Az étlapon fel kell tüntetni, hogy létezik, a 15%-ot nem haladhatja meg.

  Nem hiszem el, hogy egyikőtök sem hallott róla. :(((

 • 2007.10.25 11:05:56back2basics

  irodámat, sorry

 • 2007.10.25 11:12:20mormota20

  inkább talán azt kellene szabályozni, hogy ne lehessen felszolgálót tartani úgy, hogy csak a borravaló a fizetése. így sem értem, hoyg lehet.

 • 2007.10.25 11:12:56akárki

  Lui78. ez jó!

 • 2007.10.25 11:14:30back2basics

  úgy lehet, hogy utalják a minimálbért, amit folyamatosan vonnak le később a borravaló rád eső részéből, a jobb helyeken megtarthatod a minimálbért.

 • 2007.10.25 11:31:04TGV

  New Yorkban van az, hogy az etlap arait kapja a vendeglo es a 15% tipet pedig a felszolgalo, abbol el.

  Parizsban viszont az etlapon olvashato arat kell fizetni. Es mindenki annyit fizet es semelyik pincer nem vagja az arcot, ha nincs borravalo.

  Raadasul a kezbe adott borravalo inkabb sertes, mint jutalom, ugyhogy ugy szokas adni, hogy amikor ki van fizetve a szamla, akkor az asztalon hagyjak. Es a pincer nem is veszi el, amig a kliens az etteremben van. Es a borravalo 5% korul mozog.

  +a taxisnek sem kotelezo borravalot adni, nem vag arcot, ha a papirpezbol vissza kell adnia es meg szamlat is kernek tole. +a taxiorak soha nincsenek megbuheralva.

 • 2007.10.25 11:31:07Marvin

  Na azért az olaszoknál a szervízdíj tartalmaz némi szolgáltatást. Pl. Rómában az egyik helyen a 3 EUR-ban benne foglaltatott az asztalon lévő oliva, reszelt parmezán, balzsamecet + ásványvíz (amit autómatikusan hozzák ha fogy). Aztán Szicíliában a 2 EUR szervízdíj fejében kaptunk pár falatka előételt plusz a vacsora végén két pohárka Malvasiat. Nem is beszélve az olasz kiszolgálásról, vendégszeretetről.  Itthon azon vagyok kiakadva, mikor egy szórakozóhelyen (West Balkán, Szimpla kert, Ellátó) a pultos húzogatja a száját, mert nem adok borravalót. Mi a fenéért adnék, mikor nekem kellett oda mennem, sorban állnom és sok helyenként műanyag pohárból fogyasztanom a sört, vizes pohárból a bort?

 • 2007.10.25 11:31:17brand_boy

  Beteg ez az ország,nem lesz itt rend soha.

 • 2007.10.25 11:31:58TGV

  New Yorkban van az, hogy az etlap arait kapja a vendeglo es a 15% tipet pedig a felszolgalo, abbol el.

  Parizsban viszont az etlapon olvashato arat kell fizetni. Es mindenki annyit fizet es semelyik pincer nem vagja az arcot, ha nincs borravalo.

  Raadasul a kezbe adott borravalo inkabb sertes, mint jutalom, ugyhogy ugy szokas adni, hogy amikor ki van fizetve a szamla, akkor az asztalon hagyjak. Es a pincer nem is veszi el, amig a kliens az etteremben van. Es a borravalo 5% korul mozog.

  +a taxisnek sem kotelezo borravalot adni, nem vag arcot, ha a papirpezbol vissza kell adnia es meg szamlat is kernek tole. +a taxiorak soha nincsenek megbuheralva.

 • 2007.10.25 11:33:29Verbalis Inkontinencia

  Én pl a kajafutároknak mindig adok.

  De tényleg az a gond, h. úgy gondolják, ez jár nekik. Én sem kapok borravalót, ha kedves vagyok az ügyféllel és megoldom a problémáját. Egyszer fordult elő, h. nem volt nálam, csak pont a pizzára való. Cserébe akartam adni egy csokiszeletet, mert volt egy otthon. Mondom, hogy sajnos ennyim van, erre mosoly arcról leolvad, rondán néz, motort feltúráztat, kilő, köszönés nélkül elhúz.

  Ennyire azért csak nincs rászorulva arra a 150 ft-ra...

 • 2007.10.25 11:35:35akárki

  back2basics, én is becsülöm az irodámat, én is voltam pultos, de a pincér munkája, hogy kivigye az ételt és vigyorogjon. Hiába paraszt a vendég. Ha ezzel problémája van, akkor keressen más munkát. Én mindig nagyon udvarias vagyok, ha valami bajom van, akkor is úgy jelzem, ezért nem hiszem, hogy pont nálam kellene pofákat vágni. Vagy a tahó vendégeknek ezt nem merik?

 • 2007.10.25 11:47:53back2basics

  nem értitek, vagy nem akarjátok érteni, amit írtam? Aki nem megfelelően szolgál ki, nem tesz meg mindent, annak ne adjatok!!!

  véleményem szerint ez ennyire egyszerú, nem napi jócselekedetként kell jattot adni, hanem ha elégedett vagy. amit tobábbra is ki szeretnék hangsúlyozni, az az, hogy nem minden pincér/felszolgáló húzza a száját még akkor sem ha a kedves vendég szétalázza, mert sokaknak ez szórakozás...

 • 2007.10.25 11:59:39Amarcord

  back2basics igazad van, hogy sok a tahó vendég aki élvezi ha alázza a pincért, de hidd el, az ilyen nem csak a pincért alázza, hanem mondjuk a beosztottját is és az sem vághat pofákat, mert nem tetszik neki, hanem próbál hozzá jóképet vágni és a havi fizetésre gondolni. Ennyi.

  Én összegezve tényleg azon a véleményen vagyok, hogy igazságtalan kötelezően elvárni a borravalót, mert ezt a vendégnek kell eldöntenie, hogy ad vagy nem. Egyébként meg ha a vendég tényleg mindennel elégedett és ennek ellenére nem ad egy vasat se, az már tényleg tahóság.

 • 2007.10.25 12:02:07back2basics

  Amarcord egyetértünk!

 • 2007.10.25 12:05:58Amarcord

  Ja, a meg nem érdemelt borravalóhoz még annyit, hogy azzal is nagyon fel tudnak bosszantani, ha valahol pl. 980Ft-ért vásárolok, adom az ezrest és az eladónak esze ágában sincs megpróbálni visszaadni a húszast. Na ilyen esetben mindig visszakérem (nem azért mert sóher vagyok, vagy mert rászorulok) és látványosan tudom a kezem nyújtani érte, mire persze azonnal megkapom a pofavágásokat. Pedig ellenkező esetben, ha látom, hogy visszaadná a pénzt, sokszor otthagyom.

 • 2007.10.25 12:13:30gossip

  a TIP eredetileg igenis betuszo, legalabbis eredetileg az volt. megpedig: To Insure Promptness.

  meg a neveben is benne van, h mikor kell adni...

  forras: Debra Ginsberg: Waiting- True Confessions of a Waitress

  olvassatok el amugy, mert nagyon jo es tanulsagos :)

 • 2007.10.25 12:15:20Brizsitt

  Én is csak akkor adok, ha meg vagyok elégedve a kiszolgálással. Ha húzogatja a száját egy pincér, akkor nem. Ez persze kifejezetten akkor idegesít, ha olyan helyen csinálják, ahol az ember azt várja el, hogy normális legyen a pincér. Részemről azért szoktam el a Liszt Ferenc térről(a szokásos "felvonuláson" kívül), mert a legtöbb helyen nagyképűsködnek a pincérek. Miért is?

 • 2007.10.25 12:23:13Rocko-

  nem olvasom végig a kommenteket, nem is érdekelnek, csak a tisztánlátás kedvéért (dolgoztam vendéglátásban):

  1) tip. magyarul szervízdíj. ezt kötelezően feltüntetik az étlapon. általában 10-15%. ha úgy tetszik munkadíj.

  2) jar. ha a vendég úgy dönt, h tetszett neki a kiszolgálás, akkor x összeget hozzáír a számlához.

  3) jatt. az a pénz, amit kézbe ad a felszolgálónak, mert tetszett neki a munkája.  az elsőt kötelező jellegűn kell adni, ott ahol kéri ezt az étterem. ha nem tetszik, lehet keresni másik étteremet. utóbbi kettőt a vendég adja, belátása szerint. azért, mert tetszett neki a kiszolgálás színvonala. a kulcsszó: szolgáltatás.

 • 2007.10.25 12:29:12omgwtf

  hát, először azt hittem, hogy ez a To Insure Promptness olyasmi, mint a Fuck-ra a Fornication Under King's Consent vagy mi. (=vicces hülyeség) de szorgosan utánaolvastam, és láttam, valóban van ilyen betűszó, hogy TIP, mint To Insure/Increase Performance/Promptness, de szerintem ez logikai bukó, mert utólagos fizetéssel nem nagyon tudok biztosítani semmit, ami addigra már megtörtént, ergo itt valami másról lesz szó.  hivatalosan a tiphez ilyesmi van írva - ami 4. jelentésben "A small sum of money given to someone for performing a service; a gratuity." - hogy (origin unknown).

  kit tudja? mindenesetre a TIP-pel lenne minimum. :)

 • 2007.10.25 12:30:17Macaroon

  A Pompei sok sok évvel ezelőtt kedvenc helyünk volt, imádtuk. Aztán jött egy váltás és totálra ledöbbentem. Ugyanez amit vki írt: észre sem vettek, aztán meg röhejes cézársalátát hoztak ki, óriás tányéron hatvan kiló saláta apróra elégetett mini csirkehúsokkal, de nagyon nagyon kevéssel, lehetett vagy 5 deka. WestBalkán és egyéb helyeken (Sziget) nem adok borravalót. És bárhol csak akkor adok ha meg voltam elégedve a kiszolgálással...nem értem az orvosi cuccot sem, ott a nevében, hálám jeléük adom. Nem előre! Akkor adjon róla számlát ennyi!

 • 2007.10.25 12:33:51omgwtf

  na jó. tip, jatt. tökugyanaz, csak más eredetű nyelvből lett átvéve, és egy csoport kitalálta, hogy másra fogja használni. ennyi erővel az étterem előírhatná, hogy van egy márklár (á la South Park) nevű tétel, ami meg azért jár, hogy a pincér piros csokornyekkendőt visel. mindent kötelező jellegű adni, amit az étterem kér, tökmindegy, hogy mennyire "jogos". és inkább ez utóbbiről folyik a témázás. szerintem.

 • 2007.10.25 12:42:40gossip

  omgwtf:

  ahol olvastam errol, az iro azzal ervelt, h ez nem egyedi peldakra vonatkozik, hanem magara az otletre (marminthogy To Insure Promptness). tehat a felszolgalok tudjak, h akkor fognak csak extra penzt kapni, ha megfeleloen dolgoztak.

  ja es elkepzelni sem tudom, hogy miert gondoljak a pincerek, h engem erdekel az anyagi hatteruk. a szolgaltatasaert adok borravalot, nem a becsuszott gyerekei szamatol fuggoen.

 • 2007.10.25 12:48:34Avenarius professzor

  de jo ez a téma, index-cikket is megérdemelne.  a Mezcal étterem meg név szerint pellengérre kerülhetne, menjen a picsába az ilyen vendéglátó.  építő hozzászólásom nincs :)

 • 2007.10.25 13:10:52omgwtf

  "h ez nem egyedi peldakra vonatkozik, hanem magara az otletre (marminthogy To Insure Promptness). tehat a felszolgalok tudjak, h akkor fognak csak extra penzt kapni, ha megfeleloen dolgoztak."  ja az úgy oké. még lenne is benne ráció. félreértettem, aszittem etimológiázunk. bocsi. :)

 • 2007.10.25 13:47:09Cir

  Szerintem akármilyen is a felszolgálás, nem lehet kötelezően elvárni senkitől, hogy adjon borravalót. A pincér azért van ott, hogy szépen mosolyogva szolgáljon ki engem. Ezért lett felvéve. Pont. Én sem kapok senkitől + 10% fizut, ha normálisan elvégzem a munkámat. Viszont nem kevesebbet kapok, ha rosszul dolgozok, hanem kirúgnak.

  Egyébként dolgoztam vendéglátóban és a véleményem ellenére általában adok borravalót. De utálom, ha elvárják. Ahol meg alapból felszámolják, ott meg sem fordul a fejemben...

 • 2007.10.25 14:42:12esclave de boulot

  Kulfoldon is van. Az en problemam az, hogy akkor minden etteremben legyen es ne varjanak el meg + borravalot is.

 • 2007.10.25 15:35:20Emiceha

  Roppant stílusos megoldást láttam a minap egy vidéki étteremben, ahol kultúrált, kedves, eredeti és vendégmarasztaló kiszolgálásban (szóval hamisítatlan Magyar Vidéki élmény) volt részem: borravaló felajánlásakor a kijárat mellett lévő gyüjtőedényre mutatott a felszolgáló, és azt mondta, hogy ha meg voltam elégedve mindennel, és ezért plusz pénzt is vagyok hajlandó nekik itt hagyni, azt oda helyezzem.  Zseniális húzás. Természetesen ott landolt a 10 százalék. De ez mennyivel emberibb már??!??!

 • 2007.10.25 16:49:39THC

  Ha valaki a borravalóból kénytelen megélni, akkor legyen kedves,előzékeny,profin szolgáljon ki, hiszen azért mentem oda, neki meg pont az a dolga. Amennyiben nem megfelelő a kiszolgálás, ha a hangsúly hibázik, ha nem úgy néz, ha túl sok, ha túl kevés, ha bármi bajom van, NEM ADOK BORRAVALÓT! És, ha a fizetésnél furcsán néz, akkor még el is magyarázom neki, hogy mit csináljon máskor másként!Ennyi. Én vagyok a vendég, nem kérek elnézést.

 • 2007.10.25 19:54:49nafretiti

  Utálom, hogy elvárják a borravalót! Mi jogon?!, mindenki kap fizetést, és engem sem vágnak meg hó végén semmiféle 10 vagy akárhány %-al!

  Az lesz a következő,ha farmert veszel ott is kell majd borravaló???

 • 2007.10.25 20:58:24kadarnepe

  Kötelező szervízdíj több országban is létezik, ez nem újdonság (csak még nálunk szokatlan). Van ahol százalékos (pl. az íreknél is előfordul ilyen), van ahol fix összeg (teríték az olaszoknál). Szerintem a lényeg az, hogy ez mindenhol egyértelműen és jól láthatóan fel legyen tüntetve az étlapon.  A mai magyar vendéglátás egyébként sokat fejlődött az elmúlt 15 évben, a kiszolgálás javult és egyre ritkábbak a kemény átvágások. Aki nem hiszi próbáljon beülni valahová Prágában és csodálkozzon! Vannak helyek ahol egyszerre van teríték + szervízdíj ami az étlapon jobb esetben csak elvétve szerepel, durván elszámolják a tételeket és még csak az összeadások sem sikerülnek túl jól. Tisztán ugyanaz az érzésem volt, mint 20 évvel ezelőtt bárhol hazánkban. Persze ott is vannak tutti helyek, de mintha évről-évre romlana ott a helyzet. Persze nekik könnyű, rengeteg turista jár hozzájuk...

 • 2007.10.26 00:43:04blublu

  Na de miért van szervízdíj? Külföldön sem értem. Ha van parmezán és olivaolaj az asztalon, intézzék el, ahogy szeretnék, mondjuk kalkulálják az árba. Szerintem inkább taszító a szervízdíj, mint hivogató - megyek is más étterembe. Miért kell fizetnem azért pluszban, amit már eleve tartalmaz egyszer az éttermi ár, vagy ha nem, mi értelme van külön feltüntetni? Az étteremben a vendéget kiszolgálják, ezért van - na de a szervíz, az már egészen más történet...

 • 2007.10.26 22:04:25Ludovika

  Na, velunk ugyanez tortent a Cafe Factory-ban, a Jokai utca 28-ban. Pedig a vacsi es a bor is nagyon jo volt, a pincercsaj is nagyon jofej volt, es nyilvan a mi figyelmetlensegunk volt, hogy nem vettuk eszre, hogy a szamlan feltuntettek az etel es ital arat, majd egy alahuzott vonal, a borravalo osszege, 10%, es alahuzott vonal utan a teljes vegosszeg. Na, mi ezt nem vettuk eszre, es meg erre hagytunk fejenkent 10% borravalot. A durva az volt az egeszben, hogy a pincercsaj ezt vegig asszisztalta, es egy szot sem szolt, mondjuk, hogy ugye tudhjatok, hogy bele van mar szamolva az osszeg, stb. Persze tudom, hogy igy maga alatt vagta volna a fat, igy viszont tutira nem m egyek oda vissza, mert valahogy - hiaba a mi figyelmetlensegunknek koszonheto - megis ugy erzem, hogy kicsit at lettunk b..va... :(

 • 2007.10.28 20:24:49[]

  "Roppant stílusos megoldást láttam a minap egy vidéki étteremben, ahol kultúrált, kedves, eredeti és vendégmarasztaló kiszolgálásban (szóval hamisítatlan Magyar Vidéki élmény) volt részem"  megirnad, hogy ez hol volt? thx!

 • 2007.10.29 11:54:25Flea

  Minél felkapottabb egy hely annál parasztabbak a pincérek. Egy-egy kisvendéglőben, hova sűrübben járok (értsd havonta egyszer-kétszer) előre köszönnek és sajnálják, hogy régen jártam náluk. Ha bemegyek egy "menő" helyre és nincs rajtam replay farmer, meg gucci szemüveg olyan mintha láthatatlanná válnék. Valami istenverte felsőbbségi érzése van ezeken a helyeken a pincéreknek, kimértek és parasztok. Aztán van például a Malom-tó, ahol érdekes módon prfoi a kiszolgálás és elnézést kér a pincér, ha lecsöppen a bor mikor tölt, mert ha kifogy a pohár azt észreveszi és hozza az üveget...

  Liszt Ferenc tér, Andrássy út sucks

  Balatonfüreden egyszer nagyon kiakadtunk a kiszolgáláson, nem adtunk borravalót, mire kijött a főpincér és megkérdezte, hogy mi a baj. Elmondtuk neki és elnézést kért, egy héttel később az a pincér már nem volt a helyen. Új étterem volt és nem engedhették meg maguknak, hogy másnap valaki ne oda menjen vacsorázni, ha aznap elégedett volt

 • 2008.01.14 19:56:19Crisp!

  Well I have been back to Menza since, just to give it another chance. Host (Árpád) apologised about the "TIP" added to the bill and explained TIP is only an indication, not compulsory, and usually only applied to French Spanish Italians etc as they don't have a tip culture. Not sure what to make of this but I did enjoy a wonderful meal; recently my friends did too - it is hard to fault the wonderful atmosphere there - just some of the waiters are a little sour. It appears as if they may have pulled up their socks a little - and we should be glad if they did; it was always one of my favourites. If they remedied this ambivalence they'd be on my top list! Pirosvilla.

 • 2008.07.22 15:03:02Pincúr

  sziasztok!! csak egy pár kommentet olvastam el..de szeretnék hozzáfűzni én is..felszolgálóként dolgozok egy olyan helyen,ahol külön ráütjük a számlára a tippet..avgyis a felszolgálói díjat..elárulom nektek,hogy hogyan is működik ez..és akkor talán kicsit megértitek a helyzetünket( a felszolgálók helyzetét)..abban az étteremben,ahol dolgozok 12% a tip..a külföldi asztalokra ezt automatikusan ráütjük,mert külföldön az a szokás,hogy az ár tartalmazza ezt,tudom,hogy nagyon durva árak vannak,és kb 7-8szoros haszna van a tulajnak..de mievl egy önző,kapzsi alak,ezért ő még többet akar..és pontosan ezért,ha nekünk felszolgálóknak,nincs meg a 12% borravaló a magyar asztalokon..akkor azt tőlünk vonja le..pl.van egy magyar 10ezer forintos asztalom és nem 12 ezerből kér vissza a vendég,hanem pl 11ből,akkor nekem az,hogy 2 órán keresztül kinyaltam még a seggüket is,1000ftomba kerül..mert azt tőlem vonják le..sok esetben pedig még ennyi borravalót sem kapok..beismerem,néha én is hibázok,de az esetek 90%ában nem én tehetek arról,hogy nem kapom meg a 12%ot..sokszor az emberek cska kerekítenek..ezért van az,hogy sokan ráütjük a magyar asztalokra is a tipet.nem vagyunk mi rabszolgák,hogy ingyen dolgozzunk..sőt,még nekünk kell fizetnünk,hogy kiszolgálunk egy asztalt..ez nevetséges..tudom,nem fer tőlünk a tip,de valamiből nekünk is meg kell élnünk..és sztem aki nem teheti meg,hogy megadja a 12% felszolgálási díjjat,az ne Budapest legdrágább éttermeibe üljön le vacsorázni..  Kedves Infomake!!

  Nem tudom,te mit szólnál ha napi 16 óra kemény munkádra azt mondanám,leszarom,hogy mennyit kapsz,old meg a fizetésed úgy,ahogy akarod..csak egy napot dolgoznál vendéglátásban egy Liszt Ferenc téren lévő étteremben,és miután megkaptad volna a fizetésed,biztos vagyok benne,hogy megsajnálnád a többi pincért,és mindig megadnád a 12% borravalót,ha étterembe mennél..Manapság már ráadásul minden jólinformált,művelt ember tudja,hogy a pincérek a borravalót kapják fizetésül,és annak is általában csak egy bizonyos részét kapják meg..  Sajnos,undorító lett a vendéglátás..

 • 2008.07.22 16:15:06dézi

  Pincúr! De akkor, ha Te fizetsz azért,hogy kiszolgálj egy asztalt, akkor minek dolgozol? Vagy mégiscsak megéri? Nem értem,mert sosem dolgoztam borravalóért, de részleteket mondj,hátha tisztább lesz a kép.  OFF: Vki meg tudja mondani,hogy egészséges többre hivatottnak látszó férfiak Mo-on miért támasztják a benzinkutat? Már mindenhol önkiszolgáló a világ nagy részén, sőt van ahol még shop sincs,teljesen önkiszolgáló, kártya lehúz ,bepötyögöm mennyiért akarok tankolni, megtankolok, továbbállok. De Mo-on olyan kellemetlen nekem nő létemre egy apám korú férfinek borravalót adni,mert úgy áll ott előttem. Mindig úgy érzem megsértem.

 • 2008.07.22 16:21:39dézi

  Pincúr!

  Borravalóról ajánlom:

  Tarantino:Kutyaszoritóban (Reservoir Dogs)első jelenetei.

  De ott egyedülálló családanya pincérnőről beszélnek,nem pedig 20 éves tetováltszemöldökü,kollagénesszájú, mőkörmökkel felszerelt maca pincérnőkről, akik Mo-on tömegével vannak!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta