OFFLINE

Étteremteszt: Mandragóra Kávéház

2007. október 23., kedd 12:38

 

Vonka úrral vacsoraidőben érkezünk a budai alsó rakpartot a Margit körúttal összekötő egyik kis utcában, a Kacsában található Mandragóra Kávéház barátságos teraszához. Kint senki, úgyhogy bemegyünk. Vonka úr régi barát és a legmegfelelőbb ember egy kis étteremmustrára, mert számos helyen dolgozott már a pincér pozíciótól kezdve az üzletvezetőiig, és általában zavarja, hogy Magyarországon az emberek nem tudják, mit várhatnak el egy étteremtől.

 

Rajtunk kívül 3-4 vendég van a szépen felújított Singer varrógépasztalokkal és a hozzájuk illő, a hetedik kerületi romkocsmák világát idéző székekkel berendezett teremben. A hangulat barátságos, de a régi, kicsit rozoga székek nem igazán alkalmasak arra, hogy sokáig ücsörögjön rajtuk az ember. "A heti ajánlatot kifejezetten ajánlom. A lacipecsenyét különösen" – mondja az asztalunkhoz toppanó pincér, miután megtudta, hogy vacsorázni kívánunk. "Széles italkínálat, végig prémiumitalok. Határozott ételválaszték, jól kitalált ételekkel” – jegyzi meg elégedetten szakértő partnerem, miután végigböngészte az étlapot.


 
 

Előételnek krémeket kérünk. Én a sültpaprika krémet (700 Ft), Vonka úr az erdélyi padlizsánkrémet (800 Ft) választja. A sültpaprika krém túl borsos előételnek. „Kicsit kesernyés is. Lehet érezni, hogy meg lett égetve. A paprikának van egy kapszaicin tartalma, ami hő hatására megkeseredik” – szakértett Vonka úr, miután belenyalt az előételembe. Saját választásával viszont tökéletesen elégedett: „A lilahagyma zseniális benne. Pont annyira savanykás, hogy beindítja az ember nyáltermelését”. A lilahagymásan, fokhagymásan készített krém tényleg a tökéletesség határát súrolta. Ilyen erős kezdés után nehéz a folytatás.

 
 

„Az erőleves klasszikus recept szerint teljesen zsírmentes. Ezt úgy szokták elérni, hogy különböző vásznakon átszűrik, illetve a legvégén akár itatóspapírral a felszínről a maradék zsírcseppeket leszedik” – kritizálja a gusztusos zsírcseppeket spenótos derelyés erőlevesem (490 Ft) tetején Vonka úr. „És azt gondolod, ez bárhol elvárható?” – kérdezem. „Azt mondom, hogy az, hogy leszűrjék, bárhol elvárhatónak kéne, hogy legyen” – szögezi le ellentmondást nem tűrően. A levesben úszkáló két derelye csak félig főtt meg, így elfogyasztásuk körülményes. Vonka úr a pincér szavának engedve a heti ajánlatban szereplő zöldbablevest kéri kacsamelles derelyével (750 Ft), de nincs vele kibékülve. Zavarja a kemény derelye és, hogy a kacsamell csak nyomokban fedezhető fel benne.

 
 

A főételeink a konyhafőnök ajánlotta lacipecsenye sültpaprikával, petrezselymes burgonyával (2050 Ft) és a kacsamellsteak pikáns ribizlivel (2350 Ft) lényegesen jobban sikerültek, mint a levesek. Lacipecsenyém annak ellenére, hogy igen sós volt, abszolút jó élményeket hagyott, mert ilyen jó petrezselymes krumpli, mint amit ehhez adtak, talán nincs is. Igazi tavaszi hangulat az ősz derekán. Vonka úr elvárásainak viszont nehéz megfelelni: „Hiányérzetem maradt a kacsamell után. Tisztességesen, szépen elkészített étel volt. Nem emelkedik ki a sorból. Azt hiszem még mindig a padlizsánkrém vezet”. A desszertnek kapott házi csokitorta fehércsoki habbal, áfonyalekvárral (590 ft) a valóságban is olyan tömény volt, mint a neve.

 
 

Annak ellenére, hogy ettünk túl sós, túl borsos és még alulízesített ételt is, nehéz rosszat mondani a Mandragóráról, mert az ember jóllakottan és jókedvűen távozik a családias helyről. „Nem egy klasszikus étterem, ahol a középpontban az étkezés áll. Van, aki teázik, van, aki sütit eszik, van, aki vacsorázik. Klasszikus társadalmi találkozópont. Lehet érezni, hogy szeretettel, odafigyeléssel csinálják. Hangyányit érezni az erőltetettséget” – summázta az élményeket Vonka úr.

 

Termelés (ételek): 7/10

 

Értékesítés (kiszolgálás):8/10

 

Szolgáltatás (atmoszféra):7 /10 (mert a mosdó a vendégtérbe nyílik)

 

Ár/érték: 8/10

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.23 14:11:21katjana

    én is szeretem a hangulatát. és hogy akárhányszor hajigálja le a gyerök a szívószálat/kanalat stb, minimum felveszik, v. hoznak újat, ha látják.

    egy nagy bajom: miért nincs gyerekszék? (év elején még nem volt)

    miért nincs egyáltalán minden étteremben gyerekszék? ikea, 3000 ft körül tökre megfelel.

  • 2007.10.23 14:21:08katjana

    OFF

    gyülekező gasztro kérdéseim:

    melyik fajta makarónitésztát veszitek? én mindig csak a gyermelyit látom, amihez nincs sok kedvem. nincs olasz? és főleg durum?



    már több,mint 2 éve kivonta a tesco a saját forgalmazású kaktusz-lime dobozos, literes italát. nagyon olcsó és k. finom volt. nincs tippetek hasonló árfekvés/mennyiség ügyében?



    csak akartam még azt is mondani, hogy a lengyel füstölt eidami a legkellemesebb középkategóriás füstölt sajt mostanág!



  • 2007.10.23 16:07:33Nyekkk

    Katjana : 05-ős Barilla spagetti...mindenütt van már sztem.Na de aki a Tescoban vásárol... :D

  • 2007.10.23 18:04:33katjana

    néha sikerül eljutnom oda, de csak szegeden, ha nagyizik a gyerek. mi is vele a baj? előre bekterizált nyesedéket nem veszek.

    barilla is van ottan, csak ezt a 05öset nem kerestem még.

  • 2007.10.23 19:33:12Kobaljov

    Hmm ha jól számolom Vonka úr számláját akkor 4500 + italfogyasztás, tehát min. 5000-5500 forintot hagyott ott egy vacsoráért, ezért azért lehetnek igényei. Ahogy elnézem a kacsamellsteak nagyságát, nem csoda, hogy elő és utóétel és leves is kellett mellé.

  • 2007.10.23 19:46:22fedaykin

    Kacsamellsteaket Füreden kell enni, az igaz, hogy el is kérik az árát (ha jól emlékszem 3500 forint) de egy egész mell és valami ŐRÜLETESEN jó!

  • 2007.10.24 09:51:45celluxmag

    Mit jelent az, hogy "Hangyányit érezni az erőltetettséget."? Mit erőltettek?



    A másik: "Magyarországon az emberek nem tudják, mit várhatnak el egy étteremtől." Neee, jó? Léci...



    Ma-gyar-or-szá-gon...már megint ez! Kurvára tudom, mit várnék el minden kereskedelmi egységben, minden rohadt itt készült terméktől, minden étteremben, vagy szolgáltatótól...csak hát ugye, lényegtelen ez, hiszen a másik oldal soha nem azt adja...nézzetek már át egy pillanatra a Homárra jó, és akkor majd meglátjátok, hogy igen, vannak elvárásai a kedves vendégnek még itt is...csak hát, hiába!



    Na EZ AZ ERŐLTETETT...

  • 2007.10.25 02:19:52Té, mint Tamás

    Cellux, hiába háborodsz fel, én is néha csodálkozom, hogy az emberekben mennyire él még az előző rendszer gazdasági működése.

  • 2007.10.26 17:21:04bibiibib

    Nem tudom hogy miért kell ennyire pattognotok a szöveg nyelvtani szerkesztésén...tudjátok ezt hívják írói szabadságnak...meg azt végképp nem tudom, hogy miért húztad fel magad ennyire celluxmag ezen a két soron....

    Nekem elismerésem Vonka úrnak és társának, szerintem nagyon jó kis "kritika" lett, amiben nincsen semmi kivetni való!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta