OFFLINE

A szezon kedvence: sütőtök krémleves

2007. október 16., kedd 15:00


Az összes évszaknak megvan az a néhány saját étele, amelyet kizárólag ilyenkor tudunk elképzelni, máskor nem is kívánunk. Alapanyaga, hőmérséklete, állaga, színe miatt máskor fel sem merül. Ugyan láttunk már sütőtök krémlevest pesti étterem nyári napi ajánlatának részeként, de hát a város vendéglőiben számos bizarr furcsaságot lehet néha felfedezni. Márpedig a sütőtök természetesen őszi, téli dolog. A halloween kapcsolatba nem mennénk túl komolyan bele, mert - bár egyéb globalizált jelenségekhez hasonlóan, bekúszott az életünkbe, ha máshol nem, a kirakatokban – azért nem hinnénk, hogy valaki ebből az alkalomból főzné a tökös fogásokat.

A leves a hazai éttermek étlapját csak néhány éve hódította meg, azóta viszont állandó szereplővé vált. Elrontani szerintünk nemigen lehet, recept pedig annyi van az interneten is, hogy mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Alábbiakban szeretnénk megosztani a saját kedvenc változatunkat. A tököt sütjük, így megkíméljük magunkat a zöldség idegőrlő hámozásától és darabolásától, ráadásul koncentráltabb, intenzívebb lesz az íze. Ízlés szerint más fűszerekkel is lehet variálni (chili, őrölt római kömény, gyömbér, koriander, stb.) Jó főzést!

Hozzávalók (4 személyre)

egy kb. 1kg-os sütőtök
1 nagy krumpli, meghámozva, felkockázva
1 közepes alma, meghámozva, felkockázva
1 közepes hagyma, felaprítva
1,2l húsleves (lehetőleg házi)
2 ek vaj
1 ág friss kakukkfű (ha van)
2 ek méz
1/2 narancs leve
só, bors, szerecsendió
opcionális: 1 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 190C-ra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A sütési idő vége előtt 20 perccel egy lábasban, a vajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát. Amikor már megpuhult, hozzáadunk 2ek mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük- ez kb. 15 perc (ha a krumplit kis kockákra vágtuk). Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát (kb. 60-70dkg). Robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, ha kell, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Aki még gazdagabb, lágyabb levest szeretne, önthet hozzá kb. 1dl-nyi tejszínt, de nélküle is finom. Pirított tökmaggal, tökmagolajjal, vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

További levesek a Chili és Vanilia blogon!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.16 15:19:30dzsedofka

    hű, de éhes lettem. :)

    amúgy létezik valami pikánsabb sütőtökmártás? valami hús mellé való dologra gondolok.

  • 2007.10.16 15:26:29theba

    imádom a sütőtök krémlevest:-)uhhh,tud valaki olyan helyet ahol állandó szereplő az étlapon?

    egyszer ettem egy istenit a dózsa györgy metrónál egy kifőzdében,de azóta nem találtam sehol....

  • 2007.10.16 16:57:28meeerkat

    pont ma ettem sütőtök-levest a kedvenc olaszomnál, aki igazából Jani :)

  • 2007.10.16 17:18:07nele

    en paradicsomos-hagymas alapon szoktam megparolni, fuszerkent egy-ket szaritott chili, fokhagyma, fekete kardamom, majd a vegen, puresites utan kokusztej jon bele.

  • 2007.10.16 19:24:14Los Alamuszi

    Két évvel ezelőttig, az első sütőtök krémlevesig ránézni nem bírtam a sütőtökre, de azóta! ;-)))

    Én másképp csinálom a levest, de, ha már sütőtök, akkor:

    sütőtökös ravioli:

    egy mozsárban összetörünk pár gerezd fokhagymát, 1 chillit, kakukkfüvet, bazsalikomot, sót és 2-3 löttyintésnyi olivaolajat. Ezzel bedörzsöljük a negyedekbe vágott sütőtököt, amit megsütünk sütőben. Ha kihűlt, a húsát összetörjük és elkeverjük egy doboz ricottával.

    Ezt töltjük bele a szokott módon készített tésztába.

    Egy kis fej hagymát apróra vágva megpirítunk olivaolajon, kivesszük, majd a visszamaradt olajon megpirítuk egy csomag speck sonkát vagy pancettát, visszatesszük a hagymát, felöntjük 2,5-3 dl tejszínnel és összeforraljuk. A kifőtt raviolit ezzel a mártással és parmezánnal tálaljuk.

  • 2007.10.16 21:27:24sorciere

    sziasztok!



    Én, ha sütőtökről van szó, a sütőtök pitére esküszöm. Isteni finom, eddig még mindenkinek ízlett, annak is, aki alapjáraton utállja a tököt:) Ha érdekel titeket a recept, szívesen leírom.

  • 2007.10.16 21:32:00Té, mint Tamás

    Gyerünk!

  • 2007.10.16 23:18:13dzsedofka

    nele, alamuszi: pont ilyenekre gondoltam, hálás köszönet a közzétételért.:)

  • 2007.10.17 08:14:27Macaroon

    Én tejszín, citromfű, bazsalikom és polentát készítek hozzá "levesbetétnek":-)

  • 2007.10.17 11:04:08Los Alamuszi

    Na, akkor még egy ötlet, amit egy újságban olvastam, nekünk azóta ez is bejön sütőtök ügyben:

    egyszerűen kirántani.

    Azaz, annyiban nem egyszerűen, hogy a zsemlemorzsa mellé kell tenni egy kanál szezámmagot, egy kanál lenmagot, és durvára vágott tökmagot.

    Én úgy szeretem, ha a tök elég vékonyra van vágva.

    Mellé tartár, apróra vágott lilahagymával bolondítva és krumplipüre.



    Ami nálunk még nyerő sütőtökből, az a sütőtökös gnocchi, ami tkp. teljesen egyszerű recept, csak megcsinálni nem ;-)

    Mindenképpen kerek tök kell hozzá, mert a sonkatök húsa valahogy nem elég keményítős. Az elv ugyanaz, mint a rendes gnocchinál (tojás nélkül annyi -minél kevesebb- liszttel kikeverni a tésztát, egy kis sóval, szerecsendióval, borssal), gnocchikat formálni (sajnos, sokkal nehezebb, mint a krumplis változatból, ragad ezerrel), kifőzni és egyszerű zsályás vajba forgatni, majd parmezánforgáccsal megszórni.



    És, zárásként leírom a levesreceptet is:

    1 pórét (vagy édesebb hagymát) némi vaj-oliva keverékén megpárolni. Tököt és 2 szem krumplit meghámozni, kockára vágva a hagymához tenni, kicsit párolni, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Sózni, és puhára főzni. Leturmixolni, tejszínnel (vagy tejfölllel, netán a kettő keverékével) elkeverve felforralni, szerecsendióval, metélőhagymával, kakukfűvel, borssal ízesíteni.

    Tálaláskor meglocsolni tökmagolajjal (imádom), pirított tökmaggal vagy kéksajt darabkákkal megszórni.

  • 2007.10.17 12:03:40zanzibar

    Kedves Los Alamuszi, köszi a receptet! Évek óta keresem. Egyszer ettem sütőtökös raviólit, egy össze vissza mászkálós, agyonfázós nap után novemberben, Bécsben egy ír kocsma / étteremben. Olyan jól esett akkor, mint kevés kaja előtte. Szóval ahogy jön az undok, nyálkás hideg, meg fogom csinálni. Próbáltad már mélyhűteni a kész raviólikat? (csak hogy ipari mennyiségben lehessen megcsinálni, ha már nekilátok :)

  • 2007.10.17 14:13:57Los Alamuszi

    zanzibar, igen mélyhűtöttem, csak arra vigyázz, ha a kicsikék, a nedves töltelék miatt könnyen átáztatják a tésztát, és hajlamosak pillanatok alatt összeragadni. Azaz, előbb egy nagy lapos tálcán érdemes őket előfagyasztani, aztán kiszedve gyorsan zacskózni, és csak úgy véglegesíteni őket a mélyhűtőben ;-)

    Amúgy, egy sütőtöknyi meg egy doboznyi töltelék eleve akkora mennyiséget eredményez, amiből egy normál családnak bőven lenne maradéka, tehát, mivel elég pepecs meó a ravioli töltögetés, nem csak érdemes, kell is fagyasztani ;-)))

    Amúgy, a recept nem saját, hanem a Nagy tésztakönyv (ajánlom mindenkinek, nekem sok jó tészta ételem van onnan) sütőtökös ravioli és Jamie Oliver sütőtök töltelék vagy vm hasonló néven közzétett receptjének összegyúrásából keletkezett.

  • 2007.10.17 14:43:30zanzibar

    Kedves Los Alamuszi, köszi a tippet, én is úgy gondoltam, hogy főlustaként egyszer futok neki, és ipari mennyiséget állítok elő :)!

  • 2008.10.19 09:52:45manoka

    sziasztok,



    lehet hogy en emlexem rosszul es keverem a tokmagolajjal, de szerintetek milyen lehet, ha egy kis balzsamecetet csurgatok a kesz leves tetejere?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta