A szezon kedvence: sütőtök krémleves


Az összes évszaknak megvan az a néhány saját étele, amelyet kizárólag ilyenkor tudunk elképzelni, máskor nem is kívánunk. Alapanyaga, hőmérséklete, állaga, színe miatt máskor fel sem merül. Ugyan láttunk már sütőtök krémlevest pesti étterem nyári napi ajánlatának részeként, de hát a város vendéglőiben számos bizarr furcsaságot lehet néha felfedezni. Márpedig a sütőtök természetesen őszi, téli dolog. A halloween kapcsolatba nem mennénk túl komolyan bele, mert - bár egyéb globalizált jelenségekhez hasonlóan, bekúszott az életünkbe, ha máshol nem, a kirakatokban – azért nem hinnénk, hogy valaki ebből az alkalomból főzné a tökös fogásokat.

A leves a hazai éttermek étlapját csak néhány éve hódította meg, azóta viszont állandó szereplővé vált. Elrontani szerintünk nemigen lehet, recept pedig annyi van az interneten is, hogy mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Alábbiakban szeretnénk megosztani a saját kedvenc változatunkat. A tököt sütjük, így megkíméljük magunkat a zöldség idegőrlő hámozásától és darabolásától, ráadásul koncentráltabb, intenzívebb lesz az íze. Ízlés szerint más fűszerekkel is lehet variálni (chili, őrölt római kömény, gyömbér, koriander, stb.) Jó főzést!

Hozzávalók (4 személyre)

egy kb. 1kg-os sütőtök
1 nagy krumpli, meghámozva, felkockázva
1 közepes alma, meghámozva, felkockázva
1 közepes hagyma, felaprítva
1,2l húsleves (lehetőleg házi)
2 ek vaj
1 ág friss kakukkfű (ha van)
2 ek méz
1/2 narancs leve
só, bors, szerecsendió
opcionális: 1 dl tejszín

A sütőt előmelegítjük 190C-ra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és kb. 45-50 perc alatt puhára sütjük. A sütési idő vége előtt 20 perccel egy lábasban, a vajon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát. Amikor már megpuhult, hozzáadunk 2ek mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel beletesszük a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt puhára főzzük- ez kb. 15 perc (ha a krumplit kis kockákra vágtuk). Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát (kb. 60-70dkg). Robotgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, ha kell, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Aki még gazdagabb, lágyabb levest szeretne, önthet hozzá kb. 1dl-nyi tejszínt, de nélküle is finom. Pirított tökmaggal, tökmagolajjal, vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

További levesek a Chili és Vanilia blogon!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek