OFFLINE

Divat a szocializmusban: válltömés, lódenkabát

2007. október 11., csütörtök 09:09


A divat tudatos ellenzését, a munkászubbony és a traktoros ruha virágkorát követően, az 1950-es évek második felétől újra előtérbe került a nők, kiváltképp a dolgozó nők ízléses, csinos öltözködése, olvasható a Budapesti Történeti Múzeum honlapján. Október 11-én csütörtökön 17 órakor nyílik a Divat a szocializmusban című kiállítás a Budavári Palotában. A vetítőteremben korabeli filmhíradó részletek idézik fel a korszak eseményeit, hangulatát. A január 14-ig nyitva tartó kiállításon harminc ruha, több mint száz kiegészítő (kalapok, kendők, lábbelik, táskák, kesztyűk, harisnyák, bizsuk), valamint közel kétszázötven dokumentum (fotók, rajzok, plakátok, meghívók, divatlapok, katalógusok) elevenítik fel a nézők számára a szocialista divat világát.

A korszak divatját befolyásoló állami intézmények felvállalták a divat közvetítését. Munkáik, a reprezentatív divatbemutatók kollekciói ékesen bizonyították itthon és külföldön is, hogy a vasfüggönyön túl is van módi, a Pesti Nő felveszi a versenyt párizsi riválisaival. A szocialista divat kirakatként szolgált a világ felé, éppúgy, mint honfitársaink számára. Eszközként használta a politikai vezetés arra, hogy elhitesse népgazdaságunk jól működik, fittyet hányva a panaszkönyvek bejegyzéseinek, s a kóros áruhiányról beszámoló belkereskedelmi jelentéseknek, olvasható a Budapesti Történeti Múzeum weboldalán. Mindenkinek nagyon ajánljuk, meg fog lepődni, milyen sok hasonlóság van a mai és szocialista divat között. További képek a kiállításról itt vagy itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta