OFFLINE

Paraszt boltosok vs sínylődő budapestiek

2007. október 9., kedd 07:40

Budapestet két lépésben lehetne gyönyörú várossá varázsolni. Egyrészt be kéne tiltani, hogy a belváros régi házait felújítás helyett lebontsák, és gyomorforgató-szemfájdító "lakópark"-okat és "udvar"-okat építsenek helyettük. Ez elvileg könnyen megvalósítható lépés lenne, mégis elkeserítő a helyzet. Sokkal komplikáltabb gyakorlatban kivihető megoldást találni a második fázisra: ugyanis a ronda boltokat is be kéne tiltani. Nem csak a külvárosok, még a Nagykörút látképét is a képen látható borzalmak csúfítják. Mindenütt ízléstelen, nejlon öntapados betűk a kirakatüvegen, számítógépből kinyomtatott felhívások, ordenáré termékek rosszul elhelyezve. Miért olyan kevés a kifejezetten szép üzlet még Budapest belvárosában is? Vajon fel lehetne-e állítani valamiféle kirakatrendőrséget, akiknek feladata az lenne, hogy jobb belátásra bírja az ízlés nélkül élő boltosokat? Erős idegzetűek kattintsanak ide egy még rondább utcafrontú körúti boltról készült képért.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.09 09:06:19bonnie parker

  Abszolút egyet értek! Engem is fusztrál.

  De sajnos csak illuzió, hogy ez változik...

 • 2007.10.09 09:27:10fedaykin

  Ez az adott önkormányzat feladata lenne. MInt ahogy az építési engedélyek szigorúbbá tétele szerte az országban. Megtiltani a rikkancssárga, lazaznarancs, hupikék homlokzat festékeket, a bábkorlátot, a tájidegen építészetet, úgy, ahogy az nyugaton szokásos.

  Csak amíg megkenhetőek a hivatalnokok, addig nem lesz változás...

 • 2007.10.09 09:27:23fedaykin

  Ez az adott önkormányzat feladata lenne. MInt ahogy az építési engedélyek szigorúbbá tétele szerte az országban. Megtiltani a rikkancssárga, lazacnarancs, hupikék homlokzat festékeket, a bábkorlátot, a tájidegen építészetet, úgy, ahogy az nyugaton szokásos.

  Csak amíg megkenhetőek a hivatalnokok, addig nem lesz változás...

 • 2007.10.09 09:27:49fedaykin

  Hopp, elnézést a duplázásért.

 • 2007.10.09 09:31:00celluxmag

  Már elnézést, de hogy van ez itt leírva??? Igyál egy kávét és pötyögd újra, mert ez hihetetlenül szar! Mi az, hogy "gyakorlatban kivihető"??? Meg úgy az egész! Hallllóóóó!

 • 2007.10.09 10:24:10pandilla

  Tényleg undorító, de sajnos így próbálják a boltosok felhívni magukra a figyelmet. Nade van aki be is megy?

 • 2007.10.09 10:39:58mormota20

  ez valóban nagyon elkesrítő. örülök, hogy másnak is feltűnik. ráadásul, ez, legalábbis, ami az üzletek kirakatát illeti, nem elsősorban pénzkérdés. a cuccookat az üveg mögött ízlésesen és vonzóan is el lehet helyezni. ez a kirakarendező szakma lényege. persze kevés üzlet alkalmaz kirakatrendezőt, mert úgy gondolják, ez felesleges kiadás, mert nem képesek sokan hosszútávon gondolkodni. az emberek - pláne a körúton - szíveseben mennek be egy vonzó kirakatú üzletbe, még ha valamivel drágábbak is az árai ( bár nem hiszem, hoyg egy szakember annyira megdobná őket), mint egy, a mellékelt képen látható boltba.

  (nem vagyok kirakatrendező)

 • 2007.10.09 10:51:48ROMANI ITE DOMUM!

  www.flickr.com/photos/haazee/1484776819/

  www.flickr.com/photos/haazee/1485634806/  Bp, V.ker. Sas utca-Arany J. utca sarka... :(

  Ház állott, most kőhalom...

  A bank helyén is egy régi, emlékeim szerint viszonylag szép épület állt valamikor. (de ebben lehet, hogy tévedek)

 • 2007.10.09 11:03:28lupi

  télleg sok a rémisztő portál, meg a belülről is ronda üzlet. amikor Barcelonában voltam, csak úgy csöpögött a nyálam, a sok egyedi arculatú, igényes bolt láttán, nem mintha olyan nagyon extra cuccokat árultak volna, eccerűen ez ott kezd norma lenni. remélem a mi boltocskánk is megüti a mércét 8-)

 • 2007.10.09 11:18:54Ginah

  Tudjátok mi a vicc? Hogy a használtruhásoknak néha meg olyan pöpec kis kirakataik vannak, hogy namég.

 • 2007.10.09 12:21:41magyaranya

  Kiváncsi vagyok, hogy a kirakatok fölé szerelt légkondikat mikor fogják végre betiltani. Utcafronra már nem lehet konvektor-kivezetést szerelni, de a légkondit miért lehet? Vagy netán engedély nélküliek? Úgy tudom, hogy minden, a homlokzaton történő változtatás építési engedély köteles. (Na, ezt hogy kell írni?)

 • 2007.10.09 13:20:00katjana

  nagyjából mindenki jól látja a helyzetet.

  ennek az országnak annyi igénye nincs kielégítve, hogy az esztétiaki igény szinte nem is létezik az emberek életében. (lássuk be, mi is nagyrészt az átlag fölötti életet éljük, ha van lakásunk, autónk és minden szükségesre tellik a hónapban nyomorgás és 10 forintozás nélkül)

  spanyolban, olaszban máshogy alakult a töri, az élet.

  úgyhogy innentől tényleg azt gondolják az üzletvezetők nagyrészt, h elég, ha a kasszáslány cseréli havonta a ruhákat a babán, és nem kell érte fizetni senkinek.

  a másik, h vannak olyan üzletek, (outletek, irregular shopok, turik stb), ahova akkor is ömlik a nép, ha egy meszesvödör van a kirakatban. és egy üzletvezetőnek érthető módón csak ez, ill. a bevétel számít.

  pár tíz év, és a mi álmunk is teljesül. talán csak szép kirakatok lesznek :)

 • 2007.10.09 13:25:40greencurse

  Az még csak elmegy, mikor nyomtatott szöveg van kitéve. De amikor spirálfüzetből kitépett lapokra tollal vastagon átfirkált kiírásokkal "tájékoztatnak"...  Én szerettem volna kirakatberendezőnek tanulni, mint apa, meg dekoratőrnek, mert nagyon érdekelne és éppen akadna is hozzá elég fantáziám és kreativitásom. Csak mindenki lebeszélt róla, mert abból nem lehet megélni, senki sem alkalmazza őket, stb.

  Pedig néhány üzletet elnézve még ingyen is rendet vágnék, csak ne nézzen ki úgy, mint amit odahánytak.

  Néhány márkásabb üzletnek viszont jól néznek ki a kirakatai, ott többnyire alkalmazzák is az arra szakosodott embereket. Vagy legalább a grafikust, aki megcsinálja a dekorációt.

 • 2007.10.09 16:38:15Amarcord

  Hú, nekem egy ismerősöm kirakatrendezőnek tanult és tavaly előtt karácsonykor, egy csomó üzletbe bement érdeklődni, hogy nincs szükségük e valakire, aki szépen megcsinálja a karácsonyi dekorációt. Mondanom sem kell, hogy a kb 100 boltból, csak egy akadt aki megbízta. A többi mind elhajtotta, hogy erre nekik nincs pénzünk és ők maguk ingyen megcsinálják. Annak az egynek meg, akinek megcsinálta volna, nem tetszettek a tervek, mondván, hogy az túl egyszerű, a kirakat azért van, hogy amit lehet ki kell rakni, hagy lássa a jó nép mi mindent lehet kapni.

  Sajnos a körúti "butikos madamme-ok" igénytelensége soha nem fog megváltozni. Tényleg jó lenne erre valami "ízléskommandót" létrehozni, de kevés esélyt látok rá:)

  Azért szerencse, hogy a nagyobb üzletek tényleg alkalmaznak profi kirakatrendezőt és ez meg is látszik.

 • 2007.10.09 16:45:20moda liza

  és olyat is csak itthon látni, - de javítsatok ki, ha tévedek, - hogy egy bolt bérel egy üzlethelyiséget - tegyük fel, akár egy luxusmárka, mint az LV az andrássyn,- aztán csak a kirakata körüli homlokzatot újítja fel, a ház többi része meg omladozik. én pl megtiltanám, hogy a kirakat melleti részt más színűre fessék, mint a házat...

 • 2007.10.09 23:23:41[]

  tenyleg, mi a fasznak ez a sok csicsa? a masik meg, hogy a tokom tele a himi-humi bt-kkel, mi a fasznak nem birjak kiirni, hogy pl "kis janos, szabomester"? szegyellik?  ja es a vilag legszebb boltjai:

  www.johnlondei.co.uk/gallery.php?gallery=Shops

 • 2007.10.09 23:37:09[]

  "és olyat is csak itthon látni, - de javítsatok ki, ha tévedek, - hogy egy bolt bérel egy üzlethelyiséget - tegyük fel, akár egy luxusmárka, mint az LV az andrássyn,- aztán csak a kirakata körüli homlokzatot újítja fel, a ház többi része meg omladozik."  mondjuk ez leginkabb az LVre nezve szanalmas. hiaba vakarjak ki azt a 2 negyzetmetert, attol a haz tobbi resze meg putri marad, es az isten nem mossa le roluk, hogy ok egy putriban nyitottak boltot.

 • 2007.10.10 00:01:40gyb

  Edelweiss, John Londeit lehet, hogy nálunk láttad, volt róla egy érintőleges poszt kb. egy hónapja:  velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2007/09/10/milyen_a_tokeletes_bolt_milyen_a_tokelet/

 • 2007.10.10 10:32:49szaffie

  Ez tényleg nem pénzkérdés. A karácsonyi dekorációktól meg rosszul vagyok, mindenhol ugyanaz a ronda kínai égősor, brrr. Vajon ugyanezek az emberek azok, akik nem csomagolják ki a kanapét a nájlonból, nehogy koszos legyen? Vagy ők ezeknek a szüleik.

 • 2007.10.10 10:33:03szaffie

  szülei

 • 2007.10.10 15:38:32Rékuc

  az eddigi csúcs két, westendbeli cipőboltban volt.  1. eset, kézzel írt A4-es papír: 'Csizmára strasszos sarkantyúk érkeztek'. Csendesen sírdogálva somfordáltam el, amikor rájöttem, hogy a cetli alkalmasint azért került ki a kirakatba, mert már akkora volt az érdeklődés a csizmára való strasszos sarkantyúk iránt, hogy azonnal kipostolták, amikor szállítmány érkezett...  2. eset: szintén kézel firkantott A4es papír: 'Táncos cipők érkeztek', hát megörültem, hátha streetdance-re vagy hasonlóra alkalmas cipők érkeztek a boltba, boldogan bekukkantottam, hát kiderült, hogy inkább pole dance cipők voltak azok, bár egy igényes pole dance-t sem lehet lenyomni azokban a 10-20cm magas átlátszó műanyag csótányroppantó talpú csodákban....

 • 2007.10.10 16:37:31gossip

  Velenceben a luxusboltok elegge omladozo hazak aljaban vannak, de vhogy az ott mas. Elutnek a kornyezettol, de az omladozos haz oldala nincs telegraffitizve. Hangulatos, na.

 • 2007.10.11 13:28:46mormota20

  Moda liza: valóban helyi sajátosság, amit írsz. Bankok is csinálják ezt.:(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta