Gőzölgő húsleves, ropogós sült csirke - másképp


Néha munka után, este, hullafáradtan esik haza az ember, mégis arra vágyik, hogy valami normális, értelmes, meleg ételt ehessen. Az egyik kedvenc hétköznapi vacsora verziónkat szeretnénk megosztani, amely igazán minimális erőfeszítést igényel, viszont kb. 45 perc alatt gőzölgő, illatos leves, és nyálcsorgató, cuppogós sült csirke kerül az asztalra. Persze ennél még sokkal rövidebb idő alatt is lehet bármit főzni, de ez a páros olyan finom, hogy megéri rászánni azt a néhány plusz percet. A lényeg, hogy nem kell vele sokat pepecselni, általában sikere van, és két fogást ütünk egy csapásra.

Hozzávalók (2 személyre):
2 csirkecomb, kis darab friss gyömbér, 1 vöröshagyma, újhagyma, fokhagyma, egy cikkely vékonyra szeletelt kelkáposzta, esetleg valamilyen tészta Máz: hoisin szósz*, szezámolaj, méz, gyömbér, fokhagyma, kínai ötfűszerkeverék

*A hoisin ez egy fermentált szójából készülő, sűrű, ragacsos szósz, kapható a szokásos üzletekben (Ázsia, Culinaris), érdemes tartani otthon, mert hosszú ideig eláll, és sok mindent feldob.

19.00 – Két csirkecombot félbevágunk (alsó- és felsőcombra), megmossuk. Egy lábasban hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, kb. 1,2dl-t. A vízbe néhány szelet friss gyömbért, egész borsot, 2 gerezd fokhagymát, egy vöröshagymát, esetleg néhány szál újhagymát teszünk, megsózzuk.

19.05 - Amikor felforr, lehabozzuk. Közepesre vesszük a hőt, és kb. 35 percig, fedő alatt főzzük. A következő 20 percre nyugodtan elhagyhatjuk a konyhát.

19.25 – Visszatérünk a konyhába.

19.30 –A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk.
Elkészítjük a húsra kerülő kencét: simára keverünk 2tk hoisin szószt, 2tk szezámolajat, 1tk mézet, 1 gerezd lereszelt fokhagymát, ujjnyi reszelt gyömbért és egy nagy csipet kínai ötfűszerkeveréket. Nekünk ez a kedvencünk, de a máz állhat bármi másból, ha pl. valaki netán nem tart otthon mindig egzotikus hozzávalókat, készítheti szójaszósszal, vagy ketchuppal.

19.40 –A levesből kivesszük a húst, és megkenjük a fűszeres mázzal. Betesszük a grillbe. Addig sütjük, amíg a teteje piros, ragacsos lesz, a méz picit karamellizálódik (sütőtől függ, kb. 5-10 perc)

19.45 – amíg pirul a csirke, a levest leszűrjük, a fűszereket eltávolítjuk belőle. Ismét forrásba hozzuk, végül egy marék kelkáposztát, esetleg rizstésztát dobunk bele, kb. 5 percig főzzük.

19.50 – Tálalunk, vacsoraaa!!!

(További gasztrocikkek a szerzőtől itt.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra