OFFLINE

Legújabb magyar szuvenír: Rubik-kockát a fülbe!

2007. október 6., szombat 07:25


Biztosan más is keveredett már olyan társalgásba, ahol a gulyás, a paprika és a puszta (meg a tscharda) került a középpontba. Az én ismerőseim között legalábbis számos olyan van, aki szerint a magyar imázs drasztikus változtatásért kiált. Talán voltak az elmúlt években halovány kezdeményezések, amikor például a tehetség országaként hirdettük magunkat, de a kérdés továbbra sem eldöntött: mi a csudát adjunk ajándékba a külföldi barátainknak, ha nem egy fürt paprikával vagy népviseletűre festett mágnesfigurával akarjuk terjeszteni a magyar kultúrát? Remélhetőleg már nem kell nagyon sokáig ezen gyötrődnünk!

A Ponton galéria csütörtöki kiállításmegnyitóján ugyanis remek ötleteket kaphattunk, és már csak a kivitelezésre kell várnunk. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai a British Council támogatásával olyan tárgyakat terveztek, amelyek egy része dísztárgy, másik fele használati tárgy és akár hordani is lehet.

Ha mondjuk ajándékoznánk egy pólót, de unjuk a Budapest-hímzéses változatot, forduljunk a Camou-hoz. Fehér Beatrix nyerte el a kiállítás díját azokért a ruhákért, amelyeket szitanyomással készít budapesti látképekből. Minket mégis sokkal inkább felderítettek azok a humoros ötletek, amelyek a magyarokra jellemző sztereotípiákra játszanak rá, de kicsit kifordítják azokat. Vagyis a paprikás óvszer, a Budapest-látképpel díszített fürdőkád, vagy a jó magyarhoz illő bajuszos dugóhúzó.

A pályázatban nem volt kikötés, hogy a nemzeti trikolórt, a piroskockás terítőt vagy épp a nemzeti ételeket felhasználják az alkotók, de sokan merítettek ihletet ezekből. A legjobb szuvenírtervek egy adag iróniával készültek: a kedvencem a népviseletbe öltözött, felfújható guminő és persze a Rubik-kocka különféle fajtái a fényképtartótól kezdve a fülbevalóig. A rubikkal szerte a világon játszanak, mégsem sokan tudják, hogy magyar. Pedig lefogadom, hogy a külföldi lányok is szívesen akasztanák a fülükbe. Amíg nem lesznek bármilyen üzletben elérhetők ezek a szuvenírek, siessünk október 7-ig a Batthyány utcai galériába, mert csak addig tart a kiállítás. Ha valaki otthon titokban gyárt Rubik-karkötőt, mindenképp írja meg!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.06 09:57:14suo tempore

  Mondjuk külföldi ismerősnek egyiket se adnám...giccses, sablonos, sztereotíp. Inkább vettem neki egy háromnyelvű könyvet a magyar kastélyokról.  A Rubik-kocka sztem ugyanakkora ciki, mint egy fürt pirospaprikát akándékozni.

 • 2007.10.06 10:12:48fedaykin

  A betűtészta és a bajuszok szerintem nagyon jók! A kádas látkép se rossz, de nem valami praktikus. A paprikás kondom meg nagyon jó poén!

 • 2007.10.06 10:15:44fedaykin

  Mondjuk a Rubik kockás fülbevaló nem egy eredeti ötlet:  www.etsy.com/search_results.php?search_query=rubik&search_type=tag_title&page=1&order=  jewelry.search.ebay.com/rubik_Jewelry-Watches_W0QQ_trksidZm37QQcatrefZC2QQfromZR40QQsacatZ281

 • 2007.10.06 12:10:58lexi

  :D Az óvszer hatalmas poén!!! De nekem a fülbevaló is tetszik, na meg a pulikutyás sapka! Gyerekeknek telitalálat! De ne feledkezzünk meg a jó magyar borokról sem, lehet h ez nekünk sablonosnak tűnik, de külföldön meg vannak őrülve a Tokajiért! Én mióta kint élek, folyamatosan zaklatnak az ismerősök, h mikor hozok nekik megint Tokajit.

 • 2007.10.06 14:55:00nafretiti

  Na, igen a Tokaji... de szigorúan csak pincészetből!!! Meg az Egri,konkrétabban a Szépasszonyvölgyéből!

 • 2007.10.06 17:00:35cyberina

  Már megint egy rakás marhaság. Mi a használati értéke a fürdőkádmatricának? És mi van a felfújható menyecskével? Sose akarunk megszabadulni a pornós imázsunktól???

 • 2007.10.06 19:10:10katjana

  én meg azt tartanám halálosan unalmasnak, ha német ismerőstől kapnék 3 nyelvű német kastélyos könyvet... ennél mindenképp frappánsabbnak tartom a rubikos fülbevalót, még ha azt se venném fel, akkor is.

  sztem bárki nem magyarnak vinnék egy valamilyen alap Ilcsi krémet, túró rudit (még ha orosz is a recept), igen, aszút, és mondjuk angol feliratos/hangos DVD-t Mézgáéktól + 1 bónusz Macskafogót. ennek sztem bárki örülne, legalábbis nem sírna az unalomtól.

 • 2007.10.06 19:12:28katjana

  bár lehet h a macskafogó csak magyarul üt ennyire. akkor helyette yonderboi cd-t! hehe!

 • 2007.10.07 17:40:34suo tempore

  én meg attól sírnék...nem vagyunk egyformák

 • 2007.10.08 08:45:47Süsündér

  hát kövezzetek meg, de sztem a fürdőkád matrica valami eszméletlen ötletes és jó. ha lenne fürdőkádunk közös szavazás alapján az urammal biztos felragasztanánk

 • 2007.10.08 13:36:00katjana

  sou tempore, a paprikafüzérrel kifejezetten jó ötletet adtál!

  süsündér, nem kövezlek, nekem is tetszik! valójában az összes kiállított tárgy őszintén tetszik. mindegyik mögött van kreativitás határozottan.

 • 2007.10.08 14:21:44Picinger

  Én a külföldi ismerőseimnek nem adok ajándékot, helyette elviszem őket jó éttermekbe és megkóstoltatok velük mindent, amit még biztosan nem ettek otthon. Plusz a rengeteg fénykép, amit az 1-2 hét alatt készítenek, mind szép emlék lesz.

  Nem hiszem, hogy kell hazavinni, hasztalan kis kacatokat.

  Sztem :-)

 • 2007.10.08 18:52:58Süsündér

  picinger én pl külföldről nem vagyok hajlandó hazajönni hűtőmágnes nélkül, akkor is ha az történetesen egy palacsintarecept. én megbolondulok a hasztalan vacakokért. és ami még nagyon tetszett: a tehetség országás kampány. annak miértis lett vége? lejárt? lett jobb? homályosítsatok fel lécci

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta