Legújabb magyar szuvenír: Rubik-kockát a fülbe!


Biztosan más is keveredett már olyan társalgásba, ahol a gulyás, a paprika és a puszta (meg a tscharda) került a középpontba. Az én ismerőseim között legalábbis számos olyan van, aki szerint a magyar imázs drasztikus változtatásért kiált. Talán voltak az elmúlt években halovány kezdeményezések, amikor például a tehetség országaként hirdettük magunkat, de a kérdés továbbra sem eldöntött: mi a csudát adjunk ajándékba a külföldi barátainknak, ha nem egy fürt paprikával vagy népviseletűre festett mágnesfigurával akarjuk terjeszteni a magyar kultúrát? Remélhetőleg már nem kell nagyon sokáig ezen gyötrődnünk!

A Ponton galéria csütörtöki kiállításmegnyitóján ugyanis remek ötleteket kaphattunk, és már csak a kivitelezésre kell várnunk. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai a British Council támogatásával olyan tárgyakat terveztek, amelyek egy része dísztárgy, másik fele használati tárgy és akár hordani is lehet.

Ha mondjuk ajándékoznánk egy pólót, de unjuk a Budapest-hímzéses változatot, forduljunk a Camou-hoz. Fehér Beatrix nyerte el a kiállítás díját azokért a ruhákért, amelyeket szitanyomással készít budapesti látképekből. Minket mégis sokkal inkább felderítettek azok a humoros ötletek, amelyek a magyarokra jellemző sztereotípiákra játszanak rá, de kicsit kifordítják azokat. Vagyis a paprikás óvszer, a Budapest-látképpel díszített fürdőkád, vagy a jó magyarhoz illő bajuszos dugóhúzó.

A pályázatban nem volt kikötés, hogy a nemzeti trikolórt, a piroskockás terítőt vagy épp a nemzeti ételeket felhasználják az alkotók, de sokan merítettek ihletet ezekből. A legjobb szuvenírtervek egy adag iróniával készültek: a kedvencem a népviseletbe öltözött, felfújható guminő és persze a Rubik-kocka különféle fajtái a fényképtartótól kezdve a fülbevalóig. A rubikkal szerte a világon játszanak, mégsem sokan tudják, hogy magyar. Pedig lefogadom, hogy a külföldi lányok is szívesen akasztanák a fülükbe. Amíg nem lesznek bármilyen üzletben elérhetők ezek a szuvenírek, siessünk október 7-ig a Batthyány utcai galériába, mert csak addig tart a kiállítás. Ha valaki otthon titokban gyárt Rubik-karkötőt, mindenképp írja meg!

Oszd meg másokkal is!
Mustra