OFFLINE

Egy újabb tea a hűvösebb hónapokra

2007. szeptember 25., kedd 09:21

Azon olvasóink, akik március óta csak fehér teát isznak, most fellélegezhetnek, mert van még egy ital, ami esetleg versenyre kelhet a fehér tea mindent gyógyító, jobbító és természetesen egzotizáló hatásával. Ez az ital pedig nem más, mint a vörös tea.

A vörös teának a másik neve pu-erh, és már annyira elterjedt, hogy, amint az a képről is látszik, a Twinings külföldön már árusítja kínálata standard részeként. Másrészt, ki hitte volna, hogy ilyen haladó nemzet vagyunk mi is, működik a puerh.hu címen egy magyar weboldal is.

A vörös teának kifejezetten földszerű íze van, ami a többségnek (csakúgy, mint mondjuk az Unicum) elsőre egyáltalán nem ízlik. Utólag enyhén édeskésbe hajló íz marad a szánkban, amire természetesen cukorral/mézzel rá lehet segíteni, de a pu-erh-hez a teák közül talán a legkevésbé illik az ízesítés. Érdemes magunkat szoktatni hozzá azonban, mert igen magas antioxidáns-tartalmú, ezért sokáig él, aki eleget kortyol belőle. Ha édesítés nélkül képesek vagyunk leküldeni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy most valami nagyon jót tettünk magunkkal.

Kár, hogy ehhez a jóhoz egyelőre zarándokolni kell. Viszont nem feltétlenül külföldre, hiszen sok teázóban van vörös tea itthon is. Ezek közül kiemelnénk a debreceni Carpe Diem teaházat és Pesten a Tea útját. Ez utóbbinak nincs weboldala, ezért kénytelenek vagyunk külön elmagyarázni, hogy a Henszlmann Imre utca 3-ban van, az Astoriától 5 percre, a Retrock Deluxe mellett, a Károlyi kerttel szemben. Jó szürcsölést!

Ne maradj le semmiről!

 • Címkék:
 • tea

KOMMENTEK

 • 2007.09.25 10:18:26greencurse

  Milyen jó, hogy már ezer éve megvannak bizonyos dolgok, aztán ide már új hullámként ér el. A teaházak nem is teaházak, ha nincsen benne vörös, fehér, fekete, zöld és sárga tea. Manapság mindenki meg van áldva ezzel a 'legyünk egészségesek' vacakkal. Egy csomóan odáig vannak, hogy hú de menő, én most ilyen meg olyan teát iszom, közben azt sem tudják mitől sárga vagy zöld éppen a tea.

  Egyébként az összes teát ízesítés nélkül illene inni, ha már magukat a teaszertartásokat nem is tartják meg az emberek.

 • 2007.09.25 10:30:48Lova

  Ez rooibos alapú tea?

  Ha igen, akkor a Sara Lee (Pickwick) is gyártja gyerektea néven, meg Hornimans Te Rojo néven, de az sajna mind megy spanyolba pedig finom...

 • 2007.09.25 11:33:48FAQlyás Menyét

  Ennek semmi köze a roiboshoz. A teacserje levelét erjesztik meg még jobban, úgy tudom. Büdös ecetes szaga van. Tavasszal vagy a nyáron vettem filteresben Tescoban, de azóta se mertem megkóstolni.

 • 2007.09.25 11:42:05celluxék

  Csak ne cukorral! Könyörgöm!

 • 2007.09.25 11:45:45maffia

  tényleg semmi köze a rooibushoz, ami nem teacserjéből készül és így koffeinmentes, ami a pu-erhről nem mondható el. elég a wikipediáig menni, h megtudd...

 • 2007.09.25 12:25:20james.bond

  Megragadom az alkalmat hogy kedvenc teaboltomat ajanljam azoknak akik nem ismerik (feletsd el a tescos meg altalaban a mindenfele nyugati filteres vackokat): www.1000tea.hu a Vaci utcaban a Nagycsarnoktol 2 percre talaljatok  Ott olvashatjatok a kovetkezot:

  Pu Erh

  Nem teljesen fermentált kínai tea Yunnan tartományból. A Pu Erh teák néhány fajtáját óriási bokrokról szedik. A Pu Erh tea különleges kezelést kap a fermentálás után: több évig tárolják a föld alatt. Igazi minőségét, mint a bor is, idővel nyeri el. Varázslatos, "földes" ízű tea ínyenceknek. Ezt a teát tovább kell áztatni, hogy megkapja jellegzetes sötét színét, amely már-már a kávééra hasonlít, amiért a kínaiak "sötét" teának nevezik. Ebből préselik a Pu Erla teagolyócskákat.

 • 2007.09.25 12:35:41Rékuc

  'Ha édesítés nélkül képesek vagyunk leküldeni'....

  eheheh ez megint vicces volt, elképzelem ahogy az illető fintorogva erőszakolja magába a trendi újdonságot, ami nagyondivat és nagyonjó és nagyonhasznos :)  igazából antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerből, italból is annyiféle van már, hogy nem kell olyasmit inni, ami nem ízlik. Csakhát a divat, a divat... :D

 • 2007.09.25 17:17:57Amarcord

  Pickwick gyerektea?? Tesco tea??? Brrrr.... hát nem csodálom, hogy nem ízlett annak, aki ilyeneket iszik...

  Igazi teát csak teafűből lehet készíteni, nem pedig filterből legyen az bármilyen márkás, sohasem veszi fel a versenyt a valódi teafűvel.

 • 2007.09.25 18:00:33bagaela

  hmmm, a vörös tes az a rooibos, nem? attolmég hoyg csinálnak egy vörös szinü teát és elvenezik...:)

  Rooibosbol egyébként nagyon sokféle kaphato már itthon, a leveles fajtáktol kezdve a hulladék filteresig. Bizony magas az antioxidáns tartalma, és gyogyhatásu tea az alleriások számára is, arrol nem is beszélve, hogy szerintem ezek között lehet a legtöbb fajtát édesités és fintor nélkül elszürcsölni. :)

  Egyébként szerintem nem elvetemültség kérdése, hogy édesitve vagy édesités nélkül isszuk a teánkat, mert egy jó tea jol elkészitve(!) sok esetben édesités nélkül is élvezthetö. Van teázo a családban/mármint hely/, ezért vagyok ennyire nagyokos, nemám csak ugy magamtol :)

 • 2007.09.25 18:01:27bagaela

  És azt nem tudja véletlenül valaki, hogy öszi-téli nanushka bemutato mikor lesz?:)

 • 2007.09.25 18:02:43bagaela

  Ja és azt elfelejtettem, hogy a cukor a teába egyszerüen bün...:D

 • 2007.09.25 18:12:50bagaela

  Ja és aztis elfelejtettem, hogy azért sem értem tleejsen ezt a pur-eh teát, mert az eredeti vörös tea (mármint a rooibos) afrikábol származik, ittmeg kinát emlegetik...

 • 2007.09.25 18:13:06bagaela

  mostmár befejezem. :)

 • 2007.09.26 00:13:22greencurse

  Én csak azért mertem kinyitni a szájacskámat, mert anno a szakdolgozatomat írtam teákból.

  Azért azt megjegyezném, hogy az igazi, valóban a szertartásosan elkészített tea, mindegyik annyi ideig áztatva, ameddig a fajtája megkívánja. De ettől függetlenül van néhány filteres tea, ami azért jó. A lidl-ben meg tesco-ban vásárolt T-gazdaságos teák viszont többnyire olyan szintekről vannak leszedve a teacserjékről, amik kevésbé minőségiek, esetleg olyan helyről származnak, ahol szintén nem az első osztályú éghajlat és stb. biztosított.

  A teákról egyébként bővebben nagyon sok hasznosat és érdekeset meg lehet tudni a Nagy Teakönyvből, vagy a kínai Teáskönyvből.

 • 2007.09.26 00:13:47greencurse

  A szerzőt kihagytam: Lu Jü asszem.

 • 2007.09.26 01:02:59Té, mint Tamás

  Bagaela, most már tényleg fejezd be. A rooibos, ahogy a neve is mutatja (a hollandból eredő afrikaans nyelven), azt jelenti, hogy vörös bokor. Ez nem vörös tea. Vörös bokor. Érted a különbséget? Ez egy bokor, ami különbözik a teacserjétől. Érted? Azért származik a vörös tea Kínából, mivel az valódi teacserjéből készül. Nem pedig a vörös bokorból. Vagyis nem a rooibos-ból.  Remélem, elég gyermeteg módon írtam le, hogy még te is megértsd.

 • 2007.09.26 08:23:58Picinger

  Biztosan nagyon egészséges egy olyan filteres tea, amiben kb annyi igazi teafű van, mint amennyi pl a zöld teás tusfürdőben...

 • 2007.09.26 08:28:31Picinger

  Ja, nem akarok kötekedni, de a rooibos másik neve a vörös tea. :-)

  hu.wikipedia.org/wiki/Rooibos

 • 2007.09.26 12:33:00Té, mint Tamás

  Értem én, hogy az a másik neve, ahogy sokan ismerik, de attól az még nem tea. Igazából arra reagáltam, hogy azt írta "hmmm, a vörös tes(sic) az a rooibos, nem? attolmég(sic) hoyg(sic) csinálnak egy vörös szinü(sic) teát és elvenezik (sic)...:)", mintha a rooibos lenne az "igazi" vörös tea, a vörös tea meg valami trendi, új dolog, amit úgy "csináltak". Ez színtiszta butaság.

 • 2007.09.26 12:35:39Té, mint Tamás

  Megjegyzem, a magyar wikipédiának egy szavát sem hiszem, és lám, az angol azt írja: "Commonly called South African red tea", tehát egyértelműsíti hogy afrikai, tehát nem "valódi" tea.

 • 2007.09.26 18:46:23bagaela

  Ah komolyan, ember, annak a bokornak a levele a a rooibos tea...hogy a fenébe ne lenne tea, attolmég minden fözetet teának nevezünk, mindegy hogy most camelia sinensisröl vagy másrol beszélünk. Ha felszeded és kifözöd, akkor tea. A vörös tea meg az afrikai rooibos bokor hajtása. Ilyan alapon ahogy te mondod, elvileg a kamillatea sem tea.

  (Sajnos biologus is van a családban. :D És akkor még a stilusom se volt olyan lenézö mint a tiéd.)

 • 2007.09.26 20:59:26Té, mint Tamás

  "Sajnos" biológus itt is van, bár nem értem, ez min változtat. Mivel a camellia sinensist hívjuk "a" teának, ezért nyilvánvaló, hogy ha vörös teáról beszélünk, ráadásul közlik veled, hogy Kínából származik, akkor az a teacserje megfelelően fermentált változatát jelenti. Tehát felesleges elkezdeni okoskodni a rooibos-on.

  De ha most ilyen tudós vagy, és még "biologus(sic) is van a családban", akkor miért tettél fel korábban oly' buta kérdéseket?

  Ne haragudj, ha lenéző voltam, nem téged néztelek le, csak a következetlen egyszerűségedet.

 • 2007.09.27 20:55:08bagaela

  Költöi kérdés? Középiskolábol esetleg ismerös a kifejezés...? :D

 • 2007.10.01 15:09:20Lova

  Ezt most nem értem. Akkor a gyerekteát sem hívhatják teának ha nem teacserje leveléből készült? Akkor mi legyen gyerekfőzet? :)

 • 2007.10.01 17:21:32fedaykin

  Lova: olyan ital, amely mindenben, ám mégsem teljes egészében különbözik a teától :-))

 • 2007.10.01 23:32:30Té, mint Tamás

  Jaj, hogy mindent ki kell forgatni... :o

  Miért ne lehetne tea? Csak azon akadékoskodtam, hogy a "tea" jelző illesse már meg elsősorban a teacserjét, aztán az összes többi főzetet. Bár valahogy ez a legtöbb embernek természetes.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta