OFFLINE

Halálra ítélt ételek

2007. szeptember 24., hétfő 11:24


Azon töprengtem, hogy vajon lehetséges, hogy bizonyos ételeket az ember egyszerűen nem tud elkészíteni? Írtunk már a muszaka elkészítésének nehézségeiről, én pedig a túrós spenótgombóccal jártam úgy, hogy mindegyik próbálkozásnál csődöt mondtam. Elismerem ugyan, hogy csak kétszer kíséreltem meg létrehozni a vacsorát a két kedvencem, a túró és a spenót keverékéből, de az első alkalommal a szemétben kötött ki, másodszorra pedig valamiféle felismerhetetlen formában igaz, de megettük.

Az első próbálkozás akár sikeres is lehetett volna, megvolt minden friss hozzávaló: a leveles spenót, a túró, só, kis szerecsendió, liszt, tojás. Csakhogy: a tojásokat nem külön ütöttem fel, ahogy egy elővigyázatos háziasszony tenné, hanem rögtön bele a már összekevert masszába. A második tojás felütésekor viszont olyan pokoli bűz árasztotta el a konyhát egy pillanat alatt, hogy egyértelmű volt: a spenótos túrógombócot elfelejthetjük.

A második kísérletet viszont talán az lehetetlenítette el, hogy nem friss, hanem mirelit spenóttal próbálkoztam, így nehéz volt eltalálni a hozzáadandó liszt mennyiségét. A végén már búzadarát is adagoltam hozzá, de az állaga egyre siralmasabb lett. A forró vízbe nem gombócok kerültek, hanem folyékony halmazállapotba hajló ragacsos cuplákok, és sajnos kifőve sem néztek ki jobban. Szóval elgondolkoztam, hogy talán ez egy olyan étel, ami valamiért sosem fog készen, étvágygerjesztően kikerülni a kezem alól. Csak én jártam így, vagy vannak egyénre szabott, elkészíthetetlen ételek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.09.24 13:14:57Voodookoop

    Szerintem mindenkinek van egy olyan bonyolultsági szint, amely fölött nem próbálkozik az étel elkészítésével. Vagy azért mert egyszerűen lusta, vagy azért, mert elég intelligens ahhoz, hogy belássa: ez nem fog menni. Lássuk be, az ételek túlnyomó részének elkészítéséhez (nem a tálalásához!!) nem kell gyakorlatilag semmilyen hozzáértés. Minden le van írva (jól vagy rosszul, most ez mindegy). Próbált már valaki eredeti képviselőfánkot (tejszínhab benne, csoki a tetején) gyártani otthon? Gyanítom, hogy legtöbbünknek nem sikerülne még ötödjére sem rendesen... nagyon egyszerűnek látszik, de ehhez már érteni is kellene. Ezt a sütit francia szakácsiskolákban arra használják az első néhány gyakorlati óra valamelyikén, hogy megmutassák a diákoknak: nem tudtok ti semmit sem...



    Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem fognak az ételek "meghalni" pusztán azért, mert keves(ebb)en készítik őket. Hiszen le vannak írva, meg vannak örökítve szakácskönyvben, akárhol. Nekem pl a lasagnet csak másodjára sikerült tökéletesen az elképzeléseim szerint elkészíteni (persze ehhez a leírtak figyelmen kívül hagyása is kellett bizonyos mértékben). De pusztán azért nem döglik meg a lasagne, mert én + x ezer amatőr szakács (háziasszony) nem tudja megcsinálni rendesen...

  • 2007.09.24 13:17:27mel anzzs

    Azt nem is gondoltam. Csupán az én konyhámban ítéltetett halálra a spenótgombóc, de reméljük, hogy azért ott sem örökre.

  • 2007.09.24 13:27:28Voodookoop

    mel anzzs: Akkor szerintem a csalángombócot sem próbáltad. Gyakorlatilag a csalánt leszámítva egyezik a spenótgombóccal, kell ebbe is túró, meg minden. Izgalmasnak tűnik, ki fogom próbálni.



    Egyébként a túrógombóccal / zsemlegombóccal / töltött gombócokkal nem állsz hadilábon? Furcsa lenne, ha ez mind megy, a sg meg nem.

  • 2007.09.24 13:43:28Voodookoop

    ha már csalángombóc: www.ostarija.com/hu/index.php?recept=85



    Ebben nincs túró, de szerintem a receptben említett 40 deka főtt krumpli felét (vagy akár az egészet) simán lecserélhetjük túróra.

  • 2007.09.24 15:33:54orshe

    mel anzzs, nyugi. szerintem mindenkinek van egy "olyanja" ami semmi pénzért nem akar összejönni. nekem pl a (banális) túróspalacsinta. először azt hittem gyerekjáték, majd mikor már a tízedik darab is szétesett, kezdtem ideges lenni. azóta kb 5x próbálkoztam, és eldöntöttem, ez a fogás ellenem van. -a recept tökéletes volt, szerintem az én hozzáállásommal volt a gond. ha begörcsölök a konyhában, és nem lazán, jókedvűen dobok össze bármit is, tuti nem jön össze. úgyhogy most várok, a rossz élmény halványodjon, s majd még próbálkozom :)

  • 2007.09.24 17:45:10greencurse

    Ez marha érdekes ám! 3 évig voltak ételkészítés óráim, és többnyire mindent meg tudok csinálni, ha van hozzá leírás, meg sokat már anélkül is. Szeretek is kotyvasztani a konyhában, csinálok gulyás levest, meg hasonló bonyolultabb dolgokat - igaz ezek nem mindig úgy jönnek össze, ahogy kellene, de akkor kihozok belőle valami mást. Az egyetlen dolog, amit képtelen vagyok megcsinálni: PALACSINTA.

    Pedig az egy elég egyszerű vacak lenne. Csak nem nekem...

  • 2007.09.24 19:00:26gyb

    Olaszországban a ricotta+spenót kombináció roppant elterjedt, mondhatnám hétköznapos. Mindenféle töltött tészta (ravioli, tortelli, stb.) tölteléke a ricotta+spinaci kombó, de házit még én se ettem.



    (Mellesleg az olasz tejtermékek közül nem a ricotta hasonlít a legjobban a túróra, mert szerintem camembertbe hajló íze van, hanem egy olyan cucc, aminek a neve seiras, és csak frissen kapható, általában piacokon, és csak észak-nyugat Olaszországban, azaz Piemontban. Szóval ez az olasz seiras ugyanolyan, mint a magyar túró, és az olasz spenót ugyanolyan, mint a magyar spenót, de nem gombócot csinálnak belőlük, hanem tölteléket.)



    Egyébként én érdekes módon gnocchit vagyok képtelen kifőzni. Ha 10 szekundum után kiszűröm őket a vízből, nekem akkor is teljesen össze- és szétmállanak egy gusztustalansággá. Pedig lobogó vízbe dobom, stb. Gyakorlott olasz felügyelet mellett is sikerült reprodukálnom a jelenséget, a homlokukat ráncolták.

  • 2007.09.25 09:13:13nemisbeka

    Hát túrógombócba liszt nem kell :), viszont búzadara annál inkább. És hagyni kell állni legalább egy órát kifőzés előtt, hogy összeálljon.

  • 2007.09.25 10:01:25magyaranya

    Hosszas gyakorlás után nekem a 3 óra állás vált be a túrógombócnál. Spenóttal még nem próbáltam, de jó ötlet.

  • 2007.09.25 12:06:39Verbalis Inkontinencia

    A jamie vacsoráiban van egy finomnak kinéző spenótos-ricottás canelloni, finomnak/kivitelezhetőnek tűnik.

    A palacsinta sikere meg sztem a jó serpenyőn múlik; kell egy olyan, amiben semmi mást nem csinál az ember, csak palacsintát. Bár én így is el tudom rontani.

  • 2007.09.25 12:09:47Verbalis Inkontinencia

    Legközelebb meg végigolvasom küldés előtt a kommentemet.

  • 2007.09.25 17:35:30moha és sáfrány

    igyekszem még a héten pontos receptet posztolni, ha kész, megosztom veletek! addig is sok-sok spenót recept itt: spenotreceptek.blog.hu/ , illetve nálam is van 2 (ha már szóba jött a spenótos házi tészta): mohaessafrany.blogspot.com/!

  • 2007.09.25 21:08:20Macaroon

    Nem tudom ki írta, de a túrógombóc készület liszttel is: www.mindemegette.hu - nagyon jó gombóc receptek vannak, ami felkeltette a figyelmemet, mintha lett volna olyan amit nem kell főzni, keressetek csak rá. Azzal meg már senki szívét nem fájdítom, hogy mivel ugye Bécsben minden gombóc:) és múlt héten arra jártam, sikerült tökéletes spenótgombócot ennem, illetve amitől majd' elaléltunk: túrógombóc (nem a megszokott, hanem a szétesik olyan puha pedig egyben van fajta) édes mákba hentergetve, erdei öntettel és igazi felvert tejszínhabbal:-)))

    Extra tuti volt.

    A muszakát meg végképp nem értem, az nagyon egyszerű: karikára vágott sültkrumpli alul, padlizsánszeletek (nem is kell elősütni), paradicsomszeletek, darálthús hagymán elkészítve görögös fűszerezéssel (én borókát és fahéjat is használok bele) a tetejére pedig egy jó adag besamell + nekem feta is van rajta, ezt nem lehet elrontani...

  • 2007.09.25 21:11:41Macaroon

    www.mindmegette.hu/index.php?apps=receptkereso&a=100&q=t%FAr%F3gomb%F3c&kizar=&rb_holkeres=2&mehet=Meh



    Túrógombócreceptek...

  • 2007.09.25 21:13:08Macaroon

    Na itt a leegyszerűsített recept és hiszek neki:

    www.mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=9362

  • 2007.09.25 21:14:43Macaroon

    Szal úgy értettem, hogy lobogó vízben nem kell kifőzni...ezt ki is próbálom 7végén, de asszem kicsit megextrázom kukoricadarára váltva a darát.

  • 2007.09.25 21:38:14mel anzzs

    Hú, moha és sáfrány, ez a spenótos pakora nagyon jól néz ki. Egyébként valószínűleg újra meg fogom kísérelni a túrós spenótgombócot, de lehet, hogy felügyelet mellett. :)

  • 2007.09.25 23:18:10moha és sáfrány

    koszonom! nagyon lelkes lettem en is, ugyhogy mindenkeppen megfozom a hetvegen, es ha jol sikerul, irok nagyon reszletes receptet! be vagyok sozva nagyon! :)

  • 2007.09.26 13:38:46sultzoldparadicsom

    nem kell elkeseredni, lehet hogy egyszerűen nem volt jó minőségű a liszt, - ez nagyon gyakori hiba, hogy egy egy nagyobb széria úgy jön ki - érdemes egy jól bevált gyártótól venni következetesen - nekem a miskolci liszt jön be- de persze lehet más is. Ha a lisztnek alacsony a fehérje tartalma nincs az a gombóc ami összeállna. A búzadarás ételeknek: túrógombóc, daragaluska, állni kell, reggel elkevered -hűtő- délután kifőzöd- nem szűröd le mint a tésztát, hanem benne kell hagyni a vízben, biztosan jó lesz

  • 2007.10.18 22:15:32moha és sáfrány

    na! sikerult vegre megcsinalni. nagyon sokat dolgoztam, amiatt huzodott el a dolog kicsit. jo fozocskezest!

    mohaessafrany.blogspot.com/2007/10/spentos-trgombc.html

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta