OFFLINE

Miért nincs normális magyar főzős magazin?

2007. szeptember 21., péntek 11:27



Tesszük fel a kérdést a Fakanalat, a Magyar Konyhát, a TV Paprika magazint és számos más főzős újságot lapozgatva. Van ugyan, amelyik használható és vannak benne jó ötletek, de sokszor az az érzésünk, hogy ki sem próbálják a recepteket és a legfontosabb szempont az olcsóság. A magazinok elemzése itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.09.21 17:00:24Verbalis Inkontinencia

    Én azt a tendenciát látom ezekben a magazinokban, h. nagyon gyakran rosszak a mennyiségek. Szvsz szándékosan, mivel túl gyakran fordul elő. Egy tapasztalatlan (pl én) meg jól megszívja. (A TVpaprikás fossal pl, amikor répatortát akartam csinálni, 3szoros olaj és cukormennyiséggel, a cukrot mertem csökkenteni, az olajat nem. Egy hét állás után kukába ment.)



    Én már csak innen próbálkozom egy ideje:

    Anyu

    régi szakácskönyvek (f.Nagy Angéla pl)

    blogok

    néha meg Jamie O.

  • 2007.09.22 06:18:26sys

    A fűszeres mangóleves ősi magyar étel, nyilván. Sőt, étek, ugye. (Archaizálás sztem csak 35 alatti, rendkívül sármos pasiknak áll jól.)

  • 2007.09.22 06:36:35sys

    Na most végigolvastam, és kicsit mintha önellentmondásban lennél: azzal kezded, hogy színes-szagos magazint akarsz, meg inspirációt, erre végignézed azokat a lapokat, amiknek nyilvánvalóan nem te vagy a célközönsége (se nem a tejben-vajban átlagolvasó), hanem azok a háziasszonyok, akiknek a főzés nem hobbi, hanem nyűg, és nyilván az a szempont, hogy olcsó, könnyen beszerezhető hozzávalókból, gyorsan főzzön vmit, amit a húsimádó férje, a diétázó tinilánya meg a válogatós kisfia is megeszik, de mégse főzze minden héten ugyanazt.



    És még meg vagy lepődve, hogy nem csili-vili cuccokkal meg egzotikus receptekkel vannak tele.



    A végén meg is adod magadnak a választ: te a Gustonak vagy célközönsége, nem a Fakanálnak.



    Amúgy imádom a blogodat, de nyilvánvalóan tök mások kategória, mint a magazinok, amiket átnéztél.

  • 2007.09.22 13:14:40Chiliesvanilia

    sys, részben egyetértek Veled. Nyilván annak a tudatában vettem meg ezeket az újságokat, hogy nem kifejezetten én vagyok a célcsoportja, bár szerintem akár lehetnék is némelyiknek. Nem feltétlenül csili-vili cuccokat és egzotikus recepteket keresnék én bennük - érdekes, kreatív ételeket lehet könnyen beszerezhető, olcsó hozzávalókkal is kreálni, plusz csomó olyan téma van, amiről szívesen olvasnék és sztem mások is (technikák, termelők, trendek,stb.). A Gusto-t szeretem, de az meg a másik véglet, én sem eszem rendszeresen Michelin-csillagos éttermekben. Viszont a Gusto és a Fakanál között azért van átmenet, na én az olyan típusú magazint hiányolom. Addig, amíg nincs, maradok a külföldi újságoknál és az internetnél:)

  • 2007.09.22 18:48:16pikírt

    Erdekeltkent (nem erdeklodokent!...ez az oldal meeg soha nem ert annyit...:DDD) ide kellett, hogy tevedjek...

    Pazar a "kritika", kulonosen, ami a Prima Konyhat illeti..olyan jo kis BLIKKflangos a szinvonal...:DDDDDDDDDDDDDDDDD



    Vajh melyik oldal lehetett annyira attekinthetetlen az elso negybol, hogy ellentetben 45.000 haziasszonnyal, sikerult meghaladnia a cikkiro szovegertelmezo, es egyeb kepessegeit?

    Netan az elso? ott altalaban vezercik, nehany etel oldalszammal, valamint rovatcimek szinten oldalszammal...

    Talan a masodik...?

    Ez mar tenyleg bonyolultabb, hiszen itt egyedulallo modon feltuntetjuk az etelek rost-, szenhidrat-, zsir-, stb tartalmat is...ja, es hogy hanyadik oldalon talalhato az adott etel...:DDDD

    +van!! A harmadik oldal lesz az!!

    Ket feloldalas hirdetes...:DDDDDDD

    A 4.??

    Mint altalaban, a honap menuje, a mostaniban kivetelesen egesz turheto fotokkal (ez azert pofatlansag tolem...en fotozom...;))...igaz minden etelhez faziskepek is vannak, talan ez lehet zavaro...:DDDDDDDDDD



    Koszi, jot mulattam...:DDDDDDDDDDDDDD

  • 2007.09.23 07:44:53Macaroon

    Receptek (bár inkább csak ötletek, én még soha nem méricskéltem süteményen kívül semmit):



    - Ínyesmester szakácskönyve - Chili ha ez nincs meg neked, tessék pótolni, mindjárt elő is veszem és beteszek néhány sort pl. a töltött medvetalpból (nem vicc van benne, és persze e mellett rengetek múlt század elejei cikk abban a formában, ahogy megjelent anno újságban, iszonyú jó...majdnem üti:)



    - Váncsa könyve - na kérem ide nem kommentelek, ez felülmúlt majdnem mindent



    - Blogok, mostanában Chili:)



    - Saját fejem



    Képzeljétek tegnap bementünk véletlen Dunakeszint egy nagyon régi kis cukiba egy nénié ő készít mindent gondolom némi segítséggel, de van neki saját málnaszörpje (váú) satöbbi és ami elvitte a prímet egy hatalmas szelet azt mondja "melegítős almatorta"...néztünk, na ez mi? Kivette a fejemnyi szeletet, hab + csokiöntet rá és mellé, be a mikróba és olyan félkidőltbedőlt állapotban kezembe nyomta, na ezért melegítős:) Úgy volt, hogy alul egy vastagabb linzer szelet, de nem olyan katonásan kerekített, hanem kézzel igazított csálé, rajta szerintem egy uolyan almatölti mint a máglyarakásban, megint linzer és hab és csoki és isteni finom volt, ki fogom próbálni. Illetve azt mondta, tessék ez az én találmányom, túrós somlói galuska, nem kóstoltuk, de nem hangzik rosszul, somlóikocka, túrókrém, hab, baracklekvár így nézett ki.

    Ja, fú szómenésem van. Tegnap a pasim lánya mondja, hogy bnője imádja a túrórudit (vesszem Norbi:) ezért túrórudi torták akar neki készíteni, na ez is elkapott gondolatilag: egy vastagabb piskóta szelet, egy jó lekvár, túrótorta krém kb 5 cm magasan és a tetejét körberakni túrórudival:-O Nem is lenne hülyeség:-) (ok rudi nélkül is mehetne csokiréteggel....szerintem ezt is kipróbálom)

  • 2007.09.23 07:52:20Macaroon

    -(vesszen Norbi) - helyesen:-)))



    Amúgy tudod tejvaj szánhatnátok egy kis kutatómunkát a diétás cuccoknak is, amit én szívfájlalok, hogy ilyen iszonyú kevés cukormentes termék van, nem annyira kultiválom a finomított cukrot, tényleg csak amiben muszáj, mondjuk Haagen-Dazs vagy egy jó keserűcsoki:) De mivel a húgom kiskora óta cukorbeteg komoly erőfeszítésbe került mindig is cukormentes cuccokat találni, tegnap PL ez nagyon durva vettem egy szentkirályi sütőtök bébiitalt, mi van benne? Cukor? Pedig a kisbabának aztán tényleg nincs még kialakult cukorfüggése, nem hiszem, a sütőtök önmagában is édes mint a dög, fenének megcukrozni.

    De uígy nem értem a felvágottakat sem, igaz minimális, de mindben van cukor és még sorolhatnám. Azt, hogy egy jó diétás jégkrémet nem lehet kapni, meg már ne is említsem. A Carte Dor átverése a light fagyival...nézte már valaki, hogy több benne a szénhidrát és kalória mint a rendesben? Én megnéztem: több...röhej.

  • 2007.09.23 07:55:38Macaroon

    Chili (mindenki):

    www.libri.hu/hu/book/gasztronomia/altalanos_szakacskonyvek/az_inyesmester_szakacskonyve

    Feltétlen, de aztán számolj be kérlek:-)

  • 2007.09.23 09:25:10Chiliesvanilia

    Macaroon,ezzel a névvel, bármit írsz, elhiszem Neked:)az Ínyesmestert feltétlenül megveszem, mások is ajánlották, Váncsa alapmű, imádom.

  • 2007.09.23 09:28:05vasszűz

    Édesanyám szerencsére a '90-es évek elején gyűjtötte a Magyar Konyhát. Tessék a régi számokkal vígasztalódni.

  • 2007.09.23 10:40:11Macaroon

    Chilikém az első ember vagy aki nem makarónizik:-)))

    Megnéztem 1 hónap különbséggel egyidősek vagyunk;-) Imádok alkotni, s már akartam is kérdezni, hogy ennyi finomság készítése mellett hogy tudod tartani a súlyodat? Nekem kínszenvedés, így is van rajtam 15 kiló fákin felesleg. Azt tartom:-)))

  • 2007.09.23 10:41:12Macaroon

    Váncsával egy dologban nem vagyunk egyvéleményen, nem rajongok a polipért és hasonlókért, de ahogy ő írja, esküszöm még azt is megkívántam::-)

  • 2007.09.23 10:57:36Chiliesvanilia

    kérdésedre sajnos nagyon gyorsan tudok válaszolni: sehogy:)

  • 2007.09.23 12:04:00Macaroon

    ;-) két dologban van szerencsém a kajaimádat mellett, hogy szeretek mozogni meg a zöldségeket nagyon:) sütőben az azték karfiol;-)

  • 2007.09.23 12:17:53Macaroon

    Kapsz tőlem még vmi ajit:) mert szerintem egyezik az ízlésünk (egyszer egy évig húst sem ettem, annyira zöldséges vagyok na:)...

    Szal a sütőtök leves nálam kevés tejszínnel, bazsalikommal és citromfűvel készül, ami pedig az extra benne, hogy polenta betétet készítek bele, eleve a két szín, próbáld ki, fotóra is jó lesz és itt a szezonja:-)

  • 2007.09.23 12:52:47Macaroon

    Jajj van még egy ezt lehet ismered/ismeritek: leveszöldséget megfőzöd alaplében, kivesz, turmix, vissza, némi tejszín/tejföl, nekem bazsalikom és lime kerül még bele, só, fehérbors, cukor/édesítő, esetleg tárkony, mikor kész belekockázol csirkemellet, tányérba limeszelettel tálalva, nyammi:-)

    Ha sűríteni kellene én legújabban barnarizslistet használok, teljesen megfelel.

  • 2007.09.23 12:53:45Macaroon

    Ez az egyik görög étteremből származik, csak háziasítottam:-)

    Asszem indítanom kellene egy blogot:-))))

  • 2007.09.23 12:54:45Macaroon

    Tudjátok mit néznék meg nagyon szívesen, a múltkor láttam a tévében a Soup Opera tulajdonosnőjével egy interjút, na az érdekelne...

  • 2007.09.23 21:54:36pdia

    Macaroon: az Ínyesmester szakácskönyve valóban egy remek dolog, és kiadták újra. Ellenben direkt megnéztem, az újban nincsen se medvetalp, se medvesonka :o) Valamennyire a kor ízléséhez igazították ezekszerint, pedig szerintem az úgy eredetiben az igazi...

  • 2007.09.23 23:24:34Macaroon

    pdia,

    Ne már!!!! az a lényege az egésznek, meg azok a cikkek, a kedvencem a csirkepörköltes! Szerintem a Váncsa sokat merített onnan, nekem a nagyimtól van egy lassan lapjaira hulló darab, de nem tudom a kiadás évét, viszont nagyi minden könnyű dolgot megjelölt benne:-)

  • 2007.09.24 09:22:09sultzoldparadicsom

    A probléma ott kezdődik, hogy a legtöbb főzni vágyó nincs tisztában az alapokkal, ezt nem is tanítják sehol, ha nem vagyunk tisztába az alapanyagokkal, az alapvető konyha technológiai eljárásokkal, akkor hiába a legjobb recept.

    Ezeket az újságokat sajnos olyanok írják akik egyáltalán nem tudnak főzni, nincsenek tisztába azzal, hogy egy-egy anyag hogyan viselkedik főzés közben. A fotók persze a nyers, vagy félkész ételekről készülnek, és közük nincs a valósághoz.

    Szakember vagyok: meg tudom ítélni, hogy az aki éppen a recepteket osztogatja, van e fogalma a konyha techonológiai eljárásokról vagy sem, ez a Váncsa nevű pé, egyáltalán nem tud főzni, igaz hogy egy bélgép, összezabál mindet mindennel, de ennek köze nincs az ételkészítéshez

  • 2007.09.24 11:24:40pikírt

    Auguszta neni!

    Mielott altalanositanal, Prima Konyhat lattal mar...?;)

    Holnap jelenik +...ez nem reklam, csupan 1 joindulatu figyelmeztetes, merthogy marhan gyorsan elfogy...;DDD

  • 2007.09.25 14:42:09kkr

    Szerintem az a rettenet, hogy a legtöbb ilyen újságban (és az Info Rádió főzős műsorában is, amelyiknek valamelyik újság szerkesztője adja a recepteket) a Vegeta, leveskockából készült leves, fűszerkeverékek az ízesítő. Nem mondom, hogy sosem használok pl. leveskockát, ha sietek, de a Vegetáig még sosem süllyedtem. Lehet ízfokozók nélkül is finomat főzni, és a fűszerezés nem sok plusz idő. És akkor még nem beszéltem a legújabb Ízbomba nevű rettenetről, ami semmi más, mint mesterséges anyagok keveréke. Könyörgöm, mennyi idő összetörni egy gerezd fokhagymát??? Ezek után mit vársz ezektől az újságoktól? A Konyhaművészet olyan volt, amilyet szeretnél, na meg is szűnt :((

  • 2007.09.25 16:47:25maffia

    a TV Paprika olykor valóban kicsit elnagyolja a hozzávalók leírását (sokszor nehezemre esik elképzelni, h mi jó jöhet ki a felsorolt 5 hozzávalóból, gyakorlatilag nulla fűszerezéssel) az elkészítésről nem is beszélve. a többi efféle magazint meg csak akkor olvasom, ha nagy ritkán valahol a kezembe kerül.

    ezért aztán nekem BBC Good Food online forever! :D

  • 2007.09.25 21:18:39Macaroon

    Auguszta néni,

    A Váncsa könyve magasan kiemelkedik a sz*rtengerből, szal ebben nagyon nem értünk egyet.

    Btw 30 évig gyűjtötte a recepteket mielőtt leírnád a palit...Olvastad a könyvét?

    M.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta