Bulira salátát? Süssön paprikát!



Amikor arra kér bennünket a partira meghívó házigazda, hogy valami sóssal járuljunk hozzá a büféhez, mi azonban utolsó percben rájövünk, hogy nagyon el vagyunk csúszva, és esélyünk sincs sütni-főzni, akkor többnyire ehhez a bevált sült paprikás ételhez fordulunk. Számos érv szól mellette: a sült paprika a létező egyik legfinomabb zöldség, a saláta egyszerűen összedobható, soha nem lehet elrontani (tényleg!), és mindig utolsó falatig elfogy. Plusz bónusz, hogy akár előző este elő lehet készíteni, tehát, nem kell utolsó percben stresszelni semmivel. A paprika megsütése és hámozása pedig olyan egyszerű, hogy még hullafáradtan, éjszaka is abszolválható - másnap aztán csak egy szép nagy tálra rendezi az ember a színes csíkokat, megszórja némi ezzel-azzal, és már kész is a villantós fogás.

Így készül:

1. A sütőt grillfokozatra (vagy a lehető legforróbb szintre) melegítjük.

2. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük vágott felével lefelé.

3. Addig sütjük, amíg a héja fekete és hólyagos lesz. (tényleg addig kell sütni, amíg szó szerint fekete, nem kell megijedni, az lekerül róla!). Ez sütőfüggő, annak teljesítményétől függően  7-8 perctől akár 25 percig is eltarthat.

4. Kivesszük a sütőből, egy nagy mély tálba tesszük, és a tálat szorosan, teljesen légmentesre lefedjük átlátszó fóliával, majd kb. 15 percig békén hagyjuk, rá se nézünk. Ez idő alatt a paprika összeesik és a héja teljesen simán lehúzhatóvá válik.

5. A meztelen paprikákat hosszú csíkokra vágjuk, és meglocsoljuk némi olívaolajjal – mehet a hűtőbe másnapig (sőt, három-négy napig simán eláll). Minimum 1 órával tálalás előtt ki kell venni a hűtőből, mert szobahőmérsékleten jön ki igazán az édes, koncentrált íze.

Saláta összeállítása másnap:
Egy nagy lapos tálon szépen elrendezzük a paprikaszeleteket, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal, és morzsolt fetát, valamint közvetlenül a tálalás előtt friss, aprított zöldfűszereket  (bazsalikomot és petrezselymet) szórunk rá.

Fejenként egy paprikát érdemes számolni. A vastagabb héjú, piros, vagy sárga kaliforniai paprika a legjobb és legmutatósabb, de készítettük már fehér zöldpaprikából is, amely szintén nagyon finom, erre azonban figyelni kell, mert mind a héja mind a húsa vékonyabb, így hamarabb elkészül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek