OFFLINE

Mostan rózsaszín krémes minitortákról álmodnak az amerikai lányok

2007. július 10., kedd 09:30


Komoly fejtörést okoz nekünk, hogy Amerikában mégis mi a túró ez a cupcake őrület? A cupcake (szó szerint csészés sütemény) valójában nem más, mint egy egyszemélyes torta. Muffin-formában, ill. kapszliban sütött –vaj, cukor, liszt, tojás keverékéből készült - tészta, amely tetején legalább 4-5cm magas, vastag, tömény vajkrém tornyosodik. Többnyire babarózsaszín, bili-kék, hupilila, vagy más, gyermekruházati boltot idéző pasztellszínben. Az utóbbi években olyan kultusza lett, hogy a legjobb cupcake tippekről többet társalognak, mint az aktuális fogyókúráról. Születésnapokra, partikra csakis ilyennel illik megjelenni, sőt, manapság gyakran az esküvői emeletes tortát is kiváltja egy divatos cupcake piramis.

Sokan vallják, hogy egyáltalán nem egy hirtelen trendről van szó - a cupcake mindig is nagy kedvenc volt, csupán az az újdonság, hogy olyan speciális üzletek nyílnak, amelyek kizárólag ezt árusítják, ráadásul egészen komoly, ínyenc választékot kínálnak. (Néhány példát érdemes megtekinteni egy erre specializálódott blogon New York-ban az első ilyen üzlet, amely mára intézménnyé vált, a Magnolia Bakery volt –ide zarándokolnak a helyiek (és nagy bánatukra a turisták), és kígyózó sorban várakoznak a tortájukra. Éppen fültanúi voltunk egy olyan jelenetnek, amikor két lány szinte egymás haját tépte, hogy melyikük állt előrébb a sorban. Az üzlet, és tortái egyébként több filmben is megjelentek, pl. a Szex és New York-ban, vagy Az ördög Pradát visel-ben is. A népszerűség következtében még szigorú beszerzési korlátokat is kénytelenek voltak bevezetni, így 12 darabnál többet senki nem vehet.

Nem tudjuk elképzelni, hogy tényleg az íze miatt imádják ennyien, talán inkább a gyermekkori nosztalgia és a nagy krémes, bűnös valamiben való kéjes elmerülés érzése a motiváció. Nálunk mindenesetre kimondottan édes szájunk ellenére, mindhárom- különböző, legjobbnak mondott - boltban beszerzett tesztpéldány egy harapás után a kukában landolt. Száraz, íztelen, vajas, geil. Na, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen példányt minimum 5-600kcal-ra tippelünk.

Feltettük a kérdést néhány amerikai barátnőnknek, hogy mégis mikor, milyen alkalomra fogyasztják ezeket? Csillogó szemekkel, szinte extázisban közölték: „A nap 24 órájában. Bármikor, bárhol. Egy cupcake….az maga a mennyország.”

Hirtelen nem is tudjuk, vajon melyik az az édesség, amelynek nálunk valaha ilyen kultikus státusza lehetne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.07.10 10:01:37pandilla

    Tényleg szépen néz ki. Amerikában meg mindenki hülye...

  • 2007.07.10 10:35:10mimke

    Túró Rudi! az maga a mennyország;)

  • 2007.07.10 11:16:05mrssolis

    Egyetértek a cikkel, valóban imádják, és tényleg undorító. Én sem értettem soha, hogy miért ilyen népszerű, mikor tömény vajkrém. Mondjuk, én általában nem szeretem az amerikai kaját, az meg röhejes, hogy egyáltalán nincs nem low-fat yoghurt egy nagy szupermarketben.

  • 2007.07.10 11:28:30múvemáccsó

    túró rudi és medvesajt magában.

    sok függő ismerősöm van.

    én nem értem őket.

    mert én ecet függő vagyok.

  • 2007.07.10 11:38:13celluxmag

    Az ötlet jó, tényleg jól néz ki. A sütőbajnokoktól kérdezném: nincs valami tippetek, hogy hogyan lehetne EHETŐ verzióban kivitelezni? Mittomén vaj helyett túrókrém, vagy ilyesmi, ha lehet ilyet.

  • 2007.07.10 12:15:22Picinger

    Micsoda új ötlet!

    Pelenkás korom óta süt ilyet anyukám, csak vajas sz@r helyett, csokipudingos vagy kókuszos krémmel tölti meg :-)

    Lehet venni bármelyik nagyobb bevásárlóban ilyen kis fém sütőformát.

  • 2007.07.10 12:26:00fedaykin

    Szerintem nagyon aranyosak, az más kérdés, hogy nem szeretem én sem, mert nagyon tömény. De nekünk is vannak nosztalgikus édességeink, amiket más nemzetek fiai, lányai ehetetlennek tartanak.



    Celluxmag: bármit tehetsz a tetejére, de sajnos csak a vajkrém az, ami hosszútávon megtartja a formáját. Ha gyerekzsúrra akarsz valamit, akkor színes tejszínhab is megteszi, sőt, színezni sem kell, csak szórd meg valami csillivilli tortadarával, marcipánrózsával, fondantdíszekkel.



    Egyébként nem kell, hogy ehető legyen a cupcake (vagy ahogy a magyar Nigella hívja, tündértorta) :-))



    www.etsy.com/search_results_category.php?search_type=category_tags_needlecraft&search_query=cupcake

  • 2007.07.10 12:43:12ribizli

    Könyörgöm, merüljön feledésbe ez a "kapszli" szófacsarmány! Borzalmas, és van erre rendes-normális magyar kifejezés, amit még leírni is egyszerűbb: muffinpapír vagy papír-forma.

    Egyébként pedig a muffinnal _magával_ semmi gond nincs, normális hozzávalókból nagyon is finomat lehet készíteni, és a mérete és formája (ha papírban sütjük, akkor a "csomagolása") is praktikus.

    Az eccerű embernek a méricskéléssel se kell sokat vesződni, a bögre érthető. :)

  • 2007.07.10 13:37:31leg

    Bolletje, ez az édes, nem a süti:-)



    Az angol Stahl eredetiben fairy cake-t írt:-), a magyar Nigella meg tündértortát.

  • 2007.07.10 15:22:26pandilla

    Hát nem tudom...lehet hogy előbb kóstolnám meg a tömény vajkrémes sütit, mint a kólában pácolt húst...

  • 2007.07.11 12:34:24vasszűz

    Szerintem nálunk semmilyen ételnek nem volt még kultuszstátusza, (talán az élelmiszeripar még nem indított ilyen támadást), de ami nálam az lehetne, az a házi rétes.

    Sajnos nálunk nincs rétesező:(

  • 2007.07.11 13:49:50Kismókus

    celluxmag,

    suss egy sima citromos-makos muffint, keverj citromlebol, tojasfeherjebol es (sajnos) jo sok cukorbol suru masszat, martsd bele a muffint es nyomj bele cukorviragot. Ez is csicsas es szep, sztem nem edes, mert a tetejen a massza csak vekony retegben van es fincsi citromos :P

  • 2007.07.11 15:51:38borsika

    Praktikusnak tűnik -nincs lehangolóbb mint egy feldarabolt torta, olyan mint egy torzó, mint egy megcsonkított test, így mindenki egy kerek egészet kap, és ha marad belőle az is gusztusos marad

  • 2007.07.11 23:08:18celluxmag

    Kismóki: txh. elvben ez fehér lesz...színezhető valahogy? Gondolom megdermed és minden jóra fordul, ugye?



    Még 1x köszi...ha pedig süti akkor úgyis mindegy (cukor mennyiségre értem). Olyan mint amikor a fogyizós csajok canderelt raknak a kávéjukba és rányomják a tejszínhabot...semmi értelme. Meg a lánykólának sem. Na mindegy, ez most off volt, de köszi nagyon!

  • 2007.07.13 20:40:00Popsugar

    chili drága!

    fogsz mellékelni egy receptet ?

  • 2007.07.14 13:18:00akárki

    ribizli, szerintem a kapstli szó tök jól hangzik, és nagyon kifejező :)

  • 2007.07.14 13:18:12akárki

    úgy értem a kapszli szó

  • 2007.07.15 18:06:18Chiliesvanilia

    Popsugar, én nem szoktam ilyet készíteni, de ha van kedved kipróbálni, a következő a Magnolia Bakery alapreceptje: 12 sütihez: egyik tálban 12dkg vajat 20dkg cukorral habosítani, 2 tojást hozzáadni. Másikban 17,5dkg lisztet, 1tk sütőport, csipet sót. Összekeverni, hozzáadni 1,25dl tejet, vaníliakivonatot. Nem túlkeverni! Muffinpapírokat max. 2/3-ig megtölteni (ha teljesen laposat akarunk, csak félig), 180C-on 22-25 percig sütni. A sima vajas krémhez 12dkg vajat 40(!)dkg porcukorral, 0,7dl tejjel, vaníliakivonattal habosra kevernek. Ezeket a pasztell színeket ételszínezékkel érik el.

  • 2007.07.20 14:55:29shirez

    aki mar jart arrafele, tudhatja, hogy az europai tipusu sutik es tortak nem ismertek, csak ezek a vacakok..

    meg a canollit is plussz porcukorral es csokimazba martva imadjak.. yeek.

    pl ez a bostoni olasz negyed egyik meno boltja, arrafele meg ilyet se nagyon lehet kapni.. mikespastry.com/

  • 2007.08.06 15:09:40Disco Princess

    hmm szerintem nem kene ezt igy kijelenteni h amerikaban mindenki hulye mert Magyarorszagon joval tobb hulye ember van.ami a cupcaket illeti meg szerintem a legfinomabb edesseg a vilagon.es poen lenne elterjeszteni itthon is.es nem vacak.bar ha valami csoro helyen probaltad lehet vacak, ezert kell normalis helyen:P

  • 2008.11.02 20:45:15soloio

    ribizlinek: a "kapszli" szó már a monarchiában használatban volt, egyáltalán nem "szófacsarmány", és ha feledésbe merülne, soksok Hrabal könyvet kéne átírni. Másrészt nem értem, hogy a "muffinpapír" mitől magyarabb...

    kicsit régi a téma, de nem bírtam szó nélkül ekkora "okosságot", boccs

  • 2009.04.17 12:21:43drszaszp

    Szerintem a magyar minyon is teljesen jó! nem kell nekünk Amerika! Persze ne az utasellátós borzalmakra gondolok! Kár, hogy igy kiment a divatból, pedig szerintem az nagyon is jellemző, népszerű, magyar sütemény volt. Persz nem maradékból készült vacak, hanem ami igazi, pl. citromos, vagy kávés. Jó lenne újra visszahozni! Van ahol még lehet kapni (pl. Auguszt cukrászda).

  • 2009.04.17 12:42:11Rékuc

    magyar minyon (ugye mignon) lol :DDD

    az amcsi kajákért odavagyok, de az édességeket jórészt ehetetlennek tartom - a torta is általában borzalmas, száraz tippanós unalmas tészta, ilyen gázos vajkrémmel megpakolva, és olyan édes, hogy összeragad az ember szája. Brrrr.

  • 2009.04.17 13:02:45VilágosKékHarisnya

    "Hirtelen nem is tudjuk, vajon melyik az az édesség, amelynek nálunk valaha ilyen kultikus státusza lehetne."



    Pedig bár minden ilyen magától értetődő lenne: Eszterházy torta :)



    (a magam részéről a bármikor kategóriába az almás és a meggyes pite sorolhatók)

  • 2009.04.17 13:12:37Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

    liszt, tejszín, joghurt, tejföl, tej, stb... méz, só, sütőpor, cseresznye, dió, csoki, és máris nem olyan unalmas vajkrémes szotty a muffin

  • 2009.04.17 13:13:49HONEY

    VilagosKekHarisnya,



    a pite tesztajanak receptjet megosztanad velem? (mostanaban kezdtem el sutni, es megszallottan keresek egy tuti almas receptet)



  • 2009.04.17 13:41:53VilágosKékHarisnya

    Hogyne, szívesen.

    Nekem a kedvenc sütim, érdemes próbálkozni a tésztájával, mert pl. apu élettársa teljesen máshogy csinálja, mint én, de úgy is finom.



    Fél kiló liszt, 25 deka disznózsír vagy 30 deka margarin (én zsírral csinálom mert egy állat vagyok :DDD mama is zsírral csinálja, nekem úgy jobb a tészta). Ha olyan receptet találsz egyébként, ahol zsírt írnak, de te margarinnal szeretnéd, akkor + öt dekát számolj rá. 20 deka cukor, csipet só, sütőpor, 1 tojás meg egy másik sárgája, ezt jól összegyúrod, aztán pihentetni kell a tésztát. (ez nagyon fontos)

    A tepsibe rakod a tésztát, ráhalmozod a cuccot, a másik tésztát ráteríted, megszurkálod villával és be a sütőbe. Nem kell sok neki, kb. 20 perc alatt megsül.



    Nekem ez a tészta vált be legjobban, van aki tejföllel csinálja, én nem szeretek tejföllel pancsolni.

  • 2009.04.17 14:03:18gastro vazze

    a classic cupcake , szerintem szar és itthon eladhatatlan... Jó lesz az muffin-nak is, annak könnyebb a tésztája.

  • 2009.04.17 14:18:47VilágosKékHarisnya

    Fú és jut eszembe.... (vasalok és mindent kitalálok, hogy ne kelljen, így meg nem haladok és képes vagyok rajta csodálkozni :D)

    HONEY, ha most kezdtél el sütni akkor itt egy könnyű csoda.

    Kicsi Vúnál találtam, megcsináltam, isteni, üdítő, könnyű...mmmmm.... :)



    Süsd meg, nagyon finom :)



    Hozzávalók:











    4 tojás

    13 dkg kristálycukor



    8 dkg olvasztott vaj



    12 dkg liszt



    1 cs. sütőpor



    1 citrom leve és héja





    A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.

    recept lelőhelye:kicsivu.hu/



    Egy apró megjegyzés: nekem elsőre kicsit szalonnás lett, de aztán légkeveréses módszerrel sütöttem 150 fokon és úgy már jó lett.









  • 2009.04.17 14:31:20Rékuc

    uuuu megyek hozzád vasalni... imádom, kedvenc házimunkám :D

  • 2009.04.17 14:34:42HONEY

    Koszi, hetvegen sutok is.

  • 2009.04.17 14:38:44HONEY

    Mennyit pihenjen? Mondjuk 1 ora eleg?

  • 2009.04.17 14:39:57VilágosKékHarisnya

    Hú, Rékuc ...



    átöblítettem az ÖSSZES későtavaszi-nyári ruhát. Ne tudd meg, anyám átjött az előbb, azt hitte, válunk :DDD Ruhák a fotelben, ruhák a vasalnivalóskosárban, ruhák a díványon. Férj ráadásul inges fajta. És még mindig van ... mit van?? Ezek osztódással szaporodnak vagy mittudomén.

    Tavaly, a harmadik anyázáskor Férj megjegyezte: na most mondd, hogy nincs egy rongyod se! :DDD

    Segíííccsééééég...

  • 2009.04.17 14:41:18VilágosKékHarisnya

    Honey, fél-egy óra. És kéz- és lábtörést! :))

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta