OFFLINE

Az igazi, francia bikinik Saint Tropez-ből

2007. június 27., szerda 11:05


Bár idén állítólag az egyrészes fürdőruha a divat (hord valaki ilyet egyáltalán?) ma már a fürdőruha szóról egyértelműen a bikini jut az eszünkbe, és ha már ennyit foglalkozunk ezzel a ruhadarabbal, ideje egy kicsit utánanézni a történetének is. A bikini, mint ruhadarab 1946-ban debütált, bár kétrészes tornaruhákat már az ókori görög asszonyok is magukra húztak néha. Az igazi, a test apróbb részleteit is feltáró bikinit azonban Louis Réeard mérnök és Jacques Heim divattervező „találták fel”és mutatták be a közönségnek 1946 július 5-én, Párizsban. A ruhadarabot eredetileg egyszerűen atomnak (atome) nevezték el, utalva annak apró méretére, hamarosan azonban a Bikini szigeteken zajló kísérleti robbantásokon fellelkesülve átkeresztelték bikininek. Az első igazi bikini girl Brigitte Bardot volt, ő kezdte el nyilvánosan is viselni a ruhadarabot az 50-es évek elején. Bardot és a bikini a Saint Tropez melletti, ma már legendássá vált Tahiti beach-en debütáltak, amikor mindenki legnagyobb megrökönyödésére az alig 18 éves Bardot végiglejtett a strandon a hiányos öltözetben. Egy évvel később pedig Bardot már Cannes-ben pózolt a fotósoknak bikiniben. Az 1957-es, És isten megteremtette a nőt című filmmel Bardot az egész világon divatot teremtett a bikininek, ami rohamosan elterjedt Amerikában is.

Mi másra is játszhatna rá tehát manapság egy saint-tropezi divattervező, mint a bikinire. Bár az ötlet viszonylag későn, csak 1985-ben jutott eszébe az ottani tervezőknek, azóta azonban a Kiwi St-Tropez nevű fürdőruhamárka francia riviéra legkeresettebb terméke lett, nincs is város, ahol ne lehetne kapni, ráadásul teljesen kedvező áron. Megrendelni sajnos nem lehet, de érdemes nézegetni honlapjukat, vagy ha esetleg Franciaországban nyaralunk, beszerezni egy darabot belőle, mert csinos, színes, fantáziadús bikiniket és strandkellékeket gyártanak. A honlap kínálata azonban csak ízelítő, egy-egy Kiwi boltban valósággal el lehet veszni a rengeteg bikini-modell között, aztán pedig irány a Tahiti beach.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.27 19:05:25Flora2

  Ez a "hord valaki ilyet egyáltalán?!" azért elég tinis felkiáltás volt. (Mondom én ezt, aki egész életemben egyrészest hordtam, mert nekem nem olyan a testem, mint Bardot-nak volt.) Mondjuk ez nem jó kép róla, de ahogy elképzelem a 18 éves Bardot-t bikiniben lejteni, durcásan lebiggyeszett alsó ajkával, vállát dacosan megrántva, szeme sarkából a hatást figyelve... én hetero vagyok, de a térdem elgyengül a látványtól...

 • 2007.06.27 23:36:10mamzso pujkin

  Római falfestményeken láttam bikinis csajokat. A görögöknél nyoma nincs ilyen ruhadarabnak. Festmény nem maradt, szobrokon meg nem emlékszem ilyen viseletre. Szóval a laza mondat az ókori görög nôk tornaruhájáról elképzelhetô, hogy téves volt. Utána lehet villantani a costumes.org-on.

 • 2007.06.28 14:50:42nele

  vicces ez a "hord valaki ilyet egyaltalan" szoveg, tenyleg. Mintha nem eppen a furdoruha lenne a nyar favoritja, foleg a bandeau, meg a kozepen kivagott.

 • 2007.06.28 14:56:40moda liza

  hm. az érdekel hogy ki az, aki eddig soha nem hordott egyberészes fürdőruhát, és most, csak azért mert idén ez a divat, ezt hordja. erre utalt volna a kérdés. mert amúg tudom, hogy van, aki egyébként is ezt részesíti előnyben a bikinivel szemben.

 • 2007.06.28 19:11:49boszor

  na én nem:) felváltva hordom a kettőt, pl. uszodába inkább egyrészes, mert kényelmesebb, napozni meg persze bikini. de ismerek olyant, aki negyvenen kicsivel túl egyrészesre esküszik, mert eltünteti az (amúgy sem nagyon feltűnő) párnácskáit. viszont az ismerőseim között a sláger a hol ezt, hol azt.

 • 2007.07.01 15:26:24sys

  lányok, tanácsot kérek: hol lehet BP-n nagyobb kosárméretű tankinit kapni? 95E-100D szokott jó lenni, attól függően, melyik országban veszem. Calzedoniában, stb., a harminckilós deszka eladólányok csak kiröhögnek :/

 • 2007.07.01 22:19:53katjana

  sys, ez a téma nekem is vesszparipém, én is D-s, E-s vagyok, és itt már többször is kifejtettem, hogy NINCS olyan hely, ahol nyugdíjasnál fiatalabb célközönségnek készítenek ekkora méretben. elég szégyenletes, de ez van. vagy legalábbis nekemmég nem sikerült felfedezni.

  megjegyzem, a calzedonia idén kifejezetten nem gondolt a nagyobb mellűekre. egy nagy mellnek súlya van, ugye, és náluk szinte az összes fazon nyakba akasztós, ami kizáró ok, annyira vágja a nyakam a súly.

  napokig tudnék még erről a témáról beszélni...

 • 2007.07.02 09:08:31fedaykin

  Ha ez megnyugtat bárkit is, bikinit, fürdőruhát, ami nagy mellre készült, nyugat-európában sem lehet kapni 30 ezer forint alatt.

 • 2007.07.02 13:42:31sys

  bolletje, te nem Hollandiaban elsz? En par eve koltoztem el onnan, neha most is visszajarok, de nekem soha nem volt problema nagy kosarmeretu, fiatalos, szines furdoruhat talalni 30 Euro kornyeken... Angliaval is hasonloak a tapasztalataim. Csak kar, hogy most nem megyek arrafele :(  Viszont en siman kifizetnem itthon a 30ezret, de egyszeruen semmi NINCS.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta