OFFLINE

Divatba jött a pacal és a disznóláb

2007. június 19., kedd 09:20

Az arckrémek és balerinacipők között tényleg nem fricskának és nem is provokációnak szánjuk, de most már egyszerűen muszáj beszámolnunk arról, hogy a világ kulináris központjában, New York-ban végérvényesen kitört a malachús őrület. Egy ideje már valójában tart, de úgy tűnik, most éri el csúcspontját ez a trend –a szaksajtó mindenesetre zeng tőle. Nem pontosan tudjuk, hogy mire vezethető vissza, de tény, hogy azok az ételek, amelyek 5-10 éve még elképzelhetetlenek lettek volna a tengerentúli éttermek étlapján, ma a létező legmenőbb fogások. Valamit is magára adó, komoly vendéglő egészen biztos, hogy kínál ropogós malacot, órákon át, lassan készült, omlós, szaftos sültet. Legnépszerűbb a malac hasaalja, ami nem más, mint húsos, zsíros császárhús –ezt egyébként az ázsiai konyha, főleg a kínai és koreai gyakran használja –nem véletlen, hogy gyakran ebben az ízvilágban, fokhagymásan, édeskésen, fűszeresen, ragacsosan kínálják.

Tarolnak tehát a remegős cupákok, sertéshúsból készülő hamburgerek, egyik leghelyesebb (khm) fogás szerintünk a „lardo bruschetta”, ami konkrétan a szalonnás pirítós szofisztikált elnevezése. A The New York Times nagyhatalmú étteremkritikusa szerint a várost szimbolizáló nagy alma lassan akár egy sült malac szájába kerülhetne. Megy még ezen kívül a borjúmirigy, borjúfej, pacal, disznóláb, velő –minél durvább, annál jobb.

Hogy a hajszálvékony carpacciok, tonhaltatárok, szusik után (ill. mellett) hogyan tudtak így divatba jönni a fent nevezett elemek, tényleg rejtély. Nagy valószínűséggel egyszerűen úgy, hogy finomak. Az tény, hogy egy kiváló minőségű, zsírokban gazdag hús rendkívül ízes és szaftos tud lenni, de akkor is nehezen látjuk magunk előtt, amint az elegáns new yorkiak cupákoznak. Ezek az ételek szerintünk annyira férfias, macsó-kaják, hogy azt meg pláne nehezen tudjuk elképzelni, amint egy gyertyafényes randin ezt rendeljük –valószínűleg nem is–hiszen nem könnyű kulturáltan elfogyasztani egy szaftos, ragacsos húsdarabot –hacsak véletlenül éppen nem olyan pasival vacsorázunk, aki kifejezetten bukik a barbár oldalunkra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.19 09:28:04fedaykin

  Nem lehet, hogy az Atkins-diéta miatt?

 • 2007.06.19 11:40:41mormota20

  biztos.

  elég groteszk volt idetenni ezt a helyes kis malacot.

 • 2007.06.19 11:45:34Vreni Schneider

  hát a másik opció sok belsőség és egy pörkölt disznófül lett volna.

 • 2007.06.19 13:28:31mrssolis

  Én imádom a csülköt, sült kolbászt meg minden ilyet. Szoktam is kérdezni a férjemtől, hogy mit szólt volna, ha az első randinkon egy vérben tocsogó bélszínszeletet trancsíroztam volna, de neki ez bejön. A kismalac cuki.

 • 2007.06.19 17:21:43vasszűz

  Jópofa a malac, én is szeretem a csülköt, pacalt, esetleg körömpörkölt. De malacsült is jó, bár nálam nem dobogós.

 • 2007.06.20 08:59:04celluxmag

  A malac orrát (a konekt-orr részt) nem eszik meg?...Ahogy elnézem olyan kis húsos... :)

 • 2007.06.20 11:47:49rosenrot

  Nekem sajna már nemigen jár első randi, legalábbis a férjem biztos nem venné jónéven, de amíg randizgattam akár vele, akár másokkal őelőtte, én bizony akkor is zsíros cupákokat faltam sörrel és pálinkával, méghozzá tetemes mennyiségben, akár első randi, akár nem.

  Nem fogom eljátszani a kényeskedő királylányt, aki csak piszkálgatja a salátáját és szénsavmentes ásványvizet kortyolgat hozzá, mert ez rohadtul nem én vagyok és nem is állna jól.  Szerintem különben minden pasinak bejön egy jó étvággyal falatozó nő, mert aki zabálni szeret, az élvezi az életet és az ágyban sem veti meg a jófajta húst, legalábbis tudtommal van egy ilyen vélekedés (és gyanúm szerint ez nagyrészt igaz is).  Ellenben minden, általam valamire tartott pasas frászt kap a folyton fogyókúrázó buta libáktól, úgyhogy hölgyeim, csülökre fel :-)

 • 2007.06.20 14:32:59mormota20

  nem túl intellektuális álláspont - mondjuk nem is vagyok egy fő húsevő (foygókúrázó majom se:)) -, de nem zeretek belegondolni, hogy a malacsült az ilyen jópofa kis malackából lesz...

 • 2007.06.20 15:15:56Lilienfeld

  A hétvégén olyan pompás malachúst ettem - szeletben - hmm...

  És a kismalacok élőben igazi édibédik, ahogy hancúroznak, órákig el lehet őket bámulni :)

  Az én környezetemben még dívik a háztáji disznótartás, de az egész kicsikből sose csinálnak sültet. Egyrészt pocsékolás lenne: inkább felnevelik-hizlalják jó nagyra; másrészt van, aki tényleg sajnálja a kis jószágokat, pláne, ha ő tartja. Húst hússal evő pasitól is hallottam már, h. nem lenne hozzá étvágya ...

  60-70 kilótól persze már jöhet :)

 • 2007.06.25 13:56:47mormota20

  Lilienfeld, köszi, ez megnyugtatott kicsit:) ey ilyen kedves kis konektororrút...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta