OFFLINE

Receptek másnaposság ellen

2007. június 13., szerda 11:37

Fantasztikus piaci rést fedezett fel a könyvkiadásban Cserna-Szabó András és Darida Benedek. Vannak helyzetek, amikor a gasztronómia ugyanis nem élvezet, hanem létszükséglet, egészen pontosan másnaposság idején, amikor a még alkoholszagtól bűzlő, ám a mámorból már kicsúszott ember bármit megadna egy darab hatalmas zsírért, meg valami édes löttyért. A fenti két szerző "Jaj a legyőzötteknek" - címmel jelentetett meg szakácskönyvet másnaposoknak. A könyv tulajdonképpen inkább egy regény, ahogyan ők fogalmaztak a macskajaj regénye, benne 52 recepttel, és ajándék hányós zacskóval. A könyv igazán élvezetes történelmi gasztro-alkohológiai áttekintést nyújt az ókortól a 21. századig, bár a receptek többsége nehezen használható, és inkább csak érdekességszámba megy. Az egyik első recept például így kezdődik: a karámból kiszabadítunk egy tejes bárányt, szakrálisan meggyilkoljuk, bicsakunkkal felhasítjuk, majd kiszedjük a máját, tüdejét szívét és beleit. Egy pár oldallal arrébb lévő recept alapja pedig egy darab kocaemlő. Na persze vannak ennél egyszerűbb receptek - például a paprika előtti magyar múltból- oylanok, mint a a debreceni korhely leves, na és a személyes kedvenc étkem, a ciorba de burta, vagyis román pacalleves. Aki azonban másnaposan nekiáll marhagyomrot mosni, darabolni, majd kivárja a kábé öt órát, amíg készre fő, mindezt anélkül, hogy egyszer is elhányná magát, nos, az valószínűleg nem is másnapos.

Cserna-Szabó András – Darida Bendek
Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan
Alexandra Kiadó, 2699 Ft


Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta