Mit tegyünk, ha támadnak a ráncok?

A huszadik életév után a szem körüli ráncok jelennek meg először, ekkortól érdemes rendszeresen szemránckrémet venni. Néhány éven belül aztán az arc további részén is kialakulnak a mimikai és örgedési ráncok. Elkerülhetetlen, de tompítható folyamat.
 
„Húszéves kortól a nőknél – a férfiaknál ez harmincéves kor körül következik be - elkezd csökkenni a vízháztartás, ekkor kezdődik az öregedés” – mondta Harangvölgyi Anna, kozmetikai szaktanácsadónk.
 
Ezt a folyamatot több dolog befolyásolja:
- genetikai állomány
- életvitel: stressz, lelkiállapot, környezeti változások
- táplálkozás
- a napon illetve a szoláriumban eltöltött órák száma
 
Legfontosabb természetesen a megelőzés: már 20 évesen –a kornak és bőrtípusnak megfelelően – érdemes elkezdeni hidratálni, 30 évesen a tápláló krémek használata ajánlott, 40 évesen viszont nyugodtan el lehet dobni a hidratálót, mivel ekkor az már nem elég. Negyven felett ugyanis komoly hatóanyagú (kollagén, elasztin, hyalluron tartalmú) krémek ajánlottak. A krémek mellett ősi és nagyon hatásos módszer az arctorna, mivel az izmokat is ugyanúgy karban kell tartani, mint a bőrt, tudtuk meg szakértőnktől. Az arctorna egyébként úgy hat, mint az aerobik: az izmok megvastagodnak, az izom tömege megnő, így az arcbőr feszesebbé válik.
 
A szem körüli ráncokat úgy lehet megelőzni, ha zsírosító szemránckrémet használunk. Ebben eleinte nem is a hatóanyag a lényeg, hanem a zsírtartalom, mivel az arcnak ezen a területén hiányzik a zsírszövet. Később jelennek meg a száj vonalától az orr felé futó barázdák, melyek azért alakulnak ki, mert az arc két oldalán megereszkedik a rugalmasság. „Ezt nem lehet megúszni, és nem elég otthon kenegetni, mert a bőr védőrétege nem engedi, hogy lejjebb hatoljanak a krémek. Erre az egyik nagyon jó kozmetikai módszer a csiszolás. Olyan, mintha jól megcsapkodnák az arcot” – mondta Harangvölgyi Anna.  
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek