OFFLINE

Hogyan készül a muszaka?

2007. június 6., szerda 11:32

Nehéz volt eddig az életem, ugyanis nem volt sütőnk, mivel a régi tulaj nem hagyott a lakásban. Hosszú évek múltán került végre sor a konyha felújítására, melynek keretében a konyhában beszerelésre került egy gyönyörű sütő, légkeveréses, grillezős, dizájnos,  meg minden. Első nekifutásra egyik kedvenc ételemet a muszakát szerettem volna elkészíteni, így hát meg is néztem vagy ötven receptet, és meglepetésemre mindegyik más utasítást adott. Az egyikben egészben kell megsütni a padlizsánt, utána szeletelni, a másik recept szerint előbb szeletelni, sózni, és utána olajban kisütni, a harmadikban pedig sütőpapíron negyed órát pirítani. Az egyik receptben krumplival kell és tejföllel, a másikban krumpli nélkül és besamellel, a harmadikban rizzsel és juhsajttal, a negyedikben üssünk két tojást a darált húsba, az ötödikben vörösbort töltsünk a serpenyőbe. Az ételnek nyilván számos változata létezik, és az is finom volt, amit végül összehoztam, de ennek ellenére nem volt az igazi. Nem tudja valaki, hogyan kell igazi, finom muszakát készíteni, amiben az ízek teljesen összeérnek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.06.06 20:37:36silberstein

  Íme egy angol nyelvű, ciprusi recept.  tastecyprus.com/recipes/main-dishes/mousakkas-me-melintzanes-%11-mousaka-with-aubergine.html

 • 2007.06.07 06:20:58albana

  Szerintem nincs igazi muszaka, mert még Görögországban is (állítólag oda való) régiónként változik az összetétel. Korfun ahol a darált marhahúsba borókabogyót és némi fahéjat tesznek, ettől valami isteni az illata, a padlizsán viszont megsütik. A besamel véleményem szerint nem helyettesíthető tejföllel. Sütőpapíron való sütés semmiképpen nem ajánlott, mert a fele a sütőpapíron marad, a szeletben való elősütés (olajban) viszont mindenképpen egy szaftosabb változatot ad. (Ld. rakott krumpli).

  Mindenesetre ha sikerült egy jó receptet beszerezni és kipróbálni, kéretik azt ehelyt közreadni.

 • 2007.06.07 10:20:08LepkePillangó

  Albanaval nagyon egyezik a véleményünk! Szerintem sincs 2 egyforma muszaka, de egyszer 1000 éve találtam 1-et receptet, ami nagyon bejött. A tejfölt pedig felejtsük el besamel helyett (vagy ok, ízlések és pofonok, de akkor már ne hívjuk muszakának).

  Alap, hogy birkahúsból készítem (ha nincs, akkor természetesen marhából), és csipet fahéjat és 2 db szegfűszeget belecsempészek a húsba (szegűszeg utána szigorúan eltávolítandó!!!).

  Véleményem szerint TILOS jénaikban készíteni. A legfinomabbra az 1-2 személyes cserépedényben az igazi.

 • 2007.06.07 12:11:57albana

  Na ez igaz! Birkából a legjobb, és természetesen valami jó kis cserépedényben.

 • 2007.06.07 17:13:13magyaranya

  Én évek óta tepsiben, olajjal (oliva!) kicsi megkenve sütöm elő a padlizsánt. Így gyorsabb és kevesebb olajat szív magába. A darálthúsba pedig oragánót, borsikafüvet, (meg ami eszembejut) teszek. Tetejére besamel.

 • 2007.06.11 11:36:36Swmacaroon

  Szerintem karikázott sült krumpli, darált hús, paradicsom, padlizsán és besamell, rétegezve, lehet kis sajt rá...én szeretem a darált marhát...

 • 2007.06.11 11:37:34Swmacaroon

  Igen és fahéj boróka meg cserépedény...nyamm.

 • 2007.09.25 15:38:38back2basics

  És ne felejtsétek el a krumplit sem megsütni mielőtt rétegeznétek...

 • 2007.09.25 15:38:38back2basics

  És ne felejtsétek el a krumplit sem megsütni mielőtt rétegeznétek...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta