OFFLINE

A legjobb dolog a töröknél

2007. május 11., péntek 10:01

Budapestben például azt is imádjuk, hogy gyakorlatilag a város szinte minden forgalmasabb pontján problémamentesen hozzájuthatunk egy nagy pohár joghurtitalhoz, az ayranhoz. A jéghideg, hófehér, sós ital a törökök egyik fenomenális találmánya, de más országokban is népszerű. Mi mindenesetre nagy rajongói vagyunk.

Általában mindegyik török gyorsétkezdében kapható, elrontani elvileg nem nagyon lehet, bár gyanítjuk, hogy nálunk még ez sem kizárt. Dobozos változatban eddig csak a Magyar utcai török hentesnél találtunk (német gyártmány), a jó hír viszont az, hogy gyerekjáték házilag készíteni. Így megy: Botmixerrel keverjünk össze azonos mennyiségű joghurtot és vizet. Adjunk hozzá sót, opcionálisan csipet szárított mentát. Tapasztalatunk és ízlésünk szerint egy adag (1,5dl joghurt + 1,5dl víz) egy mokkáskanálnyi sót vesz fel.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.05.11 12:11:41dzsedofka

    nyami. meg a humuszt is imádom, meg az ezmét is, bár azt nem tudom hol csinálják jól pesten. ellenben a corvin melletti török humuszát szeretem nagyon csak olyan kevés..

  • 2007.05.11 12:53:51magyaranya

    Dobozos ayran a török étkezdében, Újpest-központnál, az áruházzal szemben, az árkádok alatt.

  • 2007.05.11 14:26:50katjana

    valamint a Lövőház utcai töröknél is.

  • 2007.05.11 14:28:34katjana

    és még szintén legjobb dolog a töröknél az oly ritkán kapható, nem tejszínes spenótsaláta, meg a nem tejszínes hanem savanykás padlizsánsaláta.

    és még a rizses szőlőlevél. ha friss.

  • 2007.05.14 16:58:13Marvin

    Legjobb humusz: Noa Grill

  • 2007.05.14 16:58:42Marvin

    Na meg az a humusz is jó, amit otthon csinálok, csak elég munkás...

  • 2007.05.14 17:13:15schneider

    A Kertész utca elején lévő humusz bárban is nagyon jó dolgok vannak.

  • 2007.05.14 19:51:54dzsedofka

    én is akarok humuszt csinálni. hogy kell? igen, a google jóbarátom, de akkor is, marvin, te hogy?

  • 2007.05.16 16:57:00Marvin

    Én így csinálom:

    30 dkg csicseriborsót megfőzök (na ez jó sokáig tart (kuktában is lehet) és összeturmixolom 2 evőkanál szezámkrémmel (Tahini), kiskanál mustárral, 2 evőkanál olivával, citromlével + a főzőléből amennyi kell (hogy krémes legyen és keverni tudja a gép).

    Sóval, frissen őrölt borssal izesítem.

    Lehet bele fokhagymát is tenni, de mi inkább azt a pitára dörzsöljük rá...



    Tahinit be lehet szerezni a Fővámtéri csarnok alatt lévő, ázsiai élelmiszereket árusító boltban. Az utóbbi alkalommal azt is magam csináltam, szezámolajjal összeturmixoltam a szezámmagot.



    Jó munkát és étvágyat!

  • 2007.05.16 19:28:05dzsedofka

    köszi, már rá is kattantam. :) adandó alkalommal elmesélem milyen lett.:)

  • 2007.05.22 11:03:41Marvin

    Csak hajrá!

    A minap próbáltuk ki párolt medvehagymával enni (mellé rakva, nem keverve!).

    Nagyon finom!!!

    Ezt persze már csak jövőre, mert sajna a medvehagyma szezon tiszavirág életű (hamar felvirágzik).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta