OFFLINE

Európai tortagyűjtemény

2007. május 10., csütörtök 12:25

Május 9. huszonkét éve Európa Napja. Erről 1985-ben döntöttek az EU akkori vezetői, a nap pedig Európa-szerte máig megünneplésre kerül. Hogy mi a frappáns kapcsolódási pont életmódblogunkhoz? Az, hogy ennek apropójából szeretnénk bemutatni azt a virtuális európai tortagyűjteményt, amelyet a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából állított össze az EU.


55 különböző nemzetiségű torta- és süteményreceptet lehet itt végigböngészni, akad közötte rendkívül izgató, pl. a medus kuka, vagyis a hagyományos lett mézes süti, de kevésbé meggyőző is, mint a litván zselétorta, amely fő alkotóeleme a zselatin és a málnás gumicukor. Magyarországot a Dobos és az Esterházy torta képviseli, az újonnan csatlakozott bolgárok torta címszó alatt juhsajtos és tökös banyicával, a románok Tarte Tatin-nel és fonott kaláccsal reprezentálnak. A legcukibb elnevezés díját nagy valószínűséggel a lengyelek pápai krémtortácskája nyeri. A receptekkel azért vigyázat, első ránézésre sokszor átdolgozásra szorulhatnak (pl. számos álmatlan éjszakát okoz, hogy vajon hogyan lesz 1kg tejföl és 20dkg cukor összekeveréséből tortatöltelék…)

Ezen az oldalon lehet nézegetni, az egyes receptekre külön klikkelni kell.

Chili&Vanilia 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.10 14:43:23lanina

  Itt a világ déli féltekén olyan tejfölt lehet kapni, amiben bizony megáll a kanál, olyan sűrű. No abból simán lehet tortakrémet varázsolni. :)

 • 2007.05.10 17:57:50bolletje

  Igen, gondolom a crème fraîche lett tejfölnek fordítva, az pedig valóban olyan sűrű (35 százalékos), hogy már önmagában is jó krémnek.  Csilivanília kisasszony nem először téved, meglepően hosszú ideig keverte a köményt a római köménnyel...

 • 2007.05.11 10:42:57schneider

  Azért Chilit ismerve ez elég valószínűtlen. Lehet, hogy csak félrementek a fordítások.

 • 2007.05.11 11:53:36bolletje

  Schneider, pont erről van szó. Azért nagyon nem mindegy, hogy minek fordítod egy hozzávaló nevét :-))

 • 2007.05.13 20:25:46nemisbeka

  Kedves bolletje, a francia nyelvű változatban créme fraiche van, az angolban sour cream. No, hol az igazság? By the way: C&V a magyar nyelvű oldalt linkelte és nem ő fordította a receptet. Hm?

 • 2007.05.15 09:06:12jaczkobela

  Nem lep meg bolletje szokásos hangvételű kommentje. Ő a tejbenvajban kommentelők főokosa. Mindent jobban tud, jobb ízlése van, kritikai érzéke 1oo-as a skálán, ráadásul csak az ő véleménye a mérvadó. Szerinte!!!! Szerencsére nem ő csinálja ezt a blogot, különben már ki sem nyitnám!!

 • 2007.05.15 09:14:32albana

  Huh! Kedves bolletje! Csak egy kérdésem volna! Hányszor vásároltál a déli féltekén tejfölt? Ha egynél többször akkor hányfélét találtál? Fel tudnál sorolni kettőnél többet név szerint? A crème fraîche nem tartozik ebbe a kategóriába. Hidd el, meg tudjuk különböztetni a telföltől. Egyébként van olyan tejföl a déli féltekén, amiben megáll a kanál. Olyat szoktam venni. Itt a déli féltekén.

 • 2007.05.15 11:50:26lanina

  A déli féltekén én szoktam tejfölt vásárolni nem bolletje, ne tessék keverni itt! :)

 • 2007.05.15 12:11:43albana

  Meg én! De hogy bolletje is? Nem hinném, mert akkor nem írna le ilyesmiket. Ezért tettem fel az ellenőrző kérdéseket! Egyébként képben vagyok!

 • 2007.05.15 13:55:27bolletje

  Kedves Nemisbeka, ha valóban így van, akkor elnézést kérek Chilitől, bár hozzátenném, hogy a sour cream-nek is létezik magas zsírtartalmú, crème fraîche-hez hasonló, mascarponés sűrűségű, krémes változata.  A római köményes viszont áll.

 • 2007.05.15 13:55:47bolletje

  Kedves Béla, kedves Béla...

 • 2007.05.15 14:02:34bolletje

  Kedves Albana, halvány gőzöm sincs, hogy miről írsz. A déli féltekét meg sem említettem, ráadásul déli féltekén tartózkodó ország nincs az Európai Unió tagjai között (bár könnyen meglehet, hogy lemaradtam valamiről).  Ha helyesen értelmezted volna soraimat, rájöhettél volna arra, hogy nem Lanina állítását vonom kétségbe arról, hogy a déli féltekén léteznek kereskedelmi forgalomban egészen sűrű, és ezek szerint sokféle tejfölhöz hasonlatos tejtermékek, hanem azt, hogy például egy angol vagy francia süteményrecephez nem feltétlenül a magyar boltokban megvásárolható, 20 százalékos, folyékony halmazállapotú, híg tejfölt kell használni.

 • 2007.05.15 14:06:05nemisbeka

  Kedves bolletje, a "ha ez valóban így van"-ról mintegy három kattintással meg lehetett volna győződni (persze legszebb az lett volna, ha az eredeti komment elküldése előtt ezt megteszed), és akkor talán a bocsánatkérés bocsánatkérés jellegét sem kellett volna a "ha ez valóban így van"-nal erősen csökkenteni. Ami pedig a sűrűséget illeti: C&V pont azt mondta, hogy vigyázni kell a receptekkel - ebbe nyilván az is beletartozik, hogy óvatosan kezeled a tejfölt/créme fraiche-t/sour creamet, minthogy nem adtak meg hozzá %-ot. Egyébként nem tudok litvánul, de a grietiné (erről beszélünk) wikipédiás szócikkéből (http://lt.wikipedia.org/wiki/Grietinė) nekem az tűnik ki, hogy ebből is van 10-40%-osig minden változat. Miután eredetiben sem adták meg, hogy melyikre gondoltak, pontosan az a megoldás, amit C&V tanácsol: gondolkodni és adott esetben átdolgozni a receptet.

 • 2007.05.15 15:28:48albana

  bolletje!

  Hogy pontosan idézzelek:

  "Igen, gondolom a crème fraîche lett tejfölnek fordítva",

  erre reagáltam neked úgy, hogy meg tudjuk a kettőt különböztetni, a déli vagy az északi féltekének itt nincs jelentősége. A másik, hogy ...

  "Csilivanília kisasszony nem először téved, meglepően hosszú ideig keverte a köményt a római köménnyel..."

  Ha nem ereszted el ezt a sértő mondatot, szerintem senki nem reagált volna semmilyen felvetésedre.
  Se a déli, se az északi féltekén. De azért csak nyugodtan írogass, megszoktuk már tőled. Aztán meg add az értetlent!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta