Hosszú távon minden diéta csődöt mond

A UCLA kutatása szerint minden diéta előbb-utóbb csődöt mond. A University of California Los Angeles diétával kapcsolatos viszgálata során - ahol 31 diétával kapcsolatos kutatás eredményét összegezték- kiderült, hogy nincs olyan diéta, amivel hosszú távon vékonyak tudunk maradni.

“Míg hirtelen lefogyni viszonylag egyszerű, megtartani a fogyókúra utáni súlyunkat már jóval nehezebb. Ha a diéta hosszútávú megoldás volna, az egész világ tele volna szép, karcsú emberekkel” – mondta a kutatás vezetője az AP-nek.

A szakértők szerint a diéták becsődölése sok tényezőre vezethető vissza. “Az ember alapvetően nem arra van kitalálva, hogy éhezzen. Az emberi lét velejárója az evés, ami ráadásul óriási örömöt okoz. A legtöbb diéta egy idő után unalmas, az emberben pedig viszonylag nagy a kényszer arra, hogy visszatérjen a régi szokásaihoz. Azok, akik túl sokat fogynak le túl gyorsan, egyszerűen nem tanulnak meg életmódot váltani. Anélkül pedig nagyon nehéz lesz megtartani a leadott kilók utáni testsúlyt. Ehhez elengedhetetlen, hogy egészségesen együnk és sportoljunk, ami mind megerőltető dolog. Nem olyan ösztönös, mint jókat enni. Az evésről való lemondás, pedig egyszerűen túl nehéz”- mondta Michael Goran, a University of Southern California elhízással foglakozó munkacsoportjának vezetője, aki szintén részt vett a vizsgálatban.

A UCLA kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy a 2-5 éve diétázók 2/3-a visszaszedte a leadott kilókat. (Forrás: AP)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek