OFFLINE

Mit tegyünk, ha csíkos a bőrünk?

2007. április 18., szerda 13:43

A terhességi csík elnevezés voltaképp félrevezető, striák már a tinédzserkorban is kialakulhatnak hirtelen növekedés vagy a hormonok szeszélyes játéka következtében.
 
A striákat végleg elmulasztani szinte lehetetlen, de csökkenteni lehet a vizuális hatást. Mint szakértőnktől megtudtuk, nem kell mást tenni, mint rugalmasítani a bőrt.
 
A stria voltaképp ugyanis a bőr kötőszövetének a szakadása. A kollagén és elasztin rostok sérülnek a bőrben, ezeket kell regenerálni és folyamatosan rugalmasan tartani – tudtuk meg kozmetikai tanácsadónktól, Harangvölgyi Annától.
 
A csíkok, vagyis striák kétféleképpen alakulhat ki tinédzserkorban: hízással vagy azzal, hogy hirtelen növésnek indul a tinédzser (utóbbi esetben a hormonok is hozzájárulhatnak a striák kialakulásához, az ekkor szerzett csíkok egy része azonban később eltűnhet). 
 
Csodakrém nem létezik, de érdemes használni krémet, hogy ne szakadjon tovább a bőr. Krémekkel azért nem lehet eltűntetni a csíkokat, mert nem tölti fel a bőrt, ám használata mégsem teljesen haszontalan, mert aki hajlamos rá, annak folyamatosan rugalmasítania kell bőrét. A krémet úgy kell alkalmazni, mint a testápolót: naponta reggel-este kenjük vele a problémás bőrfelületet. Fontos, hogy olyan krémet válasszunk, ami jó sűrű, nagyjából, mint a rágógumi.
 
A terhesség alatt szép számban szert lehet tenni striákra, ezek már alattomosabbak, mint a tinédzserkoriak: vastagabbak, lilák, akár egy centi szélesek is lehetnek. A még könnyen eltűntethető csíkok frissek, onnan lehet felismerni őket, hogy pirosak vagy rózsaszínek. 
 
A stria tinédzsereknél elsősorban a combon és a fenéken jelentkezik, de már ekkor megjelenhet akár a hason is, mely a terhesség után különösen problémás terület.  A karon és a mellen szimpla hízástól, de akár hormonális hatásra is kialakulhat, tehát bármikor, amikor a test térfogata változik. És hozzájön még a hajlam.
 
A krémen kívül léteznek speciális szépészeti beavatkozások, melyek annyira komplikáltak, hogy csak felsorolás szintjén foglalkozunk velük.
 
A vákuum fokozza a nyirokkeringést és serkenti az új bőr termelődését (lásd illusztráció).
 
A testcsiszolás is az új bőr képződését segíti, csökken a csík mélysége, az újakat vagy vékonyakat ezzel az eljárással akár el is lehet tüntetni.
 
Az úgynevezett villanó fény eljárás egy kollagénstimuláló program, a fény egészen addig a szövetrészig hatol le, ahol a bőr képződik. Rendszerint a csiszolással együtt alkalmazzák.
 
És létezik két, teljesen új módszer is, a lézeres eljárás és a mezoterápia. Mindkettő lényege, hogy úgynevezett hyaluronsavat és rugalmasító kollagén stimuláló anyagokat juttat a bőrbe és kipótolja a szövethiányt, azaz feltölti természetes anyagokkal.
 
Ha úgy döntünk, halványítani szeretnénk csíkjainkat, egy hosszabb kezelésfolyamra számítsunk, de nem kell megijedni, három hét után már megmutatkoznak a változás első jelei, bíztat mindenkit Harangvölgyi Anna.
 
 
(Szakértőnkről további infó itt.)
 
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.09.08 11:24:18melcseee

    jhah..képzelem mennyibe kerülhetnek ezek a kezelések..én is ettől szenvedek,már egy éve kenegetem mindenféle krémmel, emellett aerobicozok, de semmi...mondjuk eddig egy krém volt, aminek bármiféle hatását láttam: a garnier-es citromsárga tubusban meg flakonban kapható.. de ha vki tud vmi jobbat, megoszthatná velem is, mert mondom, már egy éve próbálok megszabadulni tőle, de mivel kezelésre nem nagyon van keret, marad a mozgás és a krém és a reménykedés... :/

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta