OFFLINE

A nők a megvásárolt ruhák töredékét sem hordják

2007. április 18., szerda 11:15

Egyre terjed Nagy-Britanniában a környezetvédők mozgalma a divatiparon belül is. A szigetországi divatélet egyik állandó témája újabban, hogy hogyan lehet "zöldre festeni" az otthoni gardróbot és megváltoztatni a vásárlási szokásokat. A környezetvédő vásárlás egyik legfontosabb elve, hogy senki ne dőljön be ész nélkül a reklámoknak és leértékeléseknek, amit pedig mégis megvesz, azt igazítsa meglévő ruhatárához - vallja a London Fashion Week Ecologist at esthehica című kiadványa.

Ha vásárol valaki, főleg természetes anyagból készült minőségi ruhafélét szerezzen be, amelyet nem dob ki fél év múlva. Egy felmérés szerint a nők a gardróbjukban lévő holmik egytizedét soha nem veszik fel. Ez sokszorosan fölösleges pénzkidobás, és nem csak a vásárló részéről. Hiszen akik ezeket a ruhaféléket legyártották, közben energiát pazaroltak és szennyezték a környezetet.

A fast fashiont, azaz gyors divatot - a fast food, azaz gyorsétkezés mintájára - ma már sokan elítélik, értelmetlennek tartva a divatipar létérdekeként funkcionáló szezononkénti modellváltásokat.

A környezetvédő divat másik fontos előírása, hogy a pénztárnál ne kérjen senki fölöslegesen műanyag szatyrot, de ha lehet, papírzacskót se fogadjon el (ennek előállítása is környezetszennyező), inkább vigyen magával egyet-kettőt a már otthon lévő zacskók közül. A fölösleges nejlonzacskók lassan ellepik az egész Földet, olyannyira, hogy a szeméthegyek nagy részét ezek a nagyon lassan lebomló műanyagok alkotják. (Forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.18 12:02:06leg

  Szerintem a címbeli "töredékét sem hordják" és az "egytizedét sem veszik fel" kicsit ellentmond egymásnak. Sebaj. Viszont jó ötlet lenne arról is blogolni egy ilyen izgalmas helyen, hogy akkor hogy tudunk úgy ruhatárat válogatni, hogy a kevesebb több legyen. Egyszer az Elle-ben olvastam erről, jó volt.

 • 2007.04.18 12:30:12schneider

  Azon az alapon, hogy hogy tűnhet úgy mintha egy kabát több volna? Hogyan párosítsuk kiegészítőkkel pl?

 • 2007.04.18 12:39:09leg

  Á, dehogy. Más alapon. Nem veszem meg a huszadik ócsó fölsőt (vállpántos topot stb.), mert akkor már nem is ócsó. És nem is biztos, hogy kedvem lesz hordani, csak azért vettem, hogy megünnepeljem kicsit magamat, ha már nem iszom, nem dohányzom, nem lépek félre, viszont dolgozom, mint a barom, és ellátom a népes családot. A topot ugye egyszerű megvenni, próbálni se muszáj. Mikor már nem fér be a szekrénybe, akkor esik le, hogy gatyám viszont van vagy kettő, mert azt macera próbálni, utálom bámulni a neonfényben a narancsbőrt a combomon, és különben is. És egy kis kabátka is jó lenne, de az ugye drága, viszont 10 top árából kijön.

  Egyébként persze, az is egy jó út, hogy ugyanaz a kabát táskákkal, sálakkal, övekkel stb. ha többnek nem is, de legalábban unalmasnak nem tűnik. Egy ideig! Akkor viszont veszek egy új topot:-)! És gyártom megállíthatatlanul a szemetet.

 • 2007.04.18 14:30:54bagaela

  :)
  Igazábol szerintem az impulzus-vásárlással van a baj, tényleg, mint Leg is leirta, 15ödik toppocskát könnyebben vesz az ember mint egy farmert...
  Dehát alapasetben a nök nagyrésze ugy megy el vásárolni, hogy fogalma sincs arrol mit szeretne (esetleg körvonalakban) aztán, ha jol rendezik az áruházat, akkor sokmindent rá lehet aggatni a kedves vevöre. Én is az egyetem mellett szabadidömben az egyik nagyobb spanyol ruhaboltban dolgozom, de ez arra legalább kifejezetten jo, hogy ne vásároljak összevissza. Ismerem a termékeket, ujdonságokat, egész munkaidömben ott forognak a kezem alatt, és kiakalul mi az amit elsöre megvettem volna simán de aztán ahogy mindig láttam egyre jobban nem tetszett...Szoval tessék átgondoltan vásárolni, viszsamenni, probálni... :)

 • 2007.04.18 14:42:22Jelle

  Leg, a szöveg az, hogy egytizedét soha nem veszik fel, tehát 90 százalékát viszont igen. Az meg valóban nem egy töredék :-))  Nekem ez a problémám nem a ruhákkal van, hanem a kozmetikai szerekkel. Nem tudom megmondani, hány szemfestékem, rúzsom, alapozóm van és én valóban csak a töredékét használom. De ha egyszer beszabadulok egy jó kis boltba, úgy érzem magam, mint egy kisgyerek a cukorkák között. Pláne még ha akció is van... :-))

 • 2007.04.18 15:58:18leg

  Bolletje, igazad van:-)))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta