A narancslétől nem leszünk egészségesebbek

Sokan azzal áltatják magukat, hogy egészségesen étkeznek, csak azért mert kóla helyett szívesebben választanak narancs- vagy paradicsomlevet. A levek fogyasztása  viszont semmilyen szempontból nem számít gyümölcs - vagy zöldségbevitelnek, és nem is lesz olyan jótékony hatással a szervezetünkre, mintha mindennap többször fogyasztanánk friss zöldséget vagy gyümölcsöt, derül ki az MSNBC orvosi szakértője által írt cikkből.



A gyümölcslé persze egyáltalán nem káros, sőt, természetesen egészségesebb, mint cukorból és szintetikus anyagokból készült üdítőket inni. Fontos tápanyagokat tartalmaz, és egyes alkotóelemei kifejezetten jó antioxidánsok. A sok éve tartó kutatásokból azonban kiderült, hogy a gyümölcs legegészségesebb része maga a héj, ami leggyakrabban bele sem kerül a gyümölcslébe. Éppen ezért egy egész narancs ötször több antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár a legjobb minőségű narancsléből.

Ráadásul, míg a gyümölcsleveknek viszonylag magas a kalóriatartalma, 25-70 kalória poharanként, - kivéve a paradicsomlevet, mert abban kevesebb van - addig egyáltalán nem csökkentik az éhségérzetet, legalábbis nem úgy, mint megenni egy nagy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, amitől pillanatok alatt eltelünk.

Az orvosi vélemény szerint napi egy-két pohár gyümölcslé simán belefér az egészséges táplálkozásba, de fontos tudni, hogy ez nem pótolja szervezetünk gyümölcs és zöldségszükségletét.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek